Ana Burica: Žene treba poticati da iskoriste prilike i probiju "stakleni strop" - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
ana-bruica

Ana Burica: Žene treba poticati da iskoriste prilike i probiju “stakleni strop”

Razgovarala: Ana Abrahamsberg

Fotografija: Tomislav Miletić/Pixsell

Zajednički projekt Večernjeg lista i časopisa Zaposlena, pod nazivom “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama”, nastavlja se i ove godine. U njemu će sudjelovati 15 vrsnih i iskusnih mentorica koje su se dokazale kao iznimno uspješne poslovne žene te će svoje iskustvo i znanje dijeliti s 15 kandidatkinja koje su tek krenule izgrađivati svoj profesionalni život ili su u njega već dobro zakoračile, ali su ipak voljne razvijati i usavršavati se. Jedna od mentorica u ovogodišnjem projektu je Ana Burica, uspješna poslovna žena koja je svoju karijeru započela u startupu i nastavila u korporaciji, a danas je na poziciji rukovoditeljice razvoja proizvoda i digitalnih platformi u kompaniji A1 Hrvatska.

Vaše dugogodišnje iskustvo u poslovnome svijetu vas čini idealnom kandidatkinjom za mentoricu u ovom projektu. Koja su vaša očekivanja?

Očekujem se prvenstveno inspirirati energijom, strašću i znatiželjom žena koje žele uspjeti u onom što su naumile, realizirati ono u što vjeruju i pritom maksimalno iskoristiti iskustvo svojih mentora. Ja sam u poduzetničkom, startup-ovskom dijelu svoje karijere imala tu izvanrednu priliku da me mentoriraju ljudi čije karijere su se iz moje tadašnje perspektive činile kao nedostižan san. Putem sam se uvjerila da je sve moguće i ovisi o tome kako se mi postavimo prema uspjehu. Mentor služi kao prečac do nekih spoznaja, netko tko će demistificirati cijeli niz uvjerenja koja nas možda usporavaju putem do uspjeha i potaknuti na hrabrost i ustrajnost, neovisno o kakvom poduzetničkom pothvatu se radi.

Već su tri mentorice iz tvrtke A1 sudjelovale u ovom projektu, otkriva li nam to da u vašem okruženju postoji veliki broj žena koje su sposobne mentorirati druge žene?

Apsolutno. Mislim da je mentorstvo generalno nedovoljno adresirano i da trebamo intenzivnije raditi na svijesti o benefitima koje ono donosi svima uključenima. Sretna sam što to radim u okruženju u kojem imam priliku biti mentor, ali i biti dio tima u kojem se kolegicama mogu za savjet obratiti uvijek kada mi je potrebno. Kompanija uistinu ulaže u razvoj kulture feedbacka, razgovora, dijeljenja iskustava i najboljih praksi kroz razne formate i platforme. Samim time daje priliku svima zainteresiranima da se uključe i doprinesu, što kolegice kao i kolege sve spremnije prihvaćaju i koriste.

Što planirate ponuditi kandidatkinjama koje se prijave u ovaj projekt, a što pak vi očekujete od te mlade kolegice s kojom ćete neko vrijeme biti blisko povezani?

Ponudit ću svoje znanje i iskustvo iz dva generalno prilično različita svijeta, onog poduzetničkog i korporativnog; direktan i iskren feedback, empatiju i podršku. Sigurna sam da neću imati odgovore na sva pitanja, ali ću biti na raspolaganju da slušam i usmjeravam mladu kolegicu u smjeru u kojem li ići. Ono što očekujem su proaktivnost, strast, znatiželja i vjera u to što radi.

Što mislite o poziciji žena danas u poslovnom svijetu, primjećujete li pomake i u što se treba posebno ulagati?

