Kako je Nellie Bly provela 10 dana u mentalnoj instituciji - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Nellie Bly citat

Kako je Nellie Bly provela 10 dana u mentalnoj instituciji

Piše: Martina Lovaković

Nellie Bly poznata je kao američka novinarka, izumiteljica i avanturistica. Nazivali su je pionirkom novinarstva. Karijeru je započela 1885. godine pišući za Pittsburgh Dispatch. Dvije godine kasnije, preselila je u New York gdje je počela raditi za New York World. Poznata je po svojim smjelim tekstovima napisanima 1887. godine za World, a koji su sadržavali nikad objavljene podatke o uvjetima u mentalnim institucijama. Naime, da bi dobro odradila zadatak odlučila je glumiti pacijenticu i deset dana povesti u instituciji na Blackwell’s Islandu u New York Cityju u New Yorku. Osim toga, prva je žena koje je putovala oko svijeta i pritom oborila svjetski rekord. Godine 1889. inspirirana pričom francuskog autora Julesa Verna pod nazivom Put oko svijeta u 80 dana, odlučila je okušati se u podvigu i za 72 dana uspjela putovanje uspješno privesti kraju.

Rani život

Elizabeth Jane Cochran poznatija po svom pseudonimu Nellie Bly rođena je 5. svibnja 1864. godine u Cochran’s Millsu, u Pennsylvaniji. Grad u kojem je rođena osnovao je njezin otac Michael Cochran, koji je ostvarivao prihode i brinuo za obitelj radeći kao sudac i zemljoposjednik.

Za Nellienu majku Mary Jane ovo je bio drugi brak, kao i za njezinog oca Michaela. Oboje su ušli u brak nakon smrti svojih prvih supružnika. Michael je imao desetero djece s prvom suprugom i još petero s Mary Jane koja nije imala djecu u prethodnom braku.

Bly je pretrpjela veliki tragični gubitak 1870. godine, u dobi od šest godina. Tada joj je otac iznenada preminuo. Osim što je iza sebe ostavio obitelj u velikoj tuzi i praznini, Michaelova smrt nanijela im je i veliku financijsku štetu. Ostavio ih je bez oporuke i, samim time, bez pravnog potraživanja njegove imovine.

Nakon osnovne škole upisala je Indiana Normal School, mali koledž u Indiani, u Pennsylvaniji, gdje se školovala za učiteljicu. Međutim, nedugo nakon što je započela školovanje, loše financijske prilike natjerale su je da ne polaže nade u visoko obrazovanje. Nakon napuštanja škole, preselila se s majkom u obližnji grad Pittsburgh, gdje su zajedno vodile pansion.

Borba za prava žena

Početkom 1880-ih dobila je jedinstvenu priliku koju je dobro iskoristila. U dobi od 18 godina podnijela je ljutit odgovor na urednički članak objavljen u Pittsburgh Dispatchu. Naime, ranije je autor Erasmus Wilson (čitateljima Dispatcha poznat kao “Quiet Observer” ili “Q.O.”) objavio članak u kojem je između ostalog tvrdio da je za žene najbolje da vode kućanstvo i da obavljaju kućanske poslove. Žene koje su u to vrijeme radile nazivao je “a monstrosity”, odnosno čudovištima.

Bly je odlučila reagirati na spomenuti članak u kojem je iznijela svoje mišljenje suprotno od mišljenja autora, a koje je privuklo pažnju glavnog urednika spomenutog lista, Georgea Maddena. On joj je zauzvrat ponudio radno mjesto.

Godine 1885. počela je raditi kao novinarka Pittsburgh Dispatcha za plaću od 5 dolara tjedno. Ponovo je odlučila uzeti olovku u ruke i napisati članak u kojem je iznijela sve negativne posljedice seksističkih ideologija i važnost borbe za ženska prava. Također, postala je poznata po istraživačkom i tajnom izvještavanju, uključujući i prihvaćanje radnog mjesta u dućanu kako bi razotkrila loše radne uvjete s kojima se suočavaju žene.

