Dina Levačić - prva Hrvatica koja je isplivala Oceanovih 7
Sadržaj portala
Dina Levačić nakon isplivanih Oceanovih sedam

Dina Levačić – najmlađa osoba na svijetu koja je preplivala “Oceanovih sedam”

Dina Levačić hrvatska je daljinska plivačica, poznata kao prva Hrvatica koja je isplivala svih sedam velikih svjetskih kanala poznatih kao pothvat “Oceanovih 7”. Učinila je to u svojoj 27. godini i tako ušla u svjetsku povijest kao najmlađa osoba koja se time može pohvaliti, te ukupno 23 osoba u svijetu kojoj je to pošlo za rukom.

Dina Levačić rođena je 14. ožujka 1996. godine u Splitu, a podrijetlom je s otoka Ista. Osim što je preplivala svih sedam svjetskih kanala, poznata je kao druga žena u povijesti daljinskog plivanja – u 90 dana isplivala je trostruku krunu daljinskog plivanja koja uključuje La Manche, mostove Manhattana u New Yorku te kalifornijski zaljev od otoka Cataline pa sve do San Pedra.

Dina je članica splitskog kluba daljinskog plivanja. Od svoje četvrte godine trenira plivanje, a u dobi od samo devet godina isplivala je svoj prvi maraton u dužini od 2 kilometra u Omišu. Plivanje je zavoljela uz godinu i pol stariju sestru Damjanu.

Izvrsni rezultati u plivanju

U bogatoj plivačkoj karijeri ostvarila je značajne rezultate od kojih se, osim “Oceanovih sedam”, ističe: maraton u Rosariju gdje je osvojila četvrto mjesto, potom šesto mjesto na 57-kilometarskom maratonu koji u svojoj morskoj ruti dijeli gradove Santa Fe i Coronde. Također, jedan od značajnijih rezultata je i najduži svjetski plivački maraton koji broji čak 88 kilometara u rijeci Parani. Na spomenutom maratonu završila je na petom mjestu, a isplivala ga je za nešto više od 10 sati.

U lipnju 2022. godine preplivala je Gibraltarski tjesnac u vremenu od 3:03 sata što je drugo najbolje vrijeme među plivačicama. U kolovozu te iste godine preplivala je Sjeverni kanal u vremenu od 10:26 sati za što smatra da je jedan od najvećih uspjeha njezine plivačke karijere.

Plivačica velikog srca

Često sudjeluje u humanitarnim akcijama kojima želi doprinijeti društvu. Iako je ostvarila značajne plivačke rezultate, uvijek iste kako se upravo njima najviše ponosi. Na sedmoj humanitarnoj akciji u kojoj je sudjelovala u svibnja 2022. godine plivala je za kupnju medicinskog uređaja za KBC Split.

U društvu granične policajke Lee Ćalete i profesora i psihologa Darka Hrena, u sklopu HA Srcem za male heroje u organizaciji Javna vatrogasna postrojba Grada Splita, plivala je od Kašuna do Rive čime su KBC Splitu osigurali transportni ventilator, medicinski uređaj potreban za helikopterski prijevoz za najmlađe pacijente splitske bolnice.

U pratnji na plivanju je od njezine devete godine uvijek majka Željana koja ujedno pokriva i cijeli logistički dio. Dina naglašava da bez podrške majke i oca ne bi mogla uspjeti. Iznimno im je zahvalna, a oboje su bili uz nju u trenucima dok je preplivala svaki od kanala s popisa “Ocean 7”, pa tako i posljednji Cookov prolaz.

Dina je diplomirala na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu nakon čega je tri godine radila kao edukacijska rehabilitatorica u COO “Juraj Bonači” gdje je trenirala s djecom s teškoćama u razvoju. U siječnju 2023. godine spomenuto radno mjesto zamijenila je mjestom suradnice-asistentice na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Dina Levačić ušla je u svjetsku povijest sporta

Dina Levačić je 14. ožujka 2023. godine, upravo na svoj rođendan, preplivala Cookov prolaz u dužini od 23 kilometara. Riječ je o posljednjem kanalu koji joj je još nedostajao na popisu sedam glavnih svjetskih kanala poznatih i kao “Oceanovih sedam”.

