Je li vrijeme za promjenu karijere? - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Je li vrijeme za promjenu karijere?

Piše: Ivona Žugaj

Odgovoriti na ovo pitanje istovremeno je i lako i teško. Lako, jer duboko u srcu već znate i bez da pročitate ostatak članka. Teško, jer potvrdan odgovor može značiti prekvalifikaciju, dodatno obrazovanje ili početak nove karijere na manje plaćenoj poziciji. To nije uvijek jednostavno i uz vjeru u sebe potrebno je i odvažnosti i hrabrosti.

Mnogi faktori utječu na donošenje odluke o promjeni karijere, a ovih nekoliko znakova pokazuju da je vrijeme za promjenu sada.

Dosadno vam je.

Teško je očekivati da ćete baš svaki dan biti super entuzijastični i u najboljem izdanju, no ako vas osjećaj dosade konstantno prati u svakom zadatku vezanom uz posao tada to postaje problem. Primjećujte li da radite manje i stalno odgađate sve, pa čak i važne zadatke? Osjećate li se umorno, teško pronalazite motivaciju za rad i čini vam se da više nemate čime pridonijeti?

Posao zahtijeva naporan rad, ali ne isključuje radost i entuzijazam. Kada prestane biti zabavno, vrijeme je da se upitate jeste li na pravom mjestu.

Na posao i s posla idete nezadovoljni.

U nedjelju navečer osjećate se nervozno i anksiozno? Zapravo, svako jutro potreban vam je govor ohrabrenja da uopće krenete? S posla odlazite nezadovoljni, jer osjećate da niste ispunili svoje potencijale i da možete puno više?

Teško je prihvatiti činjenicu da vas nakon dugogodišnjeg obrazovanja i iskustva taj posao više ne ispunjava kao prije. Dozvolite si takve osjećaje, jer ćete prije ponovno pronaći nešto u čemu želite biti uspješni i gdje će sva vaša znanja i vještine doći do potpunog izražaja.

Stalno se žalite.

Ok, mnogi se tu i tamo požale na neku situaciju s posla, no ako su prijatelji i članovi obitelji primijetili i ukazali vam da to radite prilično često, tada to nije uobičajeno rješavanje frustracija.

Ravnodušni ste.

I dalje ste odlični u svom poslu, ali pohvale i uspjesi nemaju značenje kao prije? Nemate želju predlagati nova rješenja? Ne tražite prilike za promaknuće? Čuvate sve dobre ideje za drugu tvrtku ili vlastiti posao? Ako radite na autopilotu želeći biti negdje drugdje, to je vrlo jasan pokazatelj da je vrijeme za promjenu.

 Nezdrava okolina.

Kolege koji radije raspravljaju jedni o drugima umjesto o idejama čine plodno tlo za podmetanja, preuzimanja zasluga i općenito nezdravu okolinu. Šteta.

 Ljubomorni ste na posao vaših prijatelja.

Čini vam se da svi vaši prijatelji imaju uzbudljiviji, dinamičniji i kreativniji posao od vašeg? I vi biste htjeli raditi na inovacijama, zabavnim projektima i surađivati sa kreativnim ljudima? Htjeli biste biti više na terenu ili isključivo raditi od kuće? Te misli pokazuju da želite raditi nešto drugo, negdje drugdje.

Razmislite zbog čega se tako osjećate. Zbog pozicije i odgovornosti koju imaju, zbog fleksibilnosti i kreativnosti koja im je dopuštena? Iskren odgovor direktno će vas usmjeriti prema onome što zapravo želite.

Novac je jedino što vas drži.

Imati karijeru u kojoj se osjećate ispunjeno i zadovoljno (i privatno i profesionalno), u kojoj slijedite svoje snove niti jedan iznos ne može zamijeniti. Materijalne stvari ne mogu nadoknaditi prazninu i nezadovoljstvo koje osjećate.

Čovjek se mijenja, raste i neke stvari jednostavno preraste i to je u redu. Možda posao koji radite više nije dovoljno izazovan za vas, možda je monoton, možda zahtijeva manje no što možete. Možda je dovoljno promijeniti samo posao, a možda ipak i karijeru. Slušajte intuiciju, obično je u pravu.

Nastavite čitati