Uskoro je dobila premještaj u Pittsburgh Dispatchu. Urednici su je premjestili na žensku stranicu čime je postala znatno ograničena u radu i pisanju pa je željela što prije promijeniti posao.

Tajni zadatak u mentalnoj instituciji

Godine 1887. preselila je u New York i počela raditi za New York World, publikaciju koja je kasnije postala poznata po “žutom novinarstvu”. Jedan od njezinih najranijih zadataka bio je autorski rad u kojem je detaljno opisala iskustva koja su proživjeli pacijenti zloglasne mentalne ustanove na Blackwell’s Islandu (danas Roosevelt Islandu) u New Yorku.

U pokušaju da točno iznese uvjete u mentalnoj instituciji, pretvarala se da je mentalni bolesnik kako bi što prije bila predana ustanovi u kojoj je nakon toga provela 10 dana.

Detaljno izlaganje objavljeno je u Worldu odmah nakon njezina povratka u stvarnost i postiglo je ogroman uspjeh. Njezin tekst rasvijetlio je brojna dotadašnja nagađanja, a mnogi su ostali zapanjeni lošim uvjetima prema pacijentima, a koji su uključivali njihovo zanemarivanje i fizičko zlostavljanje. Na kraju, nakon objave njezine knjige na tu istu temu, pokrenuta je opsežna istraga institucija.

Pod vodstvom pomoćnika okružnog državnog odvjetnika iz New Yorka, Vernona M. Davisa, te uz njezinu pomoć, istraga u mentalnoj instituciji rezultirala je značajnim promjenama u njujorškom New York City’s Department of Public Charities and Corrections (kasnije podijeljene u zasebne agencije).

Te su promjene uključivale veće izdvajanje sredstava za liječenje mentalno oboljelih pacijenata, dodatna imenovanja osoba zaduženih za nadzor medicinskih sestara i ostalih zdravstvenih radnika te propise za sprječavanje prenatrpanosti i opasnosti od požara u gradskim medicinskim ustanovama.

Nakon toga nastavila je sa sličnim izlaganjima i istraživačkim novinarstvom. U svojim člancima detaljno je opisala neprimjerene radnje pojedinaca u njujorškim zatvorima i tvornicama, korupciju u državnom zakonodavstvu i druge malverzacijama.

Također je intervjuirala i napisala djela s nekoliko istaknutih ličnosti toga doba, uključujući Emmu Goldman i Susan B. Anthony.

Put oko svijeta

Osim dotadašnjih velikih zasluga u novinarstvu, postala je poznata po još jednom nevjerojatnom podvigu. Naime, 1889. godine, odlučila je otići na put oko svijeta tijekom kojeg je željela oboriti lažni rekord Phileasa Fogga, izmišljenog glavnog lika romana Julesa Vernea iz 1873. godine, pod nazivom Put oko svijeta za 80 dana.

S obzirom na to da je dobila zeleno svjetlo New York Worlda za spomenuti novi radni zadatak, Bly je krenula na svoje putovanje iz Hobokena u New Jerseyju u studenom 1889. godine. Prvo je putovala brodom, a kasnije i konjima, rikšama, brodovima nalik jedrenjacima, automobilima i drugim vozilima.

Putovanje je završila za 72 dana, 6 sati, 11 minuta i 14 sekundi – postavivši stvarni rekord, usprkos svojoj izmišljenoj inspiraciji za pothvat. Njezin rekord potukao je George Francis Train, koji je 1890. godine put završio za 67 dana.

Zbog kontinuiranog izvještavanja diljem svijeta, Bly je zaradila međunarodnu slavu svojim višemjesečnim avanturama, a slava joj je nastavila rasti nakon što se sigurno vratila u rodnu državu i objavila svoje postignuće i rekord.

Brak

Godine 1895. udala se za milijunaša Roberta Seamana, koji je od nje bio stariji 40 godina. Time je pravno postala poznata kao Elizabeth Jane Cochrane Seaman. Također otprilike u to vrijeme povukla se iz novinarstva, a prema svemu sudeći, par je uživao u sretnom braku.

