Liderstvo - 4 stvari koje treba izbjegavati prvih dana na poslu - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
lady boss natpis

Liderstvo – 4 stvari koje treba izbjegavati prvih dana na poslu

Piše: Martina Lovaković

Upravo ste dobili novi posao na poziciji lidera? Čestitamo! No, budite spremni na to da kada se prvi dan pojavite na novom poslu dobit ćete listu novih odgovornosti koje ćete polako morati usvojiti. Biti nov na novom poslu nije lako, a još k tome ako morate preuzeti lidersku poziciju, stvari se čine još težima. Uz nove odgovornosti, dolazi i odgovornost prema ljudima iz vašeg tima, a upravo ona ponekad igra ključnu ulogu.

Naime, biti šef potpuno novog tima znači pozitivno utjecati na skupinu zaposlenika koje ne poznajete dobro ili uopće kako bi svi dobro obavljali svoj posao, bili zadovoljni radeći ga s vama i kako bi išli prema zajedničkim ciljevima – radu na novim projektima, obavljanje novih zadataka i postizanju dobrih rezultata. Čini vam se idealnim za izgubiti živce? Da, ali ostvariti dobre odnose u novom timu nije nemoguće!

Kako ne biste radili greške koje mogu utjecati na rad s novim timom, u nastavku donosimo četiri uobičajena slučaja koja biste trebali izbjegavati ako želite proces prilagodbe proći lakše i odmah u startu ostvariti dobre rezultate. Liderstvo ipak nije tako lako kako se čini!

1. Liderstvo – Greška broj 1: Želite brze promjene

Ako mislite da je ono što prvo morate učiniti kada se pridružite novom timu je započeti s promjenama – usporite i razmislite dva puta. Da, dio vaše uloge podrazumijeva i to da dođe do nekih promjena i da se posao obavlja kvalitetnije, ali zapitajte se što možete naučiti od kolega koji su duže u tvrtki i koji su bolje upućeni u neke stvari od vas koji ste tek stigli.

Iako ste dobili posao zato da neke stvari tekle bolje i da predložite neke nove strategije ili popravite one nefunkcionalne, ignoriranje prijedloga iskusnih članova tima, posebice onih koji su već neko vrijeme u tvrtki, neće vam donijeti koristi.

Umjesto toga, ostavit ćete dojam da vas zanima isključivo vođenje tima, a ne dobrobit tvrtke. Sve to u konačnici može rezultirati donošenjem loših odluka koje ste mogli izbjeći da ste u početku dobro slušali i prihvatili savjete.

Naravno, to ne znači da trebate formirati grupu ljudi koja će donositi odluke za svaku sitnicu, ipak ste vi glavni šef. I ponekad se od vas očekuje da donesete konačnu odluku. No, nastojte provoditi promjene (posebno one velike) malim koracima uz dobro promišljanje. Prije nego što krenete naprijed zatražite povratne informacije na temelju kojih ćete donijeti odluku. Priopćite timu svoje odluke i namjere i tek onda donesite odluku.

2. Liderstvo – Greška broj 2: Konstantno pričate o prijašnjem poslu

Čini li vam se da prečesto govoriti: “Na svojem prethodnom poslu, mi smo…”. Možda time pokušavate dokazati da ste stručni i da ste ostvarili uspjeh ili se osjećate bolje prisjećajući se vremena kada se niste osjećali kao stranac. Nikome nije lako na novom radnom mjestu među novim ljudima.

Iako će tim rado čuti kako ste bili uspješni na prethodnom poslu, oni prije svega žele vidjeti da ste sposobni i imate volje to isto učiniti i na novom radnom mjestu. Da, postigli ste sjajne stvari na posljednjem poslu, ali nemojte živjeti u prošlosti. Vrijeme je da se usredotočite na novu okolinu, novi posao i stvaranje novih pobjeda uz novi tim ljudi.

