Liječnica savjetuje: Kako usporiti starenje kože
Sadržaj portala
kako-usporiti-starenje-koze-lijepa-koza-lica

Kako usporiti starenje kože

Prvi znakovi starenja na koži se vide već nakon 25. godine života. Pojavljuju se tanke linije koje postupno postaju bore. Gubitak na volumenu rezultira obješenom kožom i gubitkom kontura lica, a poslije menopauze se gubitak gustoće manifestira kao tanka, oslabljena koža.

Naš najveći organ i najvažnija barijera – koža stalno je izložena raznim utjecajima. Treba joj pomoći u održavanju zdravlja, a pri tome je važno informirati se o tome što je zapravo oštećuje, što je starenje kože te kako djelovati preventivno.

Oksidativni stres glavni je čimbenik u pojavi znakova starenja. “Oksidativni stres je proces koji nastaje u trenutku neravnoteže između slobodnih kisikovih radikala i antioksidansa u našem tijelu. Slobodni radikali su molekule koje sadrže kisik i vrlo su reaktivne jer imaju neparan broj elektrona. Antioksidansi su molekule koje mogu donirati taj elektron koji nedostaje slobodnim radikalima te ih učiniti manje reaktivnima”, objasnila je Nevia Delalle, dr. med., specijalistica dermatologije i venerologije iz Poliklinike Dermalife koja je objasnila kako usporiti starenje kože.

nevia-delalle-lijecnica-specijalistica-dermatologije-i-venerologije

Kako usporiti starenje kože na prirodan način

Nakupljanje slobodnih radikala uzrokuje brojna oštećenja masnog tkiva, DNA i proteina. Tijekom godina to može značiti niz bolesti i sve vidljivije znakove starenja. Na to ipak možemo utjecati. Kad govorimo o vanjskim faktorima koji su izvor slobodnih radikala, treba spomenuti pesticide, deterdžente, pušenje, zračenje (posebice UV zračenje), zagađenost, lošu prehranu bogatu šećerima i zasićenim masnim kiselinama, alkohol… Osim izbjegavanja takvih utjecaja, u borbi protiv oksidativnog stresa pomaže unos antioksidansa.

Neka od njih nabrojala je dr. Dalalle: “Bobičasto voće, citrusu, povrće (brokula, mrkva, rajčica, masline), ribe i orašasti plodovi dobar su izvor antioksidansa. Pomaže i oralna suplementacija vitamina E i C, kurkume, melatonina. I zeleni čaj, cimet, češnjak i luk su jaki antioksidansi. Dovoljno sna i redovita tjelovježba su formule za dugovječnost, ali i najvažnija anti aging terapija”.

Kako usporiti starenje kože uz odabir preparata za njegu

U zaštiti kože najvažnija je zaštita od UV zračenja. “Zaštita od sunca je najvažniji anti aging lokalni preparat, ali potrebna je i svakodnevna njega kože, usmjerena na unos aktivnih antioksidansa u lokalnim preparatima”, preporučuje dr. Delalle.

“Pri odabiru preparata fokusirajte se na one koji sadrže vitamine C, E, niacinamid (B3), retinol, polifenole – rezervatrol, hijaluronsku kiselinu, CoQ10. Najbolje ih je kombinirati i ne koristiti samo jedan jer je poznato da pojedini sastojci djeluju puno bolje zajedno”, savjetuje dr. Delalle.

Kad koža stari, neizbježan je i gubitak sposobnosti obnove stanica. “Tu je riječ o staničnoj senescenciji ili starenju stanica. To su stanice koje se više ne mogu dijeliti. U koži su to fibroblasti kao najvažniji u proizvodnji kolagenih i elastičnih vlakana, ali i keratinociti i melanociti”, kaže dr. Delalle.

Starenjem dolazi do nakupljanja senescentnih stanica te se značajno smanjuje  proizvodnja vlakana, pa time i elastičnost kože te otpornost na vanjske utjecaje. Pojavljuju se bore i brojne hiperpigmentacije.

“Velik terapeutski potencijal imaju antioksidansi, protuupalni lijekovi, senoterapeutici koji bi trebali djelovati na reprogramiranje stanica, ali su u značajno ranim fazama znanstvenih istraživanja. Do tada imamo lokalne preparate i sistemske suplemente te bioregenerativne metode koje se provode u dermatološkim i drugim ordinacijama estetske medicine”, zaključuje dr. Delalle.

S obzirom na to da u prevenciji starenja kože pomažu proizvodi sa snažnim antioksidativnim i zaštitnim svojstvima, Avèneov istraživački tim predstavio je novu anti aging liniju, baziranu na termalnoj izvorskoj vodi koja pruža umirujuća i omekšavajuća svojstva potrebna osjetljivoj koži. Najmanje 90 posto sastojaka je prirodnog podrijetla te sadrži 100 posto prirodnu hijaluronsku kiselinu i snažan antioksidans sa šest posto niacinamida.

Avène Hyaluron ActivB3 linija: protiv glavnih znakova starenja kože

Hyaluron Activ B3 linija novitet je iz Avènea, koji djeluje na uzrok starenja. Anti age njega djeluje na bore, fine linije, gubitak čvrstoće, toliko znakova upozorenja na prolazak vremena.

Nakon 15 dana korištenja kreme za obnovu stanica, vidljivo je koliko je koža regenerirana, čvršća, a bore su smanjene. Koncentrirani serum sadrži 1,5 posto čiste hijaluronske kiseline i šest posto niacinamida, što djeluje na uzrok starenja*. Koža je čvršća, bore su smanjene. Trostruko korektivna krema za područje oko očiju pruža trenutan učinak svježine. Ispunjava bore i zaglađuje kožu oko očiju. Smanjuje otečenost i tamne krugove (podočnjake). Bez mirisa, pogodna za područje oko očiju i za područje oko usana, dobra je podloga za šminku. Noćna krema sadrži retinal, čistu hijaluronsku kiselinu, ekstrakt haritaki i niacinamid, koji zajedno djeluju na uzrok starenja i produžuju život stanicama.

Anti age njega: krema za obnovu stanica kože

Avène Hyaluron Activ B3 koncentrirana krema bogata je hijaluronskom kiselinom i niacinamidom. Zaglađuje i ispravlja bore te je izvrsna podloga za šminku. Baršunaste je teksture, trenutačno zaglađuje kožu i daje joj blistavost. Zahvaljujući sadržaju niacinamida, djeluje na temeljni uzrok starenja kože i produžuje život stanicama. Ima i inovativno ekološko pakiranje sa staklenim lončićem koji se može ponovno puniti i reciklirati.

Foto: Shutterstock