Razgovor za posao – Kako odgovoriti na pitanje "Gdje se vidite za pet godina?" - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Razgovor za posao – Kako odgovoriti na pitanje “Gdje se vidite za pet godina?”

Piše: Martina Vrbanić

Iako je u današnje užurbano vrijeme teško predvidjeti budućnost pa čak i onu kraću i imati poslovni plan za sljedeći dan ili za tjedan dana unaprijed, poslodavci gotovo na svakom intervjuu za posao traže odgovor na pitanje – “Gdje se vidite za pet godina?”.

Kako biste se poslodavcu predstavili u najboljem svjetlu, potrebno je znati što vi želite te kako svoje planove i želje na najbolji način možete iskoristiti u tvrtki u kojoj biste željeli raditi.

Ako vas poslodavac pita “Gdje se vidite za pet godina?” budite sigurni da tvrtka planira angažirati nekoga za dulji period. Možete li se uklopiti u tvrtku i kako? Kakve će koristi poslodavac imati od vas, a kakve vi od njega na dugoročnom planu?

Jeste li vi idealan kandidat

Ovo pitanje zapravo nije jedno od onih izravnih, već je sročeno kako bi poslodavac dobio nekoliko konkretnih odgovora o kandidatu. Poslodavac mora uložiti u nove radnike, a troškovi obuke i zapošljavanja nisu mali. Stoga, on želi u prvom redu saznati hoćete li ostati u tvrtki sljedećih pet godina.

Osim toga, želi saznati jeste li vi idealan kandidat za ovo radno mjesto. Hoćete li biti zadovoljni i motivirani ovim poslom? Odgovore formulirajte prema opisu radnog mjesta i samom radnom mjestu, a i dobro razmislite što želi poslodavac želi saznati.

Trebate li biti iskreni?

U trenutku kada vas netko pita gdje se vidite za pet godina, kroz glavu vam vjerojatno prolaze neke od sljedećih misli: “U svojoj tvrtki”, “Ne u ovom poslu”, “Na vodećoj poziciji u ovoj tvrtki”, “Na putu prema vodećoj poziciji” ili nešto slično. No, niti jedan od ovih odgovora zapravo ne biste trebali izreći na glas.

Možete li biti iskreni, a da poslodavcu ponudite odgovor koji bi htio čuti. Jeste li ambiciozni i imate li realna očekivanja? Koje su vaše vrijednosti? I može li pozicija za koju se prijavljujete pratiti vaš budući rast i vaše poslovne ciljeve? Jeste li spremni učiniti sve kako biste ih ostvarili?

Razmislite o odgovorima na ova pitanja prije razgovora za posao jer su oni ključni i za vaš poslovni plan. Bilo bi poželjno da uvijek znate kojim će se putem kretati vaša poslovna karijera, a time ćete i lako formulirati odgovor na pitanje gdje se vidite za pet godina.

Suptilno recite kako želite napredovati

Morate biti jako oprezni kako ne biste ispali arogantni, posebice ako se ispitivač na razgovoru za posao nalazi na poziciji na kojoj se vi vidite za pet godina. Uvijek je dobro odgovor formulirati prema tome da vam je u prvom planu učenje i razvijanje novih sposobnosti i vještina.

“Bila bih jako uzbuđena da dobijem priliku raditi na ovoj poziciji jer smatram da ću u pet godina steći dovoljno znanja i iskustva u ovom području. Također, zadovoljna sam što ću dobiti priliku preuzeti više menadžerskih odgovornosti u narednih nekoliko godina i možda čak preuzeti vodstvo na nekim projektima. Imala sam sreće što sam do sada surađivala s nekoliko sjajnih menadžera što je rezultiralo time da sam na putu da i sama postanem dobar menadžer u ovom području.”

Ovo je jedan od odgovora kojim ćete primjereno i na suptilan način izreći kako za pet godina želite napredovati u karijeri, a na tom putu ćete dati sve od sebe da steknete znanje i vještine i učite od najboljih u tom području.

Što ako se dugoročno ne vidite ovdje

Ako smatrate da je ova pozicija samo odskočna daska za vašu karijeru, naravno da ćete to zadržati za sebe. Postoje poslovi koje smo primorani raditi na putu do cilja kojeg smo zacrtali, iako njima ne možemo zadovoljiti svoje profesionalne težnje.

U ovim slučajevima možete ponuditi nedorečeni odgovor koji će zadovoljiti poslodavca. U redu je reći da zapravo ne možete biti sigurni što donosi budućnost i gdje ćete biti za pet godina, ali da isto tako smatrate da će vam radno iskustvo na toj poziciji pomoći da se približite odgovoru i odlučite čime se pobliže želite baviti.

Iskoristite pitanje u svoju korist

Za uspješno obavljen razgovor za posao važna je dobra priprema. Nije toliko bitno izravno odgovoriti na pitanje gdje se vidite za pet godina, već se mogućem poslodavcu predstaviti na najbolji način.

To ćete učiniti tako da unaprijed pripremite tri stvari o sebi kojima se želite istaknuti. Iskoristite ovo pitanje i njime prenesite svoju motiviranost ovim poslom, jer posao će dobiti onaj kandidat koji je najviše zainteresiran i to zna najbolje izraziti.

Ovo je ustvari trik pitanje kojim poslodavci pokušavaju saznati uklapate li se u njihovu tvrtku i jeste li upravo vi najbolja osoba za njihovo poslovno okruženje. Riječ je o jednom od eliminacijskih pitanja, stoga je potrebno dobro razmisliti i na vrijeme pripremiti valjan odgovor kojim ćete zadovoljiti i dobiti posao.

Nastavite čitati