Michelle Yeoh - prva Oscarom nagrađena Azijatkinja - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
michelle-yeoh

Michelle Yeoh – prva Oscarom nagrađena Azijatkinja

Michelle Yeoh bit će zapamćena u 95-godišnjoj povijesti Akademije filmskih znanosti i umjetnosti kao prva žena Azijatkinja koja je primila Oscara. Oscara je primila 2023. godine za najbolju glumicu u filmu “Sve u isto vrijeme” koji se može pohvaliti s čak sedam primljenih zlatnih kipića.

Michelle Yeoh rođena je 6. kolovoza 1962. godine u malezijskoj kineskoj obitelji. Iako je rođena u obitelji kantonskog podrijetla, odrastajući je pričala engleski i malajski jezik. Kasnije je zbog toga izrazila veliko žaljenje pa je 80-ih godina 20-og stoljeća naučila kantonski, a u 2000-ima i mandarinski jezik.

Nesuđena baletna karijera

Od ranog djetinjstva bila je oduševljena plesom, a baletom se počela baviti već u svojoj četvrtoj godini. Kada je imala 15 godina s obitelji se preselila u Veliku Britaniju gdje je nastavila školovanje u internatu za djevojčice. Kasnije je upisala studij na Royal Academy of Dance u Londonu, smjer balet.

No, ozljeda kralježnice spriječila ju je da postane profesionalna baletna plesačica, pa se posvetila koreografiji i drugim umjetnostima. Diplomirala je kreativnu umjetnost s naglaskom na dramu 1982. godine na studiju Crewe & Alsager u Cheshireu.

Karijera modela Michelle Yeoh

Godine 1983., u dobi od 20 godina, Yeoh je pobijedila na natjecanju za Miss Malezije svijeta. Kao predstavnica Malezije na izboru za Miss svijeta 1983. godine u Londonu zauzela je 18. mjesto.

Kasnije te iste godine otputovala je u Australiju gdje je pobijedila na izboru za Miss Moomba International 1984.

Početak i kraj glumačke karijere

Svoj prvi glumački posao ostvarila je u televizijskoj reklami za satove Guya Larochea s Jackiejem Chanom, a spomenuto je privuklo pozornost hongkonške filmske produkcijske tvrtke D&B Films.

Iako je u to vrijeme pasivno razumjela kantonski jezik koji se inače govori u njezinom rodnom gradu, nije ga znala pričati. Nakon što je primila telefonski poziv na kantonskom, ponuđeno joj je da glumi u televizijskoj reklami sa Sing Longom. Bila je riječ o Jackie Chanu što je shvatila tek kasnije. Naime, ime Jackie Chan je Sing Long.

Kada je krenula u ostvarenje karijere u Hong Kongu, naučila je govoriti kantonski.

A započela ju je glumeći u akcijskim filmovima i filmovima o borilačkim vještinama, gdje je samostalno odrađivala većinu vratolomija koje je pratila njezina uloga.

Već s njezinim trećim naslovom, u filmu Yes, Madam (1985.), dobila je glavnu ulogu. U filmovima na početku karijere bila je poznata kao Michelle Khan. Ovaj pseudonim odabrao je D&B Films, koji je smatrao da bi time kao glumica mogla biti zanimljivija za međunarodnu i zapadnu publiku.

Yeoh se 1987. udala za Dicksona Poona, koji je vodio D&B Group, i povukla se iz glume.

Povratak glumi – žena James Bond

Yeoh se vratila glumi 1992. godine nakon što se razvela od Poon. Svoj povratak obilježila je filmom Police Story 3: Super Cop, a uslijedili su The Heroic Trio (1993), Yuen Woo-ping films Tai Chi Master i Wing Chun, 1993. i 1994 godine.

Ubrzo nakon toga ponovno je promijenila umjetničko u Michelle Yeoh. To se dogodilo u trenucima kada je započela hollywoodsku karijeru s filmom Tomorrow Never Dies 1997. godine. U filmu o Jamesu Bondu iz 1997. glumila je Wai Lin uz filmsku zvijezdu Piercea Brosnana.

Brosnan je bio impresioniran njome kao glumicom, opisujući je kao “prekrasnu glumicu” koja je bila “ozbiljna i predana svom poslu”. Prozvao ju je “ženskim Jamesom Bondom” s obzirom na njezine borbene sposobnosti. Htjela je sama izvoditi sve vratolomije, ali je bila spriječena jer je redatelj Roger Spottiswoode to smatrao preopasnim. Usprkos tome, ipak je sama izvela sve svoje scene borbe.

