Najbolja domaća granola - recept, priprema i kako je jesti - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
domaća granola

Najbolja domaća granola – recept, priprema i kako je jesti

Piše: Martina Lovaković

Granola je mješavina cjelovitih žitarica, s najvećim udjelom onih zobenih, orašastih plodova, sušenog voća, sladila i drugih sastojaka koji se po želji mogu dodati kako bi dobili okus koji želimo. Često se uspoređuje s mueslima, no od njih se razlikuje po tome što se granola peče u pećnici kako bi postigla zadovoljavajuću hrskavost i dodatno naglasila okuse.

S domaćom granolom dobit ćete mješavinu sastojaka po svojoj želji, a u slučaju da izbjegavate šećere, jednostavno ga izbacite iz recepta. Osim što granola pripremljena kod kuće može biti personalizirana, puno je zdravija, bez nepotrebnih dodataka, ali i jeftinija.

Njezin okus ovisit će o sastojcima koje se nalaze u mješavini ili koji dominiraju u većem udjelu. Tako bobičasto sušeno voće može granoli dati dodatnu slatkoću, dok će joj prženi bademi ili lješnjaci dati onaj ukusni orašasti okus koji možete kombinirati s mlijekom, biljnim napitkom ili jogurtom. Ili jednostavno grickati samostalno!

Poanta je u tome da dominacija nekog sastojka pojačava njezin okus i čini je jedinstvenom! Za koji god okus se odlučili, imajte na umu da bi granola uvijek trebala zadržati svoju hrskavost koja se postiže pečenjem u pećnici.

U nastavku donosimo neke od najjednostavniji recept za pripremu domaće granole! Jednom kada pripremite svoju domaću granolu, garantiramo nikada se nećete vratiti onoj kupljenoj u trgovini! Toliko je ukusna!

Priprema domaće granole

Domaća granola daleko je zdravije opcija jer se sastoji od cjelovitih žitarica, prirodnog sladila i nerafiniranog ulja. Jednostavna je za pripremu, a bit će vam potrebno svega nekoliko sastojka koje vjerojatno već imate u smočnici. Jeste li spremni?

Zdravi sastojci za granolu

Ako pripremate granolu kod kuće, važno je da se unaprijed informirate o sastojcima koje biste mogli dodati, a koji će je učiniti najboljom i najzdravijom verzijom. I zdrava hrana može biti ukusna ako se dobro izbalansiraju svi okusi.

Zobene žitarice

Svima već dobro poznata zob, zdrava je žitarica od cjelovitog zrna koji će zadržati svoj oblik tijekom pečenja. Ako želite pripremiti domaću granolu bez glutena, svakako posegnite za certificiranim bezglutenskim zobenim žitaricama.

Orašasti plodovi i sjemenke

Budući da postoji velik izbor orašastih plodova i sjemenki, preporučujemo da jednostavno dodate one koje volite. To mogu biti bademi, lješnjaci, orasi, indijski oraščići te suncokretove, lanene ili bundevine sjemenke.

Nerafinirano ulje

Ulje je ključni sastojak kod pripreme domaće granole! Ono pomaže granoli da postane hrskava i neodoljivog okusa. Najbolji izbor bit će nerafinirano kokosovo ulje koje, osim što je ukusno, ima i odličnu teksturu.

Umjesto kokosovog ulja možete koristiti i ekstra djevičansko maslinovo ulje, ako želite da vaša granola bude malo slanija. Ako pazite na unos zasićenih masti, maslinovo ulje je bolji izbor!

Prirodni zaslađivač

Želite li svoju domaću granolu učiniti zdravom, koristite javorov sirup kod odabira sladila. Med je također odličan izbor. Kad već pripremate domaću granolu, izbjegavajte bijeli šećer. Plus, med ili javorov sirup dat će granoli poseban okus koji ne biste mogli postići korištenjem šećera.

Sol i začini

Da bi vaša granola bila ukusna, ne preskačite sol! Sol se nećete osjetiti u granoli, ali će posebno naglasiti sve njezine okuse. Preporuka je koristiti morsku sol kod pripreme domaće granole.

