Kako povećati kućni budžet - 4 koraka kako do više novca
Sadržaj portala
kako-povecati-kucni-budzet-razmislja-zena-na-laptopu

Kako povećati kućni budžet

Dolaskom inflacije, ali i eura kao nove valute, kao da svi imamo problema s vođenjem kućnog budžeta. Osjećamo da nemamo kontrolu nad novcem, a o razmišljanju kako povećati kućni budžet da i ne govorimo. Jedino na što smo usredotočeni jest kako preživjeti mjesec uz realnu potrošnju.

Kućni budžet većine danas odnosi se na ono osnovno – hranu, plaćanje režija, a kod manjine se dio odnosi samo na poneku želju. Pravo je vrijeme da uzmete financije u svoje ruke i saznate kako povećati kućni budžet.

Kućni budžet možete jednostavno povećati uz nekoliko jednostavnih savjeta, a glavni uvjet za njegovo povećanje jest štednja. Bez obzira na to kolika ona bila, u konačnici će vam podariti slobodu. Čitajte dalje i saznajte kako povećati kućni budžet i napravite idealan financijski plan.

Četiri koraka kako povećati kućni budžet

U nastavku donosimo korake uz pomoć kojih ćete povećati kućni budžet, uložiti novac u ono neizbježno – hranu, režije i neke vaše osobne izdatke, te dio odvojiti i uštedjeti.

1. Osvijestite da je svaki mjesec drukčiji

Na kraju svakog mjeseca, sjednite sa svojim ukućanima i zajedno prokomentirajte izdatke za naredni mjesec. Možda idući mjesec imate registraciju automobila ili planirate otići na godišnji odmor? Bliži se Božić? To znači da ćete imati dodatnih izdataka.

Uzmite u obzir što vas čeka idući mjesec i prema tome isplanirajte kućni budžet. U ovim situacijama bilo bi odlično imati dio ušteđevine namijenjen upravo za takve izdatke. U tom slučaju nećete morati uzimati novac od plaće i bezbolno ćete uspjeti pokriti sve izdatke koji vas očekuju.

2. Odredite prioritete uz koje ćete povećati kućni budžet

Stručnjaci za financije preporučuju na početku izraditi izračun koji će odrediti koliko mjesečno trošite, kolika su vam primanja te koliko od toga možete staviti na štednju. Nakon što ste definirali koliko novca vam odlazi na hranu i ostale higijenske potrepštine, na režije, prijevoz do posla i škole i odjeću, možete planirati kako uštedjeti.

3. Pratite kataloge i akcije

Budući da su poskupljenja sve češća, a plaće kod većine stagniraju, bilo bi dobro kada biste uhvatili malo vremena i pregledali kataloge za naredne tjedne i mjesece. Praćenjem kataloga možete ostvariti značajne uštede. Stavite na popis ono što vam treba i uputite se u shopping. Tako biste mogli ostvariti značajne uštede, a dio od toga iskoristiti za režije ili prijevoz.

Također, provjerite u kojim trgovinama možete dobiti karticu ili skupljati bodove preko aplikacije, također učlanite se u loyalty programe. Dobra ideja je i pretplatiti se na newsletter te tako dobiti informaciju o mogućim akcijama.

4. Usvojite koncept 50%, 30%, 20%

Pokušajte razmišljati o svojim prihodima kao o tri cjeline od kojih će 50% otići na vaše potrebe, 3% na želje i 20% na štednju. Svi financijski stručnjaci preporučuju upravo ovakav model uz koji ćete prihode pravilno rasporediti i neće biti iznenadnih troškova.

Uložite 50% na potrebe

Pola vaših mjesečnih prihoda trebalo bi odlaziti na troškove svakodnevnog života. Naravno, sve ovisi o tome i koliko zarađujete, ali koliki god iznos bio trebalo bi odmah polovicu staviti na zadovoljenje potreba bez kojih ne možete. Ovdje ulaze režije, hrana, eventualni najam stana, troškovi za gorivo i druge pretplate na mjesečnoj bazi.

Uložite 30% na želje

30% mjesečnih prohoda možete potrošiti na zadovoljenje vlastitih želja poput putovanja, kupovanje odjeće ili obuće ili dodatnog obrazovanja.

Uložite 20% na štednju

Ne postoji dobro raspoređen kućni budžet u kojem ne postoji dio koji odlazi na štednju. Svrha štednje je investicija u budućnosti koju ćemo na kraju potrošiti na nešto što smo planirali ili nismo. Odredite dijelove štednje tako da jedan dio bude, primjerice, za iznenadne troškove, dok drugi dio može biti za planirano putovanje, kupovinu automobila ili za troškove u slučaju gubitka posla.