3. Liderstvo – Greška broj 3: Skrivate se u uredu

Ako ste po prirodi introvert i teško se prilagođavate novoj okolini, promjena posla na jednoj ovako značajnoj funkciji mogla bi vam stvarati velike probleme. Naime, ako ste stigli i dane provodite skrivajući se iza monitora ili u uredu sa zatvorenim vratima, mogli biste ostaviti dojam da vas ne zanimaju vaši zaposlenici.

Možda mislite kako ste svojim zaposlenicima rekli da vam se mogu obratiti u svakom trenutku, ali ponekad to jednostavno nije dovoljno. Mogli bi se osjećati nelagodno u trenutku kada bi trebali pokucati na zatvorena vrata svog novog šefa. Naravno, bit će trenutaka kada ćete trebati zatvoriti vrata i to je u redu, ali pobrinite se da na svakodnevnoj razini ona ne budu prepreka između vas i tima.

Potrudite se pokazati svojim zaposlenicima dobru volju i dajte im do znanja da mogu doći potražiti savjete i daljnje smjernice za rad ili pokazati zabrinutost kada se tako osjećaju. Ostavite vrata od ureda otvorenima i pojavite se svakih nekoliko sati kako biste ih pitali je li im sve jasno i kako se nose sa zadacima i izazovima koji su pred njima. Ponudite im pomoć i podršku.

Ako radite u otvorenom uredu, pokušajte što više surađivati s timom i sjediti blizu njih. Zakažite tjedne sastanke na kojima ćete proći kroz sve točke  rada. Posvetite im redovito vrijeme kako bi znali da mogu na vas računati u bilo kojem trenutku pa i u onim trenucima kada stvari nisu onakve kakve bi trebale biti.

4. Liderstvo – Greška broj 4: Vjerujete da ne morate znati detalje o radu svojih zaposlenika

Neki misle da je uloga lidera samo reći drugima što bi trebali učiniti i postaviti očekivanja i ciljeve. Ali iza uloge lidera krije se nešto puno više. Zaposlenike i njihova izvješća ne možete shvatiti ako u potpunosti ne razumijete što oni rade i kako pristupaju svom poslu.

Iako ne trebate biti upoznati sa svim detaljima o njihovim zadaćama i odgovornostima, trebali biste ipak učiniti nešto više od čekanja da izvještaji na kraju budu i gotovi. Vaše razumijevanje “kako” i “zašto” u svim procesima rada, učinit će tim boljim i funkcionalnijim.

Moći ćete njima bolje upravljati jer ćete biti upoznati s njihovom prednostima, vrlinama i manama, a oni će se osjećati ugodnije i motiviranije. Znat će da vam je stalo do toga da odrade posao dobro i da budu uspješni u tome što rade.

Odvojite vrijeme i popričajte sa svakim od svojih zaposlenika osobno kako biste saznali što trenutno rade, koji su njihovi izazovi i kako se njihovi zadaci uklapaju u ciljeve tima i tvrtke. Možete čak postaviti i sljedeća pitanja u razgovorima “jedan na jedan”:

1. S kojim izazovima se suočavate i što mislite zbog čega ste manje produktivni?

2. Što nedostaje timu, a pomoglo bi svima olakšati život?

3. Kako volite dobivati konstruktivne povratne informacije?

4. Što biste željeli naučiti od mene, a što će vam pomoći u vašem daljnjem radu?

5. U čemu najviše uživate u svom poslu?

Budite spremni na to da će se greške događati kada započinjete posao na novom radnom mjestu, bez obzira na to jeste li menadžer ili ne. Stoga, nemojte biti previše strogi prema sebi ako vam stvari ne uspiju prvi put onako kako ste to planirali. Čak i činjenica da ste pročitali ovaj članak znači da vam je stalo biti dobar lider vašem novom timu!

Najvažnije je da uživate na novom radnom mjestu jer riječ je o još jednoj fazi u vašoj karijeri koja će vam pomoći da rastete i postanete lider kakav u konačnici želite biti.

Foto: Marten Bjork / Unsplash