Do začina možete započeti s popularnim cimetom, a dobar izbor je i mljeveni đumbir ili mješavina začina za pripremu medenjaka.

Suho voće

Suho voće dajte dodatnu slatkoću domaćoj granoli, ali i neodoljiv voćni okus. Odličan izbor bit će brusnice, grožđice, sušene šljive, jabuke ili marelice.

Dodaci

Želite li da u vašoj zdravoj granoli dominira citrusna nota, ubacite u mješavinu naribanu koricu limuna (dvije žličice) ili koricu naranče. Ako volite čokoladni okus, komadiće čokolade dodajte na samom kraju, kada se granola ohladi, inače će se potpuno otopiti tijekom pečenja.

Odličan izbor su i kokosove pahuljice koje možete dodati na pola pečenja kako biste postigli savršene rezultate!

Recept za domaću granolu

Ukusni recept za zdravu granolu prirodno je zaslađen javorovim sirupom (ili medom). Napravljen je od zobi, kokosovog ulja, vaših omiljenih orašastih plodova i voća. Personalizirajte ga! Recept daje oko 8 šalica granole, dovoljno za oko 16 porcija od pola šalice.

Sastojci:

  • 4 šalice sitnih zobenih žitarica (koristite certificiranu zob bez glutena za granolu bez glutena)
  • 1 ½ šalice sirovih orašastih plodova i/ili sjemenki (primjerice orasi, bademi, lješnjaci i sjemenke lana i bundeve)
  • 1 žličica sitnozrnate morske soli (ako koristite standardnu ​​kuhinjsku sol, smanjite na ¾ žličice)
  • ½ žličice mljevenog cimeta
  • ½ šalice otopljenog kokosovog ili maslinovog ulja
  • ½ šalice javorovog sirupa ili meda
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • ⅔ šalice suhog voća, nasjeckanog ako je veliko (brusnice, grožđice, datulje…)
  • Dodaci: ½ šalice čokoladnih komadića ili kokosovih pahuljica

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a veliki lim obložite papirom za pečenje.

U velikoj zdjeli pomiješajte zobene žitarice, orašaste plodove i/ili sjemenke, sol i cimet tako da se sve dobro sjedini.

Dodajte ulje, javorov sirup i/ili med i vaniliju. Dobro promiješajte, dok se svaka zobena žitarica i svi orašasti plodovi ne oblože tekućim sastojcima.

Položite granolu na pripremljenu lim i velikom žlicom je rasporedite u ravnomjeran sloj.

Pecite dok ne porumeni, otprilike oko 21 do 24 minute. Ako želite ekstra grudastu granolu, na pola pečenja je promiješajte i pritisnite lopaticom kako biste stvorili ravnomjerniji sloj.

Savjeti

Granola će dodatno biti hrskava kako se hladi.

Nakon pečenja ostavite granolu da se potpuno ohladi, najmanje 45 minuta, a najbolje preko noći.

Granolu razbijte rukama na sitnije komadiće, ako želite zadržati velike komade ili je promiješajte žlicom ako ne želite granolu ekstra grudastu.

Na kraju dodajte sušeno voće (i/ili po želji čokoladne komadiće, ako koristite). Važno je napomenuti da se sušeno voće i čokolada nikada ne peku, već se stavljaju u ispečenu i ohlađenu granolu.

Nemojte peći granolu predugo – samo dok ne postane lagano zlatne boje pri vrhu. Možda će vam se činiti da nije još gotova, jer nije dovoljno hrskava, no maksimalnu hrskavost postići će tek dok se ohladi.

Kada je izvadite iz pećnice, ostavite je da se potpuno ohladi prije nego što je usitnite. Možete je slobodno ostaviti i preko noći, ali pod uvjetom da ostane poklopljena.