Na cilju se našla malo prije 7 sati po hrvatskom vremenu, a za preplivati cijeli Cookov prolaz trebalo joj je 11 sati plivanja. Temperatura mora u tim trenucima kretala se oko 16 stupnjeva, a cijelim putem pratili su je visoki valovi.

Cookov prolaz povezuje Sjeverni i Južni otok Novog Zelanda, a more je na tim mjestima izrazito hladno (14 do 17 stupnjeva) i često valovito s naletima vjetra. Oba otoka krase stjenovite litice koje u tim trenucima mogu biti izrazito opasne. Dina naglašava kako je najveći izazov preplivati ovakav prolaz upravo vrijeme, a da bi se to ostvarilo imala je samo pet dana.

Ustrajno do ostvarenja snova

Budući da prije odlaska u Australiju nije ostvarila suradnje sa sponzorima, putem Facebook objave je odlučila potražiti pomoć. Objavila je broj računa i poveznicu na Crowdfunding projekt, a u konačnici je uspjela skupiti iznos koji joj je bio potreban kako bi ostvarila ono o čemu je dugo sanjala – da ispliva i posljednji kanal s popisa “Oceanovih sedam”.

Nakon što je isplivala sedam najvećih svjetskih kanala i ostvarila svoj san, na svom Facebook profilu je napisala:

“23 godine plivanja, 23 km Cookovog prolaza i 23. osoba koja je isplivala Ocean 7. To sam JA. Nakon 6 godina i nepunih 200 preplivanih kilometara moja Ocean 7 avantura privela se kraju. Kada sam 2015. počela razmišljati o La Manche, nisam ni mogla sanjati da ću biti tu gdje jesam. Avanture koje sam doživjela i ljudi koje sam upoznala ostavili su na meni neizbrisiv trag. Na ovom putu nadišla sam prepreke i izazove koji su se u nekom trenutku činili nepokorivi. Pomaknula sam svoje granice nebrojeno puta i ponekad iznenadila i samu sebe. Ocean 7 je plivački izazov samo na papiru, ali on je puno više od toga. To je avantura koja mijenja životnu perspektivu, stvara nova neraskidiva prijateljstva i daje neopisivu životnu snagu. Jedna meni draga osoba kaže: “Dina, ti si luda i to je to, ali to je skroz u redu.” Pa vjerojatno i nije daleko od istine, jer ta ludost mi je omogućila da postanem 23. osoba u svijetu koja je isplivala Ocean 7, te će uz moje ime s ponosom vijoriti hrvatska zastava”. 

dina-levacic-ocean-sedam

A prije nego što je upisala na popis posljednji kanal koji je preplivala, 2022. godine preplivala je Gibraltarska vrata i Sjeverni kanal između Sjeverne Irske i Škotske, 2019. godine Tsugaru u Japanu, 2018. godine Molokaʻi na Havajima te 2017. godine La Manche i onaj kojim je sve počelo Catalina u Kaliforniji te iste godine.

Inače, prva žena koja je preplivala svih sedam kanala bila je Anna-Carin Nordin iz Švedske, a ipak je to prvo pošlo za rukom muškarcu Stephenu Redmondu.

Dana 18. srpnja 2023. Dina je u svoju bogatu plivačku karijeru uvrstila još jedan uspjeh. Preplivala je Galway bay u dužini od 11 kilometara.

Njezini planovi obuhvaćaju sljedeće. Na korak je od osvajanja Original trostruke krune koja obuhvaća preplivavanje La Mancha, Sjevernog kanala i Bristolskog kanala.

Uspješnim preplivavanjem Bristolskog kanala, postala bi 8. osoba na svijetu i prva osoba iz Hrvatske koja je ostvarila Original trostruku krunu.

Kada je pitaju što je motivira Dina odgovara sljedeće:

“Odgovor je uvijek isti. Motiviraju me novi projekti, novi ciljevi, snaga koju dobivam i dok god to radim s osmijehom i zabavljam se, to je to. Plivači maratonci su usamljenici u svojim pothvatima. Kad startam, znam da sam sama u svojoj tišini, ohrabrujem se, veselim se. Naučila sam se strpljenju.

Ako vam se ponekad čini da vam dobro ide, a niste postigli svoj cilj, nemojte stati, gubiti nadu ili vjeru da bi došli do svog sna.”

Autor: M.V., Foto: Facebook profil Dine Levačić