O ženama u poslovnom svijetu mislim sve najbolje i svakodnevno svjedočim fenomenalnom utjecaju žena na strategiju, egzekuciju i cjelokupnu budućnost raznih kompanija, pa tako i A1. Svakako mislim da je trend pozitivan. Žene treba poticati da iskoriste prilike kada se one pojave i probiju „stakleni strop“ – da preuzmu širi spektar odgovornosti, osvijeste moć koju drže u rukama i budu lideri u svojim organizacijama. Istraživanja pokazuju da svega 20% izvršnih pozicija i 8% direktorskih funkcija obnašaju žene. S druge strane, ista istraživanja upućuju na to da veći udio žena na najvišim rukovodećim pozicijama korelira s boljim financijskim rezultatima pojedinih tvrtki. Samim time, imamo sve preduvjete za još brži napredak i drago mi je što mogu doprinijeti na dnevnoj razini. U A1 Hrvatska 39% rukovodećih pozicija obnašaju žene, što je iznad prosjeka za Hrvatsku.
Koliko na tom putu ženi može pomoći druga žena kao mentorica?

Mislim da je žena ženi najbolji mentor u tom smislu odnosno da je upravo to najbolja strategija za zatvaranje jaza među spolovima odnosno izjednačavanje pozicije žene i muškarca u poslovnom svijetu. Nema boljeg ili bolje rečeno, cjelovitijeg, savjeta o tome kako uspjeti u svijetu poduzetništva ili nekih od korporacija od onoga kojeg vam može dati druga žena. To je nešto što sam iskusila u više navrata do sada i vjerujem da nosi sa sobom neizmjernu vrijednost.

Od startupa do korporacije – Kako ste se snašli u tom prijelazu, jeste li imali pomoć mentora ili mentorice u svom poslovnom putu i na koje ste prepreke nailazili?

Taj prijelaz mi je bio jedna od zanimljivijih faza u karijeri. Ta dva svijeta su dijametralno suprotna i to me oduvijek fasciniralo. U trenutku kada sam došla u A1, ništa o telekom industriji nisam znala. To je kao kad odlučite naučiti neki novi jezik ili pak skijati. Sjedila sam na sastancima i zapisivala nebrojeno mnogo skraćenica, hvatala tko što radi i koliko je zapravo složen put od ideje to tržišta, suočavala se s činjenicom da telekom ima milijune korisnika i da sve što radiš dolazi u ruke pola države. Shvatila sam relativno brzo da ovdje ne radiš sve sam, da na raspolaganju imaš alate u obliku softvera, odjela. Imala sam sreću da su me u odjelu dočekali fenomenalni mladi ljudi, raspoloženi da mi pomognu ući u taj neki novi univerzum. Svakako ih mogu nazvati svojim mentorima na tom putu.

Čemu Vas je naučio poduzetnički svijet i koje su vještine potrebne da bi se u njemu opstalo?

Poduzetništvu dugujem mindset i stav. To vam je sasvim dovoljno da biste sva vrata ovog svijeta otvorili u karijeri, neovisno u kojoj kompaniji ju odlučite razvijati. Ostalo naučite putem, gradite iskustvom, nakon stotina pogrešnih koraka i zahvaljujući raznim prilikama koje prihvatite da biste rasli. Zahvalna sam što mi se karijera razvijala iz smjera poduzetništva prema korporaciji i nekako osjećam da će u poduzetništvu i završiti. Jako sam mlada iskusila dobre i one manje dobre čari globalne startup scene i uvijek ću naglasiti da nema te korporacije koja vam to može priuštiti ili škole koja vas tome može naučiti. Zato apsolutno podržavam i beskrajno cijenim sve one koji imaju hrabrosti, želje i entuzijazma da se otisnu na taj put, dožive tu dinamiku, tu realnost i odgovornost koju vam usadi činjenica da svaki mjesec morate zaraditi za plaće svog tima i njihovih obitelji kao i vrtlog svakodnevnih uspona i padova koji vas tjera na uspjeh.

Uz sve prepreke na koje žena može naići u karijeri, kako ne odustati i zadržati elan i želju?

Motivacija, strast i cilj. Morate naći motivaciju u tome što radite, bili žena ili muškarac. Uz to, morate znati kamo idete i s kojim ciljem preskačete sve prepone na putu. U tom procesu je mentor svakako dobrodošao.

Nastavite čitati