Nirmala Sitharaman - prva indijska ministrica financija s punim radnim vremenom - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Nirmala Sitharaman

Nirmala Sitharaman – prva indijska ministrica financija s punim radnim vremenom

Piše: Martina Lovaković

Nirmala Sitharaman poznata je indijska političarka i ekonomistica koja trenutno obnaša dužnost ministrice financija (s punim radnim vremenom) i korporativnih poslova Indije u Vladi premijera Narendra Modi, pripadnika stranke BJP (Bharatiya Janata Party). Time je postala druga žena na toj poziciji u Indiji nakon Indire Ghandi, ali prva žena ministrica financija Indije s punim radnim vremenom. Prije toga obnašala je dužnost ministrice obrane Indije, čime je bila druga žena na toj poziciji nakon Indire Gandhi. Godine 2020. godine našla se na Forbesovoj listi 100 najmoćnijih žena na svijetu 2020. godine gdje je zauzela 41. mjesto.

Rani život

Nirmala Sitharaman rođena je 18. kolovoza 1959. godine u obitelji srednje klase u Tiruchirapalliju u Tamil Naduu, od Savitrija i Narayanan Sitharaman. Njezin otac je radio u Željeznicama, dok je majka bila domaćica i velika ljubiteljica knjiga. Naslijedila je očevu discipliniranost i majčinu ljubav prema knjigama.

Djetinjstvo je provela u različitim dijelovima Tamil Nadua jer je otac zbog posla puno putovao. Stoga su joj mijenjanje mjesta za život i prilagodba na novo područje s vremenom postali uobičajeni i prirodni.

Školovanje

Diplomirala je ekonomiju na fakultetu Seethalakshmi Ramasamy u Tiruchirappalliju 1980. godine, a magistrirala na Sveučilištu Jawaharlal Nehru u Delhiju 1984. godine. Potom je upisala doktorat iz ekonomije s fokusom na indoeuropsku trgovinu.

Odlazak u London

12. rujna 1986. godine udala se za Parakalu Prabhakara kojeg je upoznala još za vrijeme studiranja, a par se nakon toga preselio u London. Zbog selidbe u London, napustila je doktorat (njezin suprug je osigurao stipendiju na London School of Economics).

U Londonu je radila na pozicijama od prodavačice do asistentice i menadžerice. Naime, radila je kao prodavačica u Habitatu, trgovini kućnih dekoracija u London’s Regent Street. Zatim je radila kao asistentica Economist in the Agricultural Engineers Association u Velikoj Britaniji. Tijekom svog boravka u Velikoj Britaniji radila je i kao viša menadžerica za PWC i kratko u BBC World Service.

Povratak u Indiju

Iako je u Londonu ostvarila uspješnu karijeru u korporativnom svijetu, odlučila se vratiti u Indiju 1991. godine nakon čega je radila kao pedagog. Također, jedna od osnivačica škole Pranava u Hyderabadu. Par je u braku dobio kćer.

Početak političke karijere

Nirmala Sitharaman stupila je u kontakt s višom čelnicom BJP-a Sushmom Swaraj dok je služila kao članica Nacionalnog povjerenstva za žene (NCW) u razdoblju od 2003. do 2005. godine. Impresionirana njezinom osobnošću i otvorenim stavovima, Swaraj ju je preporučila stranci.

Također je imenovana članicom Rajya Sabhe iz Andhra Pradesha, budući da je mjesto ostalo prazno nakon smrti Nedurumallija Janardhana Reddyja. Mjesto joj je ponudio i glavni saveznički partner BJP-a, Teluga Desam stranka (TDP).

Ulazak u BJP stranku

Kao osoba razvijenih komunikacijskih vještina, bila je jedna od glasnogovornica BJP-a u trenucima kada je stranku vodio Ravi Shankar Prasadom. Iako su njezin suprug i njegova obitelj bili naklonjeni Kongresu, ona se 2006. godine odlučila pridružiti BJP-u.

U skladu sa svojim postignućima u Londonu, ubrzo je postala uspješna i unutar BJP-a te je zauzela nekoliko važnih pozicija u stranci.

Glavna glasnogovornica BJP-a

Godine 2010. godine, za vrijeme mandata Nitina Gadkarija, imenovana je za glavnu glasnogovornicu stranke. Nakon što je preuzela spomenutu ulogu, branila je BJP u svakoj situaciji i u svim medijima te je hvalila stranačke čelnike, uključujući Modija. Postala je popularno lice, ne samo u Delhiju, nego i u središnjici stranke, u Gujaratu.

