Zašto jesti zobenu kašu? - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Zašto jesti zobenu kašu?

Piše:Antonia Kulić

Ukusna, zdrava i praktična, i to je samo dio blagodati ukoliko doručkujete zobenu kašu svaki dan. U nastavku donosimo razloge, nakon kojih ćete sigurno početi redovno konzumirati ovu vrijednu namirnicu.

Doručak: zdrav, uravnotežen i zasitan

Ukoliko si priremite zobenu kašu za doručak, svojom tijelu ćete priuštiti važne minerale poput magnezija, fosfora, cinka, mangana i željeza. Time ćete nakon određenog perioda redovne konzumacije zasigurno primjetiti da ste rijeđe prehlađeni ili manje skloni oboljenjima, jer ste ojačali imunitet i time sprječili određene bolesti.  Osim zdravstvenih pogodnosti, zobena kaša, kao izvrstan izvor ugljikohidrata, napunit će vas „gorivom“ za uspješno obavljanje zadataka sve do ručka, bez posezanja za grickalicama. Pored toga, vlakna koje sadrži ova kaša djeluju tako da povećavaju volumen pojedene količine u našem probavnom sustavu, te ćete upravo zahvaljujući tomu biti siti duže i ujedno pokrenuti metabolizam.

Poboljšat ćete svoje zdravlje

Zbog svojih svojstava, poput prethodno navedenih zdravih vlakana, zobena kaša štiti zdravlje srca i krvnih žila jer snižava razinu lošeg kolesterola u krvi. Zahvaljujući biljnom vlaknu, lignan, redovnom konzumacijom ove namirnice stabilizirat ćete i svoj tlak. Kao cijelozrnata namirnica, zob smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Nadalje, kako je beta-glukan još jedna sastavnica ove namirnice, ona stabilizira šećer u krvi te je pogodna i za oboljele od dijabetesa. Ova sastavnica ima i ljekovita svojstva koja se smatraju stimulatorom imunološkog sustava čime se povećava djelotvornost imuniteta do nekoliko puta. Dakle, ukoliko konzumirate zobenu kašu na dnevnoj razini, vaš imunitet će uistinu ojačati.

Sjajnija koža, brži metabolizam i mirniji san

Osim u prehrani, zob može biti idealna sastavnica u kozmetici jer škrob iz zobi stvara barijeru pomoću koje koža zadržava vlagu. Također se može napraviti i nježni piling, čime ćete osloboditi kožu mrtvih stanica i učiniti je blistavom. Koža će jednako tako biti i neodoljivo meka zahvaljujući hidratizirajućim lipidima i esencijalnim masnim kiselinama kao sastavnicama zobi, koje omekšavaju kožu. Zahvaljući već prethodno navedenim vlaknima, zobena kaša kao dio vaše prehrane i nisko kalorično jelo, držat će vas dugo sitima i pomoći u smanjivanju apetita, što je idealno za one koji žele smršaviti. Ako imate problema s probavom, doručkovajući zobenu kašu možete ih zaboraviti jer će vam ovo jelo uspješno otkloniti nadutost i zatvor. Osim za doručak, zobena kaša je mudar izbor i prije spavanja, zahvaljujući melatoninu koji je poznat kao nužna sastavnica potrebna za normalan san. Stoga ćete poslije ovog obroka sigurno mirno zaspati.

Snažniji imunitet, brži metabolizam, prevencija mnogih oboljenja, a ujedno i jednostavna priprema, samo su neki od prednosti koje nosi redovna konzumacija zobene kaše, a kao takvi iznimno dobri razlozi da počnete jesti ovu vrijednu namirnicu baš svaki dan i priuštite sebi i svom organizmu izvrstan pokretač za početak dana i puno više od toga.