Dionice, fondovi, investicije... Kako početi i koliko riskirati? - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Dionice, fondovi, investicije… Kako početi i koliko riskirati?

Piše: Lucija Boko

Znate kako voditi sastanak, održati vrhunsku prezentaciju i razvijate još jedan posao sa strane. Ali ulaganja? Vjerojatno biste mogli učiniti više.

Iz raznih razloga, ulaganjem i dalje dominiraju muškarci, a financijska pismenost ima tendenciju da bude niža među ženama, usprkos činjenici da je biti pametan investitor važna vještina za svakoga, neovisno o spolu. Prema velikom istraživanju američkog TIAA instituta, muškarci su pokazali veću financijsku pismenost od žena, odgovarajući na više pitanja točno (21 posto muškaraca odgovorilo je ispravno na 75 posto pitanja, u usporedbi sa samo 12 posto žena).

A kakvo je stanje u Hrvatskoj?

Na nedavno održanom događanju u Zagrebu “Zazvoni za ravnopravnost spolova”,  Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, izjavila je: “Ravnopravnost spolova temeljna je ustavna vrednota Republike Hrvatske te bi žene i muškarci trebali biti jednako zastupljeni u svim područjima javnoga i privatnog života, imati jednak status, jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih prava i jednaku korist od ostvarenih rezultata.”  Također je dodala kako  se prema izvještajima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, zastupljenost žena u upravama društava čiji su vrijednosni papiri uvršteni na Zagrebačku burzu kreće na razini od svega petnaestak posto i taj je postotak godinama u stagnaciji. Brojna istraživanja pokazuju da postoji kauzalnost između uravnoteženog omjera muškaraca i žena na ključnim pozicijama u kompanijama te uspješnosti poslovanja jer upravo je raznolikost faktor koji može donijeti prevagu u tržišnoj utakmici, a kompanije koje ne pristupaju ozbiljno politici rodne raznolikosti ograničavaju svoj puni potencijal.

Rezultati, iako frustrirajući, ne bi trebali biti iznenađujući. Žene su pogođene dvostruko: ne samo da se osobne financije i ulaganja rijetko podučavaju u školama ili kod kuće već se žene često obeshrabruje da upravljaju ili pričaju o novcu. Kao žene, često dobivamo negativne poruke oko novca, i osjećaj kako to nije područje u kojem bi trebale imati stručnost.

Manje žena kupuje dionice od muškaraca. Ali kada to učinimo, jesmo li inteligentnije ulagale na tržište od muškaraca i više zaradile?

Nekoliko studija podupire tvrdnje da su žene koje ulažu u dionice bolje u tome nego muškarci. Jedan od najčešće citiranih dolazi iz Fidelity Investmentsa, koji je analizirao preko 8 milijuna računa klijenata i otkrio da žene nadmašuju muškarce za 0,4%. “Na prvi pogled ovo može biti mala razlika, ali može imati značajan utjecaj tijekom vremena”, navodi se u studiji.

Zašto žene investiraju pametnije? Kada su u pitanju ulaganja, muškarci su skloniji riziku na svoju štetu i prekomjernoj trgovini. S druge strane, žene imaju tendenciju stvarati bolji povrat uloženog jer ne trguju tako često, ulažu manje rizično i imaju tendenciju biti strpljive.

“U financijskom sektoru globalna financijska kriza aktualizirala je pitanje bi li financijska industrija pretrpjela manje posljedica da nije bila tako dominantno pod utjecajem muških lidera, iz čega je proizašao niz inicijativa koje su utjecale na sastav uprava u financijskom sektoru. Uz to, prema nekim statistikama, broj žena poduzetnica u posljednja je dva desetljeća povećan za 114%, međutim, prema drugim statistikama oko 75% žena poduzetnica otežano dolazi do sredstava za rast i razvoj poslovanja. Ženama ne trebaju privilegije već kreiranje okružja koje će im omogućiti ispunjenje njihovog punog potencijala”,  objašnjava  Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Važnost vještine ulaganja za žene