26. svibnja 2014. godine nominirana je u National Commission for Women tijekom režima National Democratic Alliance (NDA) pod Atal Bihari Vajpayeejem. Na funkciji je ostala do 9. studenog 2014. godine.

Godine 2014. postala je zastupnica u parlamentu Rajya Sabha kao kandidatkinja BJP-a. Poznata po svom srdačnom pristupu, odigrala je glavnu ulogu tijekom izbora za Lok Sabhu 2014. godine. Narendra Modija je prikazala kao budućeg premijera Indije. Svi su vjerovali da će joj njezin trud i predanost sigurno osigurati mjesto u Modijevom kabinetu.

Prva ministarska pozicija

Konačno, 26. svibnja 2014. godine dobila je ministarsku poziciju kao državna ministrica financija i korporativnih poslova u Vladi Narendre Modija. Time je postala državna ministrica pri Ministarstvu financija i ministrica trgovine i industrije s neovisnim zaduženjima.

Njezina omiljena tema bila je globalizacija i njezin utjecaj na zemlje u razvoju. To ju je i dovelo do toga da postane ministrica trgovine indijske Vlade. Govoreći o pitanjima Zakona o trgovačkim društvima iz 2013. godine, rekla je da izmjene Zakona nisu obvezne ako su dionici zadovoljni izmjenama pravila.

Ministrica obrane

3. rujna 2017. godine Nirmala Sitharaman postala je ministrica obrane, kao tek druga žena nakon Indire Gandhi koja je obnašala tu dužnost, ali prva žena ministrica obrane s punim radnim vremenom. Tijekom svog mandata kao ministrica obrane, morala je braniti vladu Narendre Modija od optužbi od strane oporbe o korupciji u sporazumu o zrakoplovima Rafale potpisanom između Indije i Francuske.

Sitharamanovo “gašenje požara”, u javnosti i parlamentu, bilo je značajno, budući da je oporba koristila navodnu korupciju uoči izbora za Lok Sabhu 2019. godine Sitharaman je također bila članica odbora zaduženog za pripremu BJP-ovog manifesta za izbore.

Izabrana je za članicu Rajya Sabhu 2014. godine, a potom 2016. godine. No kao članica Rajya Sabhe, nije se natjecala na izborima za Lok Sabha 2019. godine.

Prva žena na punopravnoj poziciji ministrice financija Indije

31. svibnja 2019. godine postala je prva punopravna žena na poziciji ministrice financija u Modijevom kabinetu.

Nakon toga, 5. srpnja 2019. godine predstavila je prvi proračun Vlade. Porezne olakšice koje je Piyush Goyal ponudio plaćenoj klasi u privremenom proračunu bile su ključna stvar na koju se orijentirala u kreiranju proračuna. Nije promijenila porezno oslobođenje koje je Goyal ponudio onima koji zarađuju do 5 lakh Rs godišnje. Međutim, povećala je prirez za one s godišnjim oporezivim dohotkom od preko 2 milijuna Rs.

Tijekom pandemije COVID-19 u Indiji postavljena je kao glavna u Radnoj skupini za gospodarski odgovor na COVID-19.

Nagrade i postignuća

Sveučilište Jawaharlal Nehru dodijelilo joj je nagradu Distinguished Alumni Award 2019. godine.

Magazin Forbes ju je 2019. godine svrstao na 34. mjesto među 100 najmoćnijih žena svijeta te sljedeće godine na 41. mjesto 100 najmoćnijih žena svijeta.

Zanimljivosti

Budući da pripada južnoindijskoj obitelji, Nirmala je svjesna svog nedostatka u hindskom jeziku. No, nakon mnogo godina provedenih u politici, uspjela je steći znanje jezika. Danas sama piše priopćenja za javnost i pazi da pravilno uredi svaki tekst stranke koji će biti poslan u medije.

Ljubiteljica je klasične glazbe i ima zbirku pjesama Lorda Krishne. Kako bi se održala ravnoteža između privatnog i profesionalnog života, smatra da je najvažnija podrška obitelji.

Prisjećajući se svog života, danas kaže: “Zavidim djevojci kakva sam nekad bila. Najbolji savjet koji sam ikada dobila? Uvijek birajte srednji put i pokušajte zadržati smirenost. Drugim riječima, nikada nemojte ići u krajnost – nemojte biti previše pokorni jer ćete izgubiti dostojanstvo, ali nemojte biti niti previše samouvjereni i agresivni ili ćete na kraju izgubiti tlo pod nogama. Ostanite uravnoteženi. Tako nikada ne možete pasti prenisko.”

Foto: International Monetary Fund / Flickr

Nastavite čitati