Helena Jurčić Šestan: Žene moraju osvijestiti koliko je važno dati podršku drugim ženama - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
helena-jurcic-sestan

Helena Jurčić Šestan: Žene moraju osvijestiti koliko je važno dati podršku drugim ženama

Razgovarala: Ana Abrahamsberg

Fotografija: Igor Šoban/Pixsell

U četvrtom ciklusu projekta “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” u organizaciji časopisa Zaposlena i Večernjeg lista, u ulozi mentorice sudjeluje i  Helena Jurčić Šestan, poduzetnica iza koje je i jedanaest godina iskustva na poziciji članice uprave za financije.

Što vama predstavlja mentorstvo, radi li se o važnom alatu za napredovanje u poslovnom svijetu?

Mentoriranje mladih ljudi koji grade i razvijaju karijeru izuzetno je bitna poluga koja pomaže ne samo u poslovnom razvoju i uspjehu, već i u balansiranju poslovnog i privatnog života, što je ključni izazov današnjice, a posebno poslovnih žena. Osobno sam imala veliku sreću da sam započela svoju karijeru u međunarodnoj revizorskoj kompaniji PricewaterhouseCoopers, koja je imala razvijene alate za sustav ocjenjivanja radne uspješnosti, napredovanja i na neki način i mentorstva, što je rezultiralo transparentnosti u razvoju karijere zaposlenika. Sustav mentorstva je danas naravno puno razvijeniji i više se koristi nego u prijašnjim razdobljima, što me izuzetno veseli jer je to jedan od  najboljih alata za dati podršku, savjet i podijeliti iskustvo, što se ne može naučiti u knjigama. Postoje trenutci kada se vrtite u krug i čini Vam se da nema izlaza niti rješenja za neki poslovni problem. Kada u tom trenutku možete podijeliti problematiku koja Vas muči s nekim koji je slične situacije prošao više puta je neprocjenjivo. Dobar mentor treba izdvojiti vrijeme i trud i pružiti maksimum osobi koju mentorira. 

Što od vas u projektu mogu očekivati kandidatkinje, koja znanja i vještine želite podijeliti?

Nakon dvadeset tri godine radnog iskustva, mogu reći da usvojenost tehničkih znanja koja su bitna za ispunjavanje radnih zadataka je nešto što se podrazumijeva, ali nije dovoljno za daljnje napredovanje i razvoj. Što više poslovno napredujem u upravljanje ljudima i odnosima je izazov s kojim se suočavamo i koji je često vrhunskim stručnjacima barijera za daljnje  napredovanje. Kroz svoj poslovni i razvojni put kontinuirano sam se nosila s izazovima koordiniranja i upravljanja ljudskim resursima, kao i balansiranju odnosa između nadređenih kolega/kolegica i djelatnika/djelatnica moga tima. Nadam se da ću kroz ovaj program mentorstva uspjeti dati dobar savjet, biti podrška, nasmijati i opustiti osobu koju ću mentorirati. Ključno je razviti međusobno povjerenje i povezanost, a sve ostalo će doći samo po sebi. Jedino očekivanje koje imam od osobe koju ću mentorirati je otvorenost prema novim spoznajama. Ukoliko je osoba spremna na promjene i otvorena za iste, ostalo dolazi samo po sebi. 

Koliko je važno da žene, osobito u muškom poslovnom okruženju, budu podrška jedna drugoj?

Izuzetno je važna međusobna podrška žena u poslovnom okruženju. Ono što me jako rastužuje u poslovnom svijetu je često upravo suprotno. Nisam sigurna da razumijem zašto je to tako i zašto žene ne da nisu podrška jedna drugoj, već su često neprijateljice, konkurencija isl. Puno sam razmišljala zašto je tako i jedini zaključak je da žene poprilično teško razvijaju karijeru i na putu prema uspjehu često se moraju dokazivati puno više od muških kolega, a u isto vrijeme moraju biti savršene majke i supruge, što rezultira sa ženama na vodećim funkcijama koje slove za nepopustljive, s čvrstim stavovima i beskompromisne, a drugu žensku osobu koja je potencijal smatraju većom konkurencijom nego muške kolege. Zadnjih godina, žene su sve više svjesne da moraju biti podrška jedna drugoj, sretna sam što trend mijenja i što svakim danom upoznajem sve više uspješnih žena koje su podrška jedna drugoj. Muškarci na vodećim položajima u poslovnom svijetu su još uvijek velika većina i ono što je bitno za spomenuti druže se i privatno: igraju nogomet, idu na jedrenje, muška putovanja i druženja su standard. Na takvim druženjima učvršćuju se poslovne veze i stvara se svijet u kojem nema previše mjesta za žene. Žene uistinu moraju osvijestiti koliko je bitno dati podršku drugim ženama.     

Koje bi osobine trebao posjedovati dobar mentor?

Prije svega iskrenost i otvorenost za podijeliti svoja iskustva, znanja i vještine s drugom osobom. U biti preduvjet za mentorstvo je razviti međusobno povjerenje, što je preduvjet za bilo kakav daljnji razvoj mentoriranja. Ukoliko se ne dogodi ‘klik’ između mentorice i osobe koju mentorira, teško će cijeli proces biti uspješan. Dobar mentor treba izdvojiti vrijeme i trud i pružiti maksimum osobi koju mentorira. 
Postoje li u mentorstvu i neke zamke kojih se treba čuvati?

Apsolutno. Mentor bi mentoriranoj osobi trebao pomoći da dođe do svojih zaključaka i rješenja što može biti zahtjevno. Najbolji savjet koji sam dobila je da moram naći svoj put, svoj način. Mentor treba biti nenametljiv, a u isto vrijeme i snažna podrška te provesti proces koji rezultira samostalnim zaključivanjem i donošenjem odluka od strane osobe koja je mentorirana.
Mogu li i žene i muškarci biti jednako dobro lideri?

Iskreno, ne dijelim lidere na muškarce i žene, nego na dobre i loše. Kod muških lidera često zna biti problem ega i potrebe za potpunom dominacijom što zna biti teret kako samim njima, tako i njihovim suradnicima. Žene često imaju bolju intuiciju i vide neke stvari prije muškaraca, a s druge strane muškarci često imaju veću mirnoću prilikom rješavanja poslovnih problema. Nema pravila, ponekad bude i obrnuto. Žene su ponekad i same krive što ne napreduju, a uglavnom iz dva razloga: obiteljski i nesigurnost. Žena uglavnom neće prihvatiti priliku za napredovanje ukoliko nije 100 posto sigurna da je dorasla toj funkciji, dok muškarci lakše prihvaćaju funkcije.
Kako uz sve poteškoće koje stoje na putu poslovnog ostvarivanja zadržati motivaciju?

Motivaciju nalazim u kontinuiranom učenju i razvijanju, kako poslovno tako i privatno. Vidjeti svrhu onoga što radim, stvaranje vrijednosti je moja osnovna motivacija. Često sam razmišljala o pokretanju privatnog posla, a sve se posložilo upravo prošle godine, kada sam započela samostalni put;  vlasnica sam firme Vitea Consulting d.o.o. koja se bavi poslovima revizije, računovodstva, poreznog i poslovnog savjetovanja  te suvlasnica firme Fidelis Savjetovanje d.o.o. za EU fondove.