Počeo je četvrti ciklus projekta "Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama"
Sadržaj portala
cetvrti-ciklus-projekta-mentostvo-kao-oblik-networkinga-medju-zenama

Počeo je četvrti ciklus projekta “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama”

Lagana napetost, neizvjesnost, ali i znatiželja osjećala se u četvrtak u dvorani Istanbul zagrebačkog Hotela Esplanade. Mentorice i mentijke susrele su se po prvi puta u sklopu zajedničkog projekta Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama. Ni sat vremena kasnije, kada su mentorice i mentijke sparene u kompaktne tandeme u Dvorani Istanbul u ugodnoj atmosferi, međusobno su se družile i razmjenjivale svoje prve dojmove i iskustva.

Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama jedini je projekt u Hrvatskoj koji podiže svijest o važnosti ženskog mentoringa, a cilj mu je, suradnjom žena različitih generacija i zanimanja omogućiti profesionalni razvoj i napredovanje žena u poslovnom svijetu.

Projekt već četvrtu godinu u suradnji s Večernjim listom uspješno vodi Ana Gruden, glavna urednica magazina “Zaposlena”. Ona je ujedno i inicijatorica projekta koji iz godine u godinu privlači sve veći broj žena, bilo mentijki, koje u sklopu projekta od svojih mentorica dobivaju sve potrebno znanje, iskustvo i kontakte potrebne za poslovni uspjeh, ali i mentorica koje s njima nesebično dijele sve ono što su naučile u svom trnovitom putu do uspjeha.

“U svom sam životu gradila i još uvijek gradim korporativnu karijeru i veseli me što A1 dugi niz godina sudjeluje u projektu. Bit će uzbudljivo jer mi mentorice imamo što za podijeliti. Sretno nam bilo”, pozdravila je na početku sve okupljene Ana Burica, voditeljica razvoja proizvoda i digitalnih platformi u tvrtki A1 te jedna od mentorica u projektu.

Partner Mentorstva je i Zagrebačka banka pa je jedna od mentorica i Nikolina Zečić, direktorica Sektora za upravljanje iskustvom klijenata i marketinga.

“Drago mi je da smo se okupile. Moram istaknuti da i mi mentorice možemo naučiti od svojih mentijki”, rekla je ona.

“Partner projekta je i Europska banka za obnovu i razvoj koja već 11 godina provodi projekte podrške ženama poduzetnicima, stoga su objeručke prihvatili poziv da sudjeluju”, istakla je Višnja Mrakovčić Supek u ime Europske banke za obnove i razvoj.

“Kao i svake godine, vjerujem da će mentorstvo biti uspješan proces i da ćete svašta imati za ispričati jedna drugoj, osobito na finalnom druženju u lipnju“, poručila je sudionicama projekta.

U ime veleposlanstva Kanade koje također sudjeluje kao partner projekta, okupljenim mentoricama i mentijkama obratio se i kanadski veleposlanik, Nj. E. Alan Bowman.

“Dobro je da u projektima ženskog osnaživanja sudjelujemo i mi muškarci. Bili smo problem pa sada moramo biti i dio rješenja. Kanada je sretna što već drugu godinu sudjeluje na u mentorstvu. Jedna od mentorica je Synthia Dodig, savjetnica za trgovinu pri veleposlanstvu koja će sa svojom mentijkom rado podijeliti svoj iskustva iz upravnog sektora”, rekao je Bowman nakon čega je uslijedilo predstavljanje mentijki kojima su dodijeljene mentorice.

Svaka od 16 mentijki na dar je dobila rokovnik zagrebačke banke kako bi u njega mogla bilježiti sve ono što nauči u susretima sa svojim mentoricama. Prva se predstavila Antonija Mastelić-Milanović, ravnateljica Osnovne škole Banija u Karlovcu.

“Ovo što se moram prva predstaviti, kazna mi je za sve one učenike koje bih na satu prve prozvala pred ploču”, našalila se. Njezina mentorica bit će Marija Kalinić, direktorica konzultantske tvrtke Eppur si muove.
Chantal Holik, Zagrepčanka je koja je prije nekoliko godina odselila u Irsku i ondje je kao zaposlenica hotela stjecala iskustvo u organizaciji evenata. Kada se vratila u Hrvatsku, otvorila je blog koji se bavi organizacijom destinacijskih vjenčanja u Hrvatskoj. Nju će pak mentorirati Viktorija Zadro Huml, direktorica globalne biofarmaceutske kompanije Takeda za Hrvatsku.

Riječanku Barbaru Bušić koja je prije nekoliko godina počela raditi u marketingu tvrtke Infobip, mentorirat će pak Nikolina Zečić iz Zabe.

Nakon što su mentorice i mentijke spojene, glavna urednica magazina Zaposlena Ana Gruden uputila ih je u pravila igre.

U četiri oka sastajat će se najmanje jednom mjesečno po mogućnosti i želji češće, a u sklopu projekta organizirat će se i nekoliko zajedničkih networkinga na kojima će se u hotelu Esplanade okupiti sve mentorice i mentijke.
Novitet je ove godine i crveni gumb, odnosno mogućnost da mentorice ili mentijke potraže drugo mišljenje o nekoj problematici od neke druge mentorice ili mentijke. I ove godine provodit će se i program mentijka traži mentijku kojim je polaznicama programa omogućeno da svoja znanja prenose na neku žensku osobu izvan projekta.

“Program se pokazao jako uspješnim, a i dobro smo se zabavile lani kada su mentijke pričale koga su sve mentorirale. Na popisu su se našle majke, najbolje prijateljice, ali i posve nepoznate žene s popisa kontakata na Linkedinu”, kazala je Ana Gruden, glavna urednica magazina “Zaposlena”.

Iskustva kako mentorica i tako i mentijki s prvog susreta isključivo su pozitivna, a sve one s nestrpljenjem očekuju početak sastanaka u četiri oka, ali i programe networkinga od kojih je prvi najavljen za ožujak.

“Ovo je hvalevrijedna akcija i šteta što je ovakvih projekata u Hrvatskoj još uvijek premalo jer poznajem mnogo žena u poslovnom svijetu koje su itekako spremne pomoći i uložiti svoju energiju i vrijeme u mentoriranje. Jako se veselim zajedničkom progresu mene i moje mentijke i trenutku kada ću se osvrnuti i vidjeti koliko sam pomogla jednoj mladoj osobi da napravi iskorak u svom životu”, rekla je Ana Burica iz A1 kojoj je kao mentijka dodijeljena Ivana Valter, pokretačica Studija 7 koji bavi filmskom produkcijom i set styling.

Radu sa svojom mentijkom Dunjom Bonacci Skendrović, konzultanticom koja se bavi problematikom nasilja nad ženama, raduje se njena mentorica Blagica Petrovac Šikić, voditeljica ljudskih potencijala u Plivi.

“Vidim punu dvoranu žena s velikim potencijalima, i mislim da će ovo biti uspješno za sve nas. Puno toga lijepog i velikog napravit ćemo zajedno”, kazala je.

Fotograf: Slavko Midžor/Pixsell

Nastavite čitati