Savjeti za pripremu krupne granole

Neki ne vole da je svako zrno granole zasebno, već vole krupnije i zbijene grudice. Kako biste postigli taj efekt, kod pripreme sastojke više približite jedne drugima, ali pazite da ipak budu položeni ravnomjerno kako bi se dobro ispekli.

Obvezno uvije pleh obložite papirom za pečenje kako bi se zaslađivač zalijepio za smjesu, a ne za pleh.

Za maksimalno postizanje efekta većih grudica granole, na pola pečenja lagano pritisnite granolu stražnjom stranom lopatice nakon što smjesu dobro promiješate. Zatim vratite u pećnicu i pecite do kraja.

Priprema različitih vrsta granole

Sada kada imate osnovni recept, slobodno se sljedeći puta poigrajte s različitim mješavinama žitarica, dodataka i začina kako biste joj dali osobni pečat i učinili je svojim omiljenim obrokom. Ako vam nedostaje inspiracije, tu smo!

Granola od naranče i badema

U glavne žitarice za pripremu granole dodajte dvije žličice naribane korice naranče, cijele bademe i zlatne grožđice. Okus će vas osvojiti na prvu!

Trostruki kokosov užitak

Ovaj recept zahtijeva upotrebu kokosovog ulja, velikih kokosovih pahuljica i sitnih pahuljica od kokosa. Kokosove pahuljice možete umiješati u granolu na pola pečenja.

Granola od naranče i brusnice

Dodajte sušene brusnice i dvije naribane žličice korice naranče. Za još bolju citrusnu i kiselu notu, možete dodati i naribanu koricu limuna.

Granola od badema s medom

Bademi med – baš kako zvuči divno. Plus nasjeckane suhe marelice!

Granola od medenjaka

Ova granola uključuje melasu i začine koji dodatno zagrijavaju, plus kokosove pahuljice, sušene brusnice i nasjeckani kandirani đumbir.

Kako čuvati granolu?

Preporučuje se da granolu do korištenja pohranite u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi ili eventualno vrećici i čuvate je na hladnom i suhom mjestu. Potrošite je u roku od dva tjedna, posebice ako ona sadrži i sušeno voće.

Ako ipak želite pripremiti veće količine granole, slobodno je pohranite u zamrzivač. U zamrzivaču može ostati pohranjena do 3 mjeseca. Prije upotrebe je ostavite kratko na sobnoj temperaturi i nakon nekoliko minuta uživajte u domaćoj granoli!

Kako jesti granolu?

U posljednjih nekoliko godina sve češće se konzumira za doručak i na našim prostorima, a osim toga idealan je međuobrok ili večera. Također, može se dodati u jogurt, u različite deserte i jest samostalno.

Granolu možete grickati kao međuobrok ili kao samostalan obrok uz kombinaciju mlijeka, biljnog napitka ili jogurta. Dodajte je u chia puding i servirajte uz svježe voće – pustite mašti na volju!

Gdje kupiti granolu?

Danas se može kupiti u gotovo svim oblicima i okusima – od cjelovitih žitarica, do bezglutenskih, s medom ili bez dodatnog šećera te obogaćene s orašastim plodovima, čokoladom, voćem ili nekim drugim dodatkom koji će istaknuti njihov okus.

Granolu možete kupiti u svim trgovinama, s naglaskom na trgovine zdrave hrane.

No, iako ukusna, mnoge kod kupovine odbija njezina cijena. Obično je dva puta skuplja od obične mješavine žitarica ili popularnih mueslija, što je još jedan dodatni razlog zašto biste mogli razmisliti o pripremi domaće granole kod kuće.

Kao što smo već napomenuli, iako na tržištu postoje različite vrste granole, ako želite stvoriti svoju mješavinu sa svojim omiljenim sastojcima, okušajte se u pripremi.

Priprema domaće granola je jednostavna, brza i zabavna! Uključite cijelu obitelj i neka svatko pripremi svoju omiljenu verziju granole. Poigrajte se okusima i uživajte u domaćoj granoli bez štetnih dodataka i dodatnog šećera!

Foto: Rachael Gorjestani / Unsplash

Nastavite čitati