Kako biti dobra mentijka? - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Kako biti dobra mentijka?

Piše Antonia Kulić

Uspjeh mentorskog odnosa, zasniva se na ravnoteži vrijednosti, efikasnom transferu znanja, novih ideja, iskustava i životnih lekcija. Pri tome treba naglasiti da je za uspješno mentoriranje, baš kao i u svakom odnosu, potrebno jednako zalaganje s obje strane. Stoga, ako ste u potrazi za profesionalnim razvitkom, pored klasične metode učenja, pronalaženje mentora idealno je za vas.

U nastavku saznajte što vi kao mentijka možete učiniti kako bi proces mentoriranja rezultirao što većim uspjehom u vašoj karijeri.

Savjetujte se prilikom pronalaženja mentora

U potrazi za mentorom, ljudi obično traže osobu stariju od sebe koja se nalazi na položaju iznad njih u istoj ili njima srodnoj struci. No dob i jednako područje zanimanja, ne garantiraju zajamčeni uspjeh.

Upravo bi vam netko iz potpuno različte struke mogao pomoći da proširite vidike i razvijete novi skup vještina koje će vam pomoći u napredovanju u karijeri. Prilikom potrage za idealnim mentorom, savjetujte se s liderom, šefom ili nadređenim. Osoba za koju radite vas profesionalno poznaje i može vam pomoći u pronalasku osobe s kojom ćete ostvariti željeni uspjeh.

Njegujte odnos s mentorom

Mentorstvo se često tumači kao usluga koju nam netko nudi, što je potpuno pogrešno. Naime riječ je odnosu, a ne transakciji znanja. Ako mentorstvo tretirate kao nešto što samo primate, odnos će se brzo raspasti.

Mentori se obično odlučuju na taj poziv kako bi pomogli osobi koju mentoriraju u napredovanju i ostvarenju ambicija, za što je potrebno određeno vrijeme i ulaganje truda. Stoga je iznimno važno da i vi jednako ulažete u vaš odnos, jer će upravo uzajamno ulaganje i komunikacija rezultirati apsolutnom razvoju vaših kapaciteta.

Uspostavite povjerenje

Povjerenje je osnova uspješnosti svakog odnosa, ali isto tako osjećaj koji se ne uspostavlja automatski. Ono se mora razvijati i njegovati. Budite otvoreni i iskreni prema vašem mentoru, jasno izražavajte svoje stavove i mišljenja čime ćete s vremenom uspostaviti povjerenje i otvoriti kanal komunikacije koji je iznimno važan za uspjeh vašeg odnosa.

Postavite realna očekivanja

Nerealna očekivanja od mentora i cijelog procesa mentoriranja dovest će vas do potpunog kolapsa. Kako se to ne bi dogodilo, zajedno s mentorom postavite ciljeve i očekivanja čime ćete izgraditi čvrsti temelj i izbjeći nesuglasice i lutanja prilikom vaših susreta.

Isto tako, ne očekujte da vaš mentor zna apsolutno sve. Svatko ima određenu granicu u svom  znanju i sposobnostima. Ako postoji nešto u čemu vam mentor ne može pomoći, radite na onome u čemu može, a ako i dalje smatrate da nemate sve potrebne vještine za ostvarenje željenog cilja, potražite dodatnu pomoć.

Spremno prihvatite kritiku

Vaš je mentor tu da vam pomogne, te vam daje iskrene povratne informacije među kojima može biti i poneka kritika. Na vama je da tu kritiku shvatite kao jedinstvenu mogućnost za učenjem, nadogradnjom i napredovanjem.

Ako se ne slažete s mišljenjem mentora, recite. To će otvoriti raspravu s mnogo više vrijednosti nego da jednostavno kimnete glavom.

Dokažite da ste dostojni sponzorstva

Svaki mentor želi mentorirati nekoga tko, ne samo da pokazuje volju i želju za napretkom, već i aktivno radi na ispunjenju toga. Imajte na umu da je svaki vaš susret, prilika da pokažete ambiciju i strast za ispunjenjem vašeg cilja i isto tako mogućnost da na proaktivan način dokažete da ste dostojni toga da vam upravo mentor postane i sponzor, što je uistinu kruna vašeg odnosa.

Nastavite čitati