Boljom politikom rodne ravnopravnosti do efektnijeg korporativnog upravljanja - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
hgk-dvorana-konferencija

Boljom politikom rodne ravnopravnosti do efektnijeg korporativnog upravljanja

Hrvatska je u ovoj godini obvezna prenijeti EU Direktivu o rodnoj ravnoteži u svoje nacionalno zakonodavstvo, rečeno je na stručnom skupu “Jačanje zastupljenosti žena u upravljačkim strukturama” kojeg je organizirala Hrvatska gospodarska komora.

Iako je udio žena u upravama kompanija koje kotiraju na burzi u zadnjih desetak godina neznatno rastao, to je još uvijek daleko ispod cilja predviđenog EU Direktivom o rodnoj ravnoteži, koja obvezuje države članice da do sredine 2026..tvrtke koje su izlistane na burzi, imaju rodnu ravnotežu tako da 40 posto podzastupljenog spola, bude neizvršnih direktora (upravnih i nadzornih odbora) ili 33 posto na svim direktorskim pozicijama u tvrtkama

dvorana-hgk

“Poznato je da kompanije sa boljom politikom rodne ravnopravnosti ostvaruju bolje financijske rezultate i bolje korporativno upravljanje. Snažnije kompanije vode i snažnijem rastu BDP ,boljem gospodarskom rastu i društvenom balansu. HGK ovim stručnim skupom želi podići svijest ali i biti na raspolaganju svojim članicama da kroz edukaciju i implementaciju ovog instrumenta (Direktive) postignu maksimalne rezultate”, istaknula je Marina Rožić, glavna tajnica HGK i predsjednica Eurochambers Women Networka.

marina-rozic

Unatoč činjenici da žene u Hrvatskoj čine čak 60 posto osoba s visokom stručnom spremom, broj žena na rukovodećim pozicijama ne prati taj postotak, tako je 2023. godine od 81 trgovačkog društva izlistanog na ZSE, u njih 45 nema niti jedne žene u upravnim odborima, a u 22 nema nijedne žene u nadzornom odboru.

Nastavite čitati