Uvijek se preporučuju na štednji imati toliko novca da možete tijekom šest mjeseci živjeti bez bilo kakvih dodatnih prihoda.

Pitanje kako povećati kućni budžet danas je aktualnije nego ikad jer nesigurno vrijeme zbog gubitka posla, inflacije i ostalih ekonomskih kriza, prisiljava nas da posegnemo za ušteđevinom i tako održimo istu kvalitetu života tijekom razdoblja smanjenih prihoda.

Ulaganja kao štednja

U sklopu štednje uvijek ostavite mali dio za ulaganja. Ulaganjima možete ostvariti dodatne prihode u budućnosti kroz kamate, najam, dividende i druge različite prinose.

Ako postoji mogućnost, jedan dio štednje usmjerite prema ulaganjima, a prije nego što to učinite dobro proučite tržište. Savjet možete zatražiti i od vašeg osobnog bankara.

Kako voditi kućni budžet

Kućni budžet možete voditi u bilježnici na običnom papiru i kemijskom olovkom, možete ga izraditi u excel tablici ili koristiti jednu od, sada već brojnih, aplikacija koje postoje na Internetu. Prije upotrebe aplikacije provjerite vrijedi li za naše tržište jer mnoge aplikacije prilagođene su isključivo američkom tržištu i ne mogu se primjenjivati kod nas.

Ispišite prihode, pogledajte troškove unazad tri mjeseca i pokušajte izraditi plan za naredni mjesec. Prihode i troškove definirajte prema kategorijama.

U kategoriji troškova izradite dio s fiksnim troškovima koje morate platiti svaki mjesec te varijabilnim troškovima koje ćete lako moći prilagoditi prema trenutnom stanju. U varijabilne troškove možete uvrstiti i otplatu minusa na tekućem računu, dugove prema obitelji i prijateljima i drugo.

Kod planiranja kućnog budžeta do problema dolazi kada fiksni troškovi postanu veći i počinju oduzimati dio budžeta varijabilnim troškova ili obrnuto. U tom slučaju pokušajte pronaći izvore dodatne zarade i povećajte prihode.

Kako povećati budžet dodatnom zaradom

Budžet možete lako povećati ovisno o vašem zanimanju, interesima i hobijima. U nastavku donosimo nekoliko ideja kako dodatno zaraditi novac.

Pretvorite hobi u zaradu

Ako postoji nešto što volite raditi u slobodno vrijeme i to radite dobro, zašto ne biste razmislili o tome da to i unovčite? Izrada nakita, pletenje, fotografiranje, vođenje društvenih mreža, pisanje… Što god vam padne na pamet. Važno je znati da svaki proizvod ili usluga imaju svojeg kupca.

Satovi instrukcija za povećanje kućnog budžeta

Ako ste stručni u određenom području, posjedujete znanje u matematici, fizici ili stranim jezicima, podijelite to s drugima i započnite s davanjem instrukcija.

Danas su instrukcije nešto gotovo uobičajeno i sve više traženo među učenicima i studentima. Postavite oglase u školama i na fakultetima te po grupama na društvenim mrežama. Budući da mladi danas koriste društvene mreže, pobrinite se da informacija o instrukcijama ne izostane na Facebooku, Instagramu ili nekoj drugoj popularnoj mreži.

Iznajmljivanje prostora

Garaža, parking mjesto, soba ili stan – sve su to prostori koji se vrlo lako mogu iznajmiti i gdje ćete u kratkom roku svakoga mjeseca dobivati dodatan novac. Ako koristite veliki stan i imate viška sobu, zašto je ne biste iznajmili i time pokrili dio fiksnih troškova.

Čuvanje djece

Raspitajte se među susjedima postoji li netko kome je povremeno potrebna usluga čuvanja djece i tako iskoristite slobodno vrijeme za dodatnu zaradu.

Kod izrade kućnog budžeta svakoga mjeseca ponovno definirajte cilj, a kategorije i potkategorije redovito ažurirajte – ovisno o stvarnom stanju koje se događa u vašem životu.

Nakon završetka mjeseca proučite plan i pratite jeste li uspjeli u svemu što ste isplanirali. Štednjom i ulaganjem povećat ćete budžet i u konačnici raspolagati većom svotom novca.

Ispočetka će vam se činiti teško pohvatati sve troškove, dio odvojiti za želje, a dio za štednju, ali nakon nekoliko mjeseci mogli biste postati pravi mali financijski stručnjak svojih osobnih troškova.

Autor: M.L., Foto: Unsplash

Nastavite čitati