Tko je Raffaela Petrini, najmoćnija žena u Vatikanu - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
papa-franjo-u-vatikanu

Tko je Raffaela Petrini, najmoćnija žena u Vatikanu

Piše: Martina Lovaković

Raffaella Petrini poznata je kao članica iz reda Franjevki sestara euharistije. Papa Franjo imenovao ju je na mjesto generalne tajnice Uprave Države Grada Vatikana čime je postala prva žena s najvišim rangom u najmanjoj državi na svijetu. Dosadašnji nositelj dužnosti glavnog tajnika je španjolski biskup Fernando Vérgez Alzaga koji je imenovan predsjednikom Guvernatorata. Nova pozicija Raffaelle Petrini kao glavne tajnice Guvernatorata Vatikana može se usporediti sa zamjenicom guvernera neke države.

Tko je Raffaella Petrini

Raffaella Petrini rođena je 15. siječnja 1969. godine u Rimu. Godine 2015. diplomirala je političke znanosti na Slobodnom međunarodnom sveučilištu društvenih znanosti Guido Carlli (LUISS). Nakon toga upisala je doktorat na Sveučilištu sv. Tome Akvinskog.

Od 2005. godine obnaša dužnost službenice u Kongregaciji za evangelizaciju naroda tako što vodi Ured prefekta kardinala Luisa Antonija Taglea. Osim toga, radi kao profesorica na Sveučilištu sv. Tome Akvinskog.

Generalna tajnica Vatikana

4. studenoga 2021. godine postala je prva žena na poziciji generalne tajnice Uprave Države Grada Vatikana. Time je postala treća dužnosnica u Vatikanu, odmah nakon Pape Franje i predsjednika Guvernatorata.

Njezina nova pozicija generalne tajnice Države Grada Vatikana slična je pozicija gradonačelnika, a uključivat će predsjedavanje u velikoj palači Vatikana, pri čemu će nadzirati više od 2000 zaposlenika i svega 600 stanovnika i blisko surađivati s Fernandom Vérgezom Alzagom.

Guvernatorat nadgleda svakodnevni rad Vatikana, uključujući odjele poput policije, vatrogasaca, zdravstvenih službi, muzeja, osoblja za održavanje i ureda.

Brojne druge žene već imaju druge položaje u vatikanskim odjelima, ali se bave vjerskim i društvenim pitanjima i imaju mnogo manji broj zaposlenih.

Tako će blisko surađivati ​​s još jednom ženom na važnom položaju, ravnateljicom Vatikanskih muzeja, Barbarom Jattom, koju je Papa Franjo imenovao 2016. godine.

Vatikan je formalno priznat kao suverena država 1929. godine, a Guvernatorat obavlja administrativne funkcije kao izvršno tijelo države.

Više prostora za žene u Crkvi

Imenovanje prve žene u povijesti Vatikana na spomenutu poziciju predstavlja najnoviji pokušaj Pape Franje da održi obećanja o poboljšanju rodne ravnopravnosti koje je dao prije nekoliko godina, a za koja su brojne ženske skupine rekle da su prespora u realizaciji.

Papa ovim imenovanjem želi postići veću rodnu jednakost unutar Crkve, a tom prigodom izjavio je da ne vidi razlog zašto žena ne bi bile na najvišem mjestu, osim onih koje su iz doktrinarnih razloga otvorene samo za zaređene svećenike.

U siječnju 2021. godine, 84-godišnji Francisco je već promijenio zakon kako bi ženama omogućio čitanje Biblije tijekom mise, obavljanje pričesti i pomoć pred oltarom tijekom liturgije.

Mjesec dana kasnije, imenovao je francusku časnu sestru Nathalie Becquart podtajnicom biskupske sinode, čime je ona postala prva žena u povijesti koja će imati pravo glasa na takvim sastancima (koji se bave glavnim doktrinarnim pitanjima).

U nadzornom tijelu svih gospodarskih djelatnosti Vatikana trenutno je šest žena. Papa Franjo je 2019. godine imenovao četiri žene savjetnice u glavno tajništvo Biskupske sinode, što je također prvi puta da se žene nalaze na toj dužnosti u Katoličkoj crkvi. Konzultanti daju prijedloge ili odgovore i pomažu u pripremi studijske dokumentacije.

Budući da je Papa 2016. godine stvorio povjerenstvo za proučavanje povijesti žena đakonica u prvim godinama Katoličke crkve, feminističke skupine nadaju se da bi jednog dana žena mogla obnašati dužnost svećenika. No, ipak, Papa Franjo trenutno ne smatra tu mogućnost prihvatljivom te je konačnu odluku odlučio prolongirati za sljedeću godinu.

Foto: Catholic Church England and Wales / Flickr

Nastavite čitati