10 TED govora koje morate pogledati - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

10 TED govora koje morate pogledati

Piše: Antonia Kulić

Više od tri desetljeća globalna platforma TED talk objavljuje vrhunske govore stručnjaka iz raznih područja koji su svojim nastupom inspirirali, ohrabrili i motivirali mnoge. Ono što TED govornike povezuje i čini govore toliko osnažujućima jest strast prema onome o čemu pričaju.

Stoga vam u nastavku donosimo deset iznimnih govora žena koje su pričajući o rodnoj ravnopravnosti, poslovnom putu, uspjehu i  hrabrosti, odgovorile na mnoga pitanja koje si postavljaju mnoge žene u  karijeri, te sigurno nekima promijenile život.

 

  1. Sheryl Sandberg: Zašto ima premalo ženskih vođa?

Direktorica operativnih poslova Facebooka, Sheryl Sandberg u navedenom TED talku raspravlja o vječitom pitanju: „Zašto su lideri većinom muškarci?“. Kao direktorica, Sandberg iskreno progovara o izazovima na putu do sadašnje pozicije kao i emocionalnom aspektu rada na vrhu industrije društvenih medija. Ono što svakako trebate poslušati su tri iznimno korisna savjeta svima koji žele postati lideri.

 

  1. Leila Hoteit: Kako biti uspješna u muškom svijetu?

Leila Hoteit, jedna od najutjecajnijih poslovnih žena na Bliskom istoku, govori o tome kako uspjeti u muškom svijetu. Sukladno tomu, Leila elaborira tri bitne lekcije koje svaka žena treba savladati kako bi izgradila uspješnu karijeru, a to su da nauči biti hrabra, kombinirati radne i obiteljske uloge i bude podrška drugim žena.

 

  1. Reshma Saujani: Učite djevojke hrabrosti, a ne savršenosti

Osnivačica Girls Who Code, neprofitne organizacije koja ima za cilj održati i povećati broj žena u informatičkom svijetu, Reshma Saujani iznosi činjenicu da se djevojčice odmalena odgaja da budu savršene, a dječake da budu hrabri, te pruža bitnu lekciju kako trebamo prihvatiti svoje nesavršenosti i spremno preuzimati rizike.

 

  1. Amy Cuddy: Vaš govor tijela vas oblikuje

Psihologinja Amy Cuddy objašnjava kako držanje i govor tijela ne oblikuju samo kako nas drugi vide, već i kako mi vidimo sebe. Naime, određeni položaji tijela mogu promijeniti čak i  kemijsku reakciju u našem tijelu. Cuddy govori i o „pozama moći“, koje mogu uvelike utjecati na naš uspjeh.

 

  1. Anne-Marie Slaughter: Možemo li svi imati sve?

Biti majka i uspješna u svom poslu prema bivšoj savjetnici Bijele kuće, Anne-Marie Slaughter uistinu je nadljudska sposobnost žena. No „možemo li svi imati sve“,  glavno je pitanje uz koje se vežu teme rodne jednakosti, ravnoteže između poslovnog i privatnog života i pomacima u radnoj kulturi.

 

  1. Susan Colantuono: Karijerni savjet kakav vjerojatno niste dobili

Sigurno ste u nekom trenutku bili frustrirani činjenicom da unatoč izvrsnosti vašeg rada, vaš poslovni položaj stagnira. U svom govoru Susan Colantuono otkriva razloge zašto je to tako i daje praktične savjete kako izgraditi samopouzdanje i napredovati u karijeri.

 

  1. Angela Lee Duckworth: Ključ uspjeha? Htijenje

U navedenom TED govoru, Angele Lee Duckworth otkriva nevjerojatne alate koji će vam zasigurno pomoći da uspješno savladate težak posao ili bilo koji drugi životni izazov. Poučena iskustvom, Duckworth, obrazlaže vlastitu teoriju “htijenja” kao prediktora uspjeha.

 

  1. Ruth Chang: Kako napraviti teški izbor

Promjena karijere, traženje posla, prekidi, selidba i još mnogo velikih odluka koje donosimo tijekom života, većinom su zaista mučne i teške. Filozofkinja Ruth Chang razbija strah od neodlučnosti i promjene, te nudi korisne alate za rješavanje sljedećeg slučaja kada se ne možete odlučiti za nešto.

 

  1. Elizabeth Gilbert: O njegovanju kreativnosti

Slavna spisateljica Elizabeth Gilbert govori o tome kako iskoristiti kreativnost i stvoriti sadržaj na održive i dosljedne načine. Isto tako, Gilbert izlaže zanimljivu misao da svi imamo potencijal biti geniji, a ne da su tek rijetki, izabrani ljudi, genijalci.

 

  1. Kelly McGonigal: Kako da stres postane vaš prijatelj

Bez obzira imate li poteškoće na poslu ili privatno, većina nas se bori s nekim oblikom tjeskobe i stresa. Međutim, iako je stres pretvoren u najljućeg neprijatelja zdravlja, najnovija istraživanja ukazuju na mogućnost da je stres štetan samo ako vjerujete da je to istina. U ovom govoru, psihologinja Kelly McGonigal potiče nas da gledamo na stres s pozitivne strane i nudi nam rješenje kako umanjiti ovaj neugodan osjećaj.

Nastavite čitati