Mnemotehnika - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Mnemotehnika

Piše: Antonia Kulić

Kako bi impresionirali narod, rimski senatori koristili su iznimno efektivnu strategiju pamćenja, zvanu mnemotehinka. Ova mentalna tehnika nastala je još u staroj Grčkoj, a zbog njezine učinkovitosti mnogi je i danas koriste. Ukoliko teže pamtite ili se jednostavno želite iskazati po broju zapamćenih informacija, mnemotehnika će vam postati nezaobilazna strategija.

Princip funkcioniranja mnemotehnike prilično je jednostavan, te postoji nekoliko vrsta kojima se možete koristiti, ovisno o tome koliko je zahtjevan sadržaj koji želite zapamtite. Jednako tako, ovisno u predodžbi koju vaš mozak stvara s obzirom na primljene podatke, možete odabrati odgovarajuću mnemotehniku.

Elaborirano kodiranje, oblik je verbalne mnemotehnike koji olakšava pamćenje raznih formula iz područja prirodne znanosti. Korištenjem različitih fraza, rečenica ili riječi povezujemo nepoznate informacije s onim poznatima i time stvaramo lako pamtljivu cjelinu. Primjerice, formulu za brzinu koja glasi v= t * a, možemo formulirati kao Vidim Tamo Avion.

Vrsta mnemotehnike koja se najčešće koristi je skraćivanje. Korištenjem akronima za duže oblike riječi stvaramo lako pamtljive kratice i time smanjujemo broj informacija. Ovaj oblik često se koristi u nastavi, pa ste sigurno čuli za kraticu Mevezema Jusaune +, što je akronim za položaj planeta u Sunčevom sustavu, odnosno  MErkur, VEnera, ZEmlja, MArs, JUpiter, SAturn, Uran, NEptun + Pluton.

Vuk i mješanje kemikalija na prvu ne zvuče kao da imaju nešto zajedničko. No, baš kao i vuk ,miješanje raznih kemikalija  s vodom može biti opasno stoga rečenica Vodu U Kiselinu, može biti  lako pamtljiva asocijacija za životinju VUK i obrnuto. Ovakvo stvaranje logične priče od pojmova koji su nepovezani naziva se rečenični mnemonici.

Ukoliko ste vizualni tip osobe, metoda prostornog uređenja stranice će vam uvelike pomoći da zapamtite ili se dosjetite bitnih informacija. Ova vrsta mnemotehnike temelji se na asocijativnosti i uključuje sve kognitivne funkcije mozga, odnosno pokreće umne vještine koje će vam omogućiti da brže, jednostavnije dođete do željenog rješenja, oslobodite svoju kreativnost i sistematizirate veliku količinu informacija. Jedna od najpoznatijih oblika ove metode je izrada mentalne mape.

Metoda ključnih riječi je mještovita vrsta mnemotehinke koja se odnosi na kombinaciju što bizarnijeg predočavanja uz korištenje rime ili zvučnosti. Primjerice, ako želite zapamtiti englesku riječ lizard, možete koristiti asocijaciju hrvatske riječi lizati što će biti dovoljno da se prisjetite ovog engleskog izraza.

Poslovne obaveze, učenje stranog jezika, obrazovanje, želja za napredovanjem i stvaranja predispozicije za isto, samo su neki od razloga da počnete primjenjivati ovu uistinu učinkovitu tehniku pamćenja.

Nastavite čitati