Nakon suprugove smrti 1904. godine, Bly je preuzela kormilo njegove tvrtke Iron Clad Manufacturing Co i postala jedna od najpoznatijih industrijalistica u SAD-u. Tijekom upravljanja tvrtkom započela je proizvodnju prvog čeličnog bubnja koji je kasnije evoluirao u onaj standardni koji se danas koristi. Time je dobila i titulu izumiteljice.

U vrijeme dok je vodila tvrtku, Bly je provodila socijalne reforme, a zaposlenici Iron Clada uživali su nekoliko neviđenih pogodnosti za ono vrijeme. Pogodnosti su uključivale korištenje teretana i fitnesa, knjižnice i zdravstva. U konačnici, troškovi tih naknada počeli su rasti i sve više iscrpljivati ​​njezino bogato nasljedstvo.

Suočena sa sve većim manjkom financija, Bly se posljedično ponovo počela baviti novinarskim radom. Počela je raditi za New York Evening Journal 1920. godine i izvještavala o brojnim događajima, uključujući i one koji su bili povezani s borbom za prava žena.

Knjige

Tijekom svoje rane novinarske karijere objavila je knjigu pod nazivom Six Months in Mexico (1888.) u kojoj je opisala svoj život u vrijeme kada je radila kao strani dopisnik u Meksiku 1885. godine. U knjizi je kroz svoje iskustvo opisala ljude i običaje te zemlje te događaje koji su se odvili kada je slučajno naletjela na marihuanu.

Njezina sljedeća knjiga pod nazivom Ten Days in a Mad-House nastala je nakon obavljenog zadatka za New York World. Spomenutim tajnim zadatkom stekla je nacionalnu slavu, a našla se u ulozi pacijentice mentalne ustanove u New Yorku. Njezino  izvještavanje sastavljeno je u knjigu Ten Days in a Mad-House (1887.) i dovelo je do trajnih institucionalnih reformi.

Međunarodni vrhunac slave postigla je kada se odlučila na put oko svijeta inspirirana knjigom Put oko svijeta za 80 dana, pisca Julesa Vernea. Bly je uspjela svijet obići za 72 dana, što je čak nešto manje nego što je to učinio njezin fiktivni junak Phileas Fogg. Poput izvještavanja iz mentalne institucije i ovo je pretočeno u knjigu pod nazivom Around the World in Seventy-Two Days (1890).

Film

Početkom 2019. godine Lifetime je premijerno prikazao triler čija je priča snimljena na temelju njezina iskustva tajne izvjestiteljice ženskog odjela mentalne institucije. Christina Ricci glumila je Nellie Bly, a Judith Light poznata po ulozi u popularnoj seriji Transparent utjelovila je ulogu glavne sestre.

Godine 2015. redatelj Timothy Hines izbacio je film pod nazivom 10 Days in a Madhouse, koji također prikazuje mučno iskustvo Nellie Bly u psihijatrijskoj bolnici.

Smrt

Dvije godine nakon oživljavanja spisateljske karijere, 27. siječnja 1922. godine Bly je umrla od upale pluća u New Yorku. Imala je samo 57 godina.

Postignuća i priznanja

Dobila je velik broj priznanja nakon smrti, a jedna od najcjenjenijih je ta da je 1998. godine primljena u National Women’s Hall of Fame. Bila je jedna od četiri novinarke koje su se našle na američkoj poštanskoj marki u setu pod nazivom Women in Journalism 2002. godine.

Godine 2019. Roosevelt Island Operating Corporation objavio je otvoreni poziv za sve umjetnike s ciljem da stvore Nellie Bly Memorial art installation na otoku Rooseveltu. Pobjednica je bila Amande Matthews sa svojim djelom The Girl Puzzle, a proglašena je 16. listopada 2019. godine.

U znak priznanja njezinoj ličnosti i postignućima u novinarstvu The New York Press Club dodjeljuje godišnju novinarsku nagradu pod nazivom Nellie Bly Cub Reporter. Nagrada se uručuje pojedincima koji su ostvarili velike uspjehe u novinarstvu, a imaju tri ili manje godina profesionalnog iskustva.

Foto:

Nastavite čitati