I sama financijska industrija nosi dio krivnje. Mnogi zaposleni u tom sektoru koriste složeni žargon. Ljudi to čine da bi stvorili mističnost i ono o čemu pričaju kompliciranijim, u svrhu pravdanja visokih plaća i bonusa. Ali u stvarnosti to nije komplicirano. Situacija je još nesretnija jer su vještine ulaganja zapravo važnije za žene nego za muškarce. Žene u prosjeku žive 4,9 godina duže od muškaraca. I ne samo to, zarađuju manje novca u odnosu na muškarce tijekom svog života. Žene također češće napuštaju posao kako bi se brinule o djeci ili roditeljima.

Gordana Deranja , predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, smatra kako Hrvatska treba više žena na tržištu rada i više žena na upravljačkim funkcijama. Zalaže se za promjene koje upravo utječu na ta područja i barijere; mišljenja je kako žene ne bi trebale birati između karijere i obitelji. Dodaje kako je potreban konsenzus društva o postizanju  jednakih primanja muškaraca i žena na istom radnom mjestu.

Svi ovi nedostaci znače da su žene općenito manje pripremljene (financijski) za odlazak u mirovinu. Dulji životni vijek u kombinaciji s jazom u odnosu na “muške” plaće znači da žene mogu, i trebaju, preuzeti veći rizik u osobnim ulaganjima.  To znači da žene mogu razmišljati o tome da veći dio svojih ulaganja na tržištu dionica zadrže duže. Nažalost, ne postoji univerzalna formula koja bi se preporučila jer prava kombinacija ulaganja ovisno o vašem dohotku, iznosu štednje, dobi i ciljevima. Da biste shvatili pravu kombinaciju za vas, pomaže vam razumjeti rizik.

Izvažite potencijalni rizik

Uzimanje većeg rizika općenito znači veći prihod (ali s više šanse da izgubite novac), dok manji rizik znači niže prihode (i manje šanse za gubitak novca). Dionice se smatraju rizičnima; kada ih kupujete, kupujete mali dio vlasništva u tvrtki. Ako tvrtka bankrotira ili cijena dionica naglo padne, možete izgubiti sav svoj novac.  Ako doista volite tvrtku i odlučite staviti sav svoj novac u xy dionicu, bili biste u nevolji ako se nešto iznenada dogodi tvrtki. S druge strane, ako uložite u nekoliko fondova (koji proširuju rizik preko stotina dionica ili obveznica), malo je vjerojatno da bi  promjene u nekoj tvrtki mogle značajno utjecati na vaše investicije.

Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir prilikom vaganja rizika su vaši ciljevi. Ako štedite novac za kupnju kuće za pet godina, ili novi automobil, ili pokušavate izgraditi fond za crne dane, ne biste trebali preuzeti toliko rizika kao da štedite za mirovinu koja je za 30 godina. U mladosti je uobičajeno preuzeti rizik; imate dovoljno vremena da ispravite potencijalne greške. S druge strane, ne preporuča se investirati novcem koji će vam možda trebati kratkoročno, poput fonda za hitne slučajeve, ili novca koji ste izdvojili za plaćanje poreza. U tim slučajevima rizik mora biti minimalan, jer ako investirate i tržište padne, nećete moći platiti temeljne životne troškove poput namirnica ili stanarine.

Odvažite se na ulaganje

Jedna stvar u kojoj se stručnjaci slažu je da zapravo svi ljudi, neovisno o spolu,  trebaju što je prije moguće uštedjeti što je više moguće. Rana štednja daje vam prednost i korisna je na duge staze. Na tržištu poput našeg, dobro se financijski zaštiti što ranije i educirati o potencijalnim rizicima i opasnostima ulaganja. Sudeći po brojkama, stanje po pitanju zastupljenosti žena na tržištu investicija polako mjenja na bolje; izvažite rizike,odvažite se na ulaganja i uđite u prosjek pozitivnih brojki ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj.