Dolina Triglavskih jezera - najljepša destinacija u Sloveniji
Sadržaj portala
dolina-triglavskih-jezera-koca-pri-triglavskih-jezeri

Dolina Triglavskih jezera – najljepša destinacija u Sloveniji

Dolina Triglavskih jezera smatra se jednom od najljepših destinacija u slovenskim Alpama. Bez obzira na to u koje doba godine je odlučite posjetiti – iznenadit će vas svojim predivnim bojama.

Najljepše doba godine svakako je rano ljeto, kada snijeg već malo okopni, a dani još nisu suviše topli. Ili u jesen, kada se stabla ističu predivnim jesenskim bojama, a dani su također ugodni za obilazak. Neki smatraju da ne postoje ljepše boje jeseni od onih u Dolini Triglavskih jezera kada predivni ariši poprime zlatne tonove.

Kombinacija smeđih, žutih i crvenih tonova uz, i dalje nezaobilaznu zelenu boju, predivni vidici, šume i autohtona slovenska sela na vrhovima planina, i više su nego dovoljan razlog da posegnete za osnovnom planinarskom opremom i uputite se u Sloveniju!

U kasno proljetnom, rano ljetnom i jesenskom dijelu godine vrijeme je najpogodnije za izlete na veće nadmorske visine Alpa.

Odaberite sunčane dane kada će ono i dalje biti ugodno za hodanje, iako na većim visinama nešto svježije nego u podnožju. No, imajte na umu da ćete se svejedno dobro ugrijati zbog stalnog laganog uspona prema najljepšim vidicima Slovenije!

Gdje se nalazi Dolina Triglavskih jezera?

Dolina Triglavskih jezera alpska je ledenjačka dolina smještena u Triglavskom nacionalnom parku u slovenskim Julijskim Alpama, zaštićenom području od 1924. godine. Ime je dobila po najvišem slovenskom vrhu Triglavu, najpopularnijoj planini u Sloveniji za čiji uspon će vam ipak trebati nešto više iskustva i planinarske opreme.

Dolina Triglavskih jezera poznata je po nizu od sedam prekrasnih jezera smještenih u netaknutoj prirodi, a još se zove i Dolina sedam jezera. Čine je: Dvojno jezero, Črno jezero, Zeleno jezero, Rjavo jezero, Veliko jezero ili Jezero v Ledvicah, Jezero pod Vršacem ili Jezero v Podstenju i Mlaka v Laštah.

Triglavska jezera možete posjetiti u sklopu višednevnog planinarenja ili kao jednodnevni izlet. Važno je spomenuti da se radi o planinarenju veće kilometraže koja iziskuje više vremena, stoga, ako ćete je poželjeti posjetiti u doba godine kada su dani kraći, valja napraviti dobar plan za hodanje kako biste se vratili prije mraka!

Početna točka za izlet u Dolinu Triglavskih jezeri?

Dolina Triglavnih jezera najlakše je dostupna s Planine Blato do koje se dolazi cestom iz Stare Fužine, a koja se po danu naplaćuje 12 eura. Budući da se radi o popularnoj planinarskoj ruti, preporučuje se krenuti što ranije, jer jednom kada određeni broj automobila prođe naplatnom cestom, ona se zatvara sve dok se mjesta ne oslobode.

Na putu od Planine Blato do Triglavske doline uživat ćete u predivnim krajolicima i romantičnim vidicima. Oduševit će vas malena pitoreskna sela i drvene kućice okružene alpskim pašnjacima oko kojih slobodno pasu krave. To su prava mjesta za pauzu i odmor gdje se možete okrijepiti domaćim kravljim mlijekom te kupiti domaći sir i vrhnje. Pa krenimo!

Jednodnevni plan za hodanje

Imajte na umu da na ovoj ruti možete posjetiti i više od sedam jezera, a sve ovisi o vašoj kondiciji i o tome želite li izlet od jednog ili više dana. U slučaju da želite posjetiti sva jezera, morat ćete hodati i više od 10 sati ili izlet podijeliti na dva dana s noćenjem u Koči pri Triglavskih jezerih ili u Zasavskoj koči na Prehodavcih.

U nastavku ćemo opisati jednu od najljepših i najpopularnijih planinarskih ruta u Dolini Triglavskih jezera koja od Planine Blato do Koče pri Triglavskih jezerih uključuje šest do sedam sati hodanja u oba smjera.

Planina Blato – Planina pri Jezeru

Prvi dio rute ide odmah od parkinga strmo kroz bogatu zelenu šumu. Orijentirat ćete se lako – dovoljno je slijediti putokaze za Planinu pri Jezeru. Osim toga, put je širok i nemoguće je zalutati. Staza je u ovom dijelu šljunčana s ponegdje i nešto većim kamenjem pa je potrebno imati dobru obuću za planinarenje.

Nakon sat vremena stići ćete na Planinu pri Jezeru gdje se nalaze malene drvene seoske kuće, Koča na Planini pri Jezeru i predivno jezero čija se modrozelena boja odlično uklapa u ostatak prirodnih ljepota. Uzmite kratku pauzu kako biste uživali u planinskim pejzažima pa nastavite dalje prema Dednom Polju.

Planina pri Jezeru – Dedno Polje

Napuštajući Planinu pri Jezeru moći ćete vidjeti brojne putokaze u različitim smjerovima, a do Dednog Polja trebat će vam 30 minuta hoda kroz borovu šumu. Na ovom dijelu put je, također, dosta širok i lako ga je pratiti.

Uskoro će se šuma s desne strane otvoriti, a vi ćete ugledati otvoreno polje prepuno malih seoskih kućica. Svakako prizor za pamćenje koji ćete poželjeti ovjekovječiti fotoaparatom!

Planina Dedno Polje – Planina Ovčarija

S Planine Dedno Polje valja slijediti putokaz do Planine Ovčarije i Koče pri Triglavskih jezerih. Postoji više različitih znakova koji vas mogu uputiti u raznim smjerovima, stoga budite oprezni i krenite tek kada se uvjerite da idete dobrim putem.

Od Planine Dedno Polje ruta ide prema sve višim nadmorskim visinama, uskim putem kroz šumu. Ovo je jedan od najljepših dijelova rute. Uživajte u različitoj vegetaciji koja se na višim nadmorskim visinama prilagođava često surovim uvjetima zimskih mjeseci – mrazu, snijegu, vjetru i hladnoći.

Nešto prije dolaska do Planine Ovčarije pred vama će se otvoriti prekrasna šuma ariša i jedan spust nakon kojeg ćete doći do doline – Planine Ovčarije.

Planina Ovčarija – Koča pri Triglavskih jezerih

U svim godišnjim dobima Planina Ovčarija je zaista impresivna. Jednom kada kročite u ovu dolinu, zastat će vam dah! Ovdje postoje dvije rute koje vode do Koče pri Triglavskih jezerih i Dvojnog jezera, a želite li se odlučiti za onu lakšu, krenite preko Prodova (čez Prodov). Ruta desno, preko Štapci (čez Štpace), nešto je zahtjevnija i strmija.

Do Koče pri Triglavskih jezerih i Dvojnog Jezera trebat će vam još sat vremena hoda. No, posljednjih sat vremena usudili bismo se reći – najljepši je dio rute.

Od uzbuđenja zaboravit ćete na umor u nogama koji ćete zasigurno već osjećati. Za sunčanih dana ovaj dio staze otvara se prema predivnim vidicima Alpa u daljini, a impresivni ariši zovu na odmor uz fotografiranje. Svi će se složiti u jednom – šuma ariša ovdje je najljepša.

U popodnevnom dijelu dana staza je obasjana suncem pa dodatno zove na odmor i poneki zalogaj kojim ćete nadoknaditi izgubljenu energiju. Predahnite, upijte tople zrake sunce i ovjekovječite vidike u daljini.

Nakon nekog vremena staza ponovno kreće u šumu, ali uskoro se spušta i ispred vas se otvara pogled na Dvojno jezero! Alpska planinska idila širi se dalje prema Koči pri Triglavskih jezerih koja se nalazi na visini od 1685 metara, a do koje imate još svega 5 minuta hoda.

Dvojno jezero i Koča pri Triglavskih jezerih

Ne možemo zamisliti bolje mjesto za odmor od onog kod Koče pri Triglavskih jezerih! Ostat ćete impresionirani pogledom od Koče prema Dvojnom jezeru s jedne strane i umjetnom jezeru Močivec s druge strane. Neposredno nakon Koče uzdižu se slikovite stijene Male i Velike Tičarice.

Koča je otvorena do početka listopada i nudi sobe za spavanje. Želite li se probuditi u srcu Triglavske Doline i popiti jutarnju kavu u alpskoj idili, rezervirajte sobu na vrijeme.

Također, ovdje možete kušati autohtona slovenska jela poput jote, ričeta, gobove juhe ili kranjske kobasice. Nakon odmora i ukusne hrane, vratit ćete energiju potrebnu za povratak ili za posjet idućem jezeru na planinarskoj ruti.

Naime, većini koja se odluči za jednodnevni izlet u Dolinu Triglavskih jezera, izlet ovdje završava, prije nego što se vrate istim putem nazad do Planine Blato. Ako imate još snage u nogama i želite vidjeti još jedno triglavsko jezero, sljedeća točka je Jezero v Ledvicah do kojeg ćete hodati još 45 minuta.

Bez obzira na to odlučite li se na jednodnevni ili višednevni izlet u Dolinu Triglavskih jezera, ne sumnjamo da ćete uživati u svježem zraku, bogatoj flori i fauni, zelenim šumama i predivnim arišima. Nemojte se iznenaditi ