Pet savjeta za bolji odnos sa šefom - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
sastanak

Pet savjeta za bolji odnos sa šefom

Piše: Martina Lovaković

Dobar odnos prepun poštovanja između šefa i njegovih zaposlenika, ključ je uspjeha svake tvrtke. I dok je vjerojatno glavni prioritet šefa imati marljive zaposlenike koji ispunjavaju sve svoje radne zadatke i slijede postavljenu viziju tvrtke, sigurno da bi uz to voljeli imati i prisnije odnose s ljudima s kojima rade svaki dan. U konačnici, šefovi radeći sa svojim zaposlenicima provode veći dio dana, ovisno o količini posla, ponekad i više nego sa svojom obitelji.

Naravno, postoje i brojne pozitivne strane koje zaposlenik može iskoristiti iz dobrog odnosa sa šefom. Jedna od najvažnijih je ta što šef igra ključnu ulogu kod napredovanja svojih zaposlenika. Stoga, što bolji odnos s njime ostvarite, to je i veća vjerojatnost da ćete biti nagrađeni. Bolji odnos sa šefom podrazumijeva uzajamno poštovanje, vaše poštivanje radne etike te kvalitetno obavljanje vaših radnih zadataka.

Dobar odnosa sa šefom podiže moral i produktivnost te u konačnici može potaknuti i vašu poslovnu karijeru. Ako želite kvalitetnu vezu u kojoj ćete biti zadovoljni i vi i vaš šef, donosimo pet savjeta za izgradnju čvrstog odnosa sa šefom.

1. Inicirajte mjesečne sastanke

U malim tvrtkama lako je pratiti rad i potrebe svakog zaposlenika, no što u slučaju veće tvrtke, kada broj zaposlenika premašuje 20, 30, 100 ili više zaposlenih? U tom slučaju teže je svakodnevno pratiti sve zadatke na kojima svaka osoba radi. Stoga je važno da se i zaposlenici angažiraju.

Preuzmite inicijativu za postavljanje individualnih sastanaka sa svojim šefom tijekom mjeseca. Vaš angažman će mu puno značiti, bit će upoznat s vašim radom i što je najvažnije – time mu pokazujete da vam je stalo do posla kojeg obavljate te da imate na umu postavljene ciljeve i očekivanja.

Vaš je šef možda prezauzet ostalim stvarima, ali kao zaposlenik vi možete i trebali biste poduzeti inicijativu sastanaka barem jednom mjesečno. Iskoristite to vrijeme kao priliku da potaknete razgovor o statusu projekata na kojima trenutno radite, predstavite neke nove ideje za budućnost i provjerite radite li u skladu s ciljevima i strategijama svoje tvrtke.

2. Pokažite inicijativu i inovativnost

Svaki izvršni direktor ili menadžer želi tvrtku punu motiviranih i produktivnih zaposlenika. Pokažite entuzijazam i zanimanje za nove projekte jer će to pomoći i vama i vašem šefu. Obostrano ćete biti zadovoljniji, a u konačnici i u uspješniji.

Ako ste dio tima ljudi koji neprestano predlaže ideje za nove proizvode, usluge, projekte ili poboljšanje poslovanja, nemojte se bojati podići ruku i dobrovoljno preuzeti inicijativu.

Ako poslovanje ne ide prema planu i ostali zaposlenici nemaju ideje koje donose gospodarski rast, slobodno zapisujte popis vlastitih ideja i podijelite ih na mjesečnim sastancima sa šefom. Rad na novim idejama, zalaganje i preuzimanje inicijative pokazuje vašem menadžeru da želite uložiti svoje vrijeme i znanje u tvrtku s kojom planirate rasti, što će sigurno dovesti do boljeg međusobnog odnosa.

3. Težite otvorenoj komunikaciji

Koliko ste puta rekli šefu da neke od njegovih ideja nisu tako sjajne? Iako vas spomenuti razgovor iznimno plaši, on je od izuzetne važnosti. Naime, ako šef odluči s vama podijeliti vaše ideje i uz to vas ljubazno zamoli za vaše mišljenje i dodatne prijedloge, nemojte se libiti (naravno, ljubazno) spomenuti da njegova ideja možda nije najbolje rješenje. Uz to, obrazložite svoje razloge i objasnite kako biste vi reagirali u toj situaciji i što biste točno učinili. Također, nemojte zaboraviti uzeti u obzir ideju šefa i pokušati je prilagoditi i učiniti je učinkovitijom.

Ključno je imati na umu da su zaposlili upravo vas jer imate određeni skup vještina koje tvrtka cijeni, a često mogu ponuditi drukčiju perspektivu nego što to može vaš šef. Naravno, nitko nije stručan u svim područjima jednako, a ako vi imate dodatno znanje, šteta bi bilo da to i ne podijelite s nadređenima. Pokušajte linijom otvorene komunikacije. Stvorite snažnu vezu uz koju će najbolje ideje uvijek zauzeti prvo mjesto i polučiti uspjeh.

4. Sjetite se da je i vaš šef samo čovjek

Većina šefova dolazi na posao pripremljeni s novim popisom zadataka koje moraju učiniti, a dane provode usredotočeni na radu za što bržim približavanjem tvrtke planiranim ciljevima. Međutim, ti isti šefovi cijene kad ih zaposlenici ne vide samo kao osobe robote koji rade i izdaju zaposlenicima plaće.

Odnos između šefa i njegovih zaposlenika trebao bi biti dvosmjeran, odnosno u njega bi trebalo biti uloženo jednako truda. To znači da bi bilo lijepo od šefa upitati svoje zaposlenike kakav je, primjerice, bio njihov vikend, a ti isti zaposlenici bi također trebali izdvojiti vrijeme i pitati šefa kako je i je li ovaj vikend radio nešto zabavno. Ovdje se ne radi o tome da biste trebali biti najbolji prijatelji ili da biste trebali imati obvezu družiti se izvan posla, već da poradite na komunikaciji na osobnijoj razini.

5. Budite svoji

Mnogi od nas ponekad provode više vremena s kolegama nego sa svojim obiteljima kod kuće. U tim trenucima privatni odnosi mogu patiti, što može dovesti do trzavica u obitelji te lošeg raspoloženja na poslu.

Ako se osjećate preopterećeno radnim zadacima i treba vam više slobodnog vremena, nemojte šutjeti, već razgovarajte sa svojim šefom. U slučaju da imate neki privatni problem koji može utjecati i na posao ili previše posla zbog kojeg pati vaš privatan život, popričajte sa svojim šefom i riješite problem. On će cijeniti takav razgovor i učinit će sve da vi budete zadovoljniji i da pritom i vaša produktivnost ne pada.

Dakle, ako ste roditelj sa zatrpanim dnevnim rasporedom, prekovremenim radom i velikim brojem projekata, a sve to uzima danak u vašem privatnom životu, predložite raspored koji vam odgovara. Ako smatrate da bi radeći od kuće gubili manje vremena na put i time bolje organizirali vrijeme s više dodatnih sati, popričajte sa šefom i riješite problem koji vas muči.

Također, ako ste izvanredni student i treba vam dodatno slobodno vrijeme tijekom ispitnih rokova, pogledajte svoj raspored i provjerite postoji li način da nadoknadite vrijeme kasnije, tijekom vikenda ili svakodnevnim dodatnim radom od kuće. Nemojte se bojati tražiti ono što želite, ali pritom budite spremni na kompromise koji taj odnos zahtjeva.

Na kraju, imajte na umu da cilj boljeg odnosa sa šefom ne bi trebao značiti to da biste trebali postati najbolji prijatelji. Umjesto toga usredotočite se na uspostavljenje dobrih komunikacijskih vještina i izgradnju povjerenja. Kad sve to zajedno provedete, uspjeh sigurno neće izostati.

Foto: krakenimages / Unsplash

Nastavite čitati