Godine 1997. glumila je Soong Ai-ling u nagrađivanom filmu The Soong Sisters.

BAFTA – nominacije za najbolju glumicu

Redatelj Ang Lee pozvao ju je da glumi Yu Shu Lien u filmu o borilačkim vještinama na mandarinskom jeziku pod nazivom Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000) poznat na našim prostorima kao Tigar i zmaj.

Budući da tada nije govorila mandarinski jezik morala je naučiti dijalog na mandarinskom za Crouching Tiger, Hidden Dragon. Film je postigao međunarodni uspjeh i Yeoh donio nominaciju za BAFTA-u 2000. za najbolju glumicu u glavnoj ulozi. Kasnije je priznala da je spomenuti film bio značajna prekretnica u njezinoj karijeri.

Godine 2002. producirala je svoj prvi engleski film, The Touch, kroz vlastitu producentsku tvrtku Mythical Films.

Godine 2005. glumila je Mamehu u filmskoj adaptaciji Memoirs of a Geisha, a nastavila je svoj rad na engleskom jeziku 2007. godine s filmom Sunshine.

Godine 2008. glumila je u fantastičnom akcijskom filmu The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor s Brendanom Fraserom i Jetom Lijem.

Godine 2011. glumila je Aung San Suu Kyi u filmu Dama Luca Bessona pod nazivom The Lady. Zbog navedene filmske uloge burmanska vlada ju je stavila na crnu listu te joj je odbijen ulazak u Myanmar 22. lipnja 2011. godine prilikom čega je deportirana je istog dana.

U listopadu 2011. Guerlain ju je odabrao za ambasadoricu za njegu kože. Njezina uloga bila je pomoći u jačanju odnosa francuske kozmetičke tvrtke s Azijom.

Godine 2015. godine glumila je Mei Foster, suprugu britanskog veleposlanika u Tajlandu, koja je potajno sjevernokorejska špijunka po imenu Li-Na, u petoj sezoni Cinemax/Sky serije Strike Back.

Glumica je u velikom broju, najčešće akcijskih filmova, a ostvarila je i niz sporednih, jednako vrijednih uloga. Istaknula se kao vrhunska glumica, a neki od filmova u kojima je glumila postigli su neviđeni uspjeh.

Za svoja glumačka ostvarenja ostvarila je niz vrijednih nagrada od kojih se svakako ističe ona zlatnog kipića koju je primila za najbolju glumicu 2023. godine na dodjeli Oscara.

Michelle Yeoh – prva Azijatkinja koja je primila Oscara

Michelle Yeoh u znanstveno-fantastičnoj komediji “Sve u isto vrijeme” glumi kinesku imigrantkinju Evelyn Wang čije je praonica rublja na rubu propadanja kao i njezin brak.

U filmu se u isto vrijeme prikazuju različite emocije kroz različite situacije i radnju dok Evelyn pokušava učiniti nešto s odnosima iz svoje okoline. Glavna pouka filma je da je sve u životu moguće, ako dovoljno jako vjerujemo u to.

Film je vrlo brzo osvojio čitav svijet te je bio jedan od favorita za osvajanje zlatnog kipića.

Međutim, nitko nije očekivao da će dobiti gotovo sve glavne kipiće. Naime, osim Oscara za glavnu glumicu koji je pripao Michelle Yeoh, film je osvojio i nagradu za najbolju sporednu glumicu i najboljeg sporednog glumca. Osim toga “Sve u isto vrijeme” najbolji je film, a Oscara je dobio još za najbolji originalni scenarij, najbolju filmsku montažu i najbolju režiju.

Michelle Yeoh danas

Godinama je posvećena zaštiti životinja, a pokroviteljica je projekta Save China’s Tigers koji se zalaže za zaštitu ugroženog južnokineskog tigra. Također, zalaže se za sigurnost na cestama, aktivna je u borbi protiv AIDS-a te sudjeluje u aktivističkim programima za zaštitu životinja i očuvanje okoliša.

Iako talentirana glumica koja je svoje scene borba sama izvodila, bez kaskadera, priznala je da se tijekom glumačke karijere susrela s brojim predrasudama. Tijekom dodjeljivanja uloga nisu bili sigurni je li Korejka, Kineskinja ili Japanka što se odrazilo na dobivanje uloga.

Yeoh je budistkinja, nema djece i živi s partnerom Jeanom Todtom s kojim je u vezi od 2004. godine. Par živi u Ženevi, u Švicarskoj.

Autor: M.V., Foto: UN Geneva/ Flickr

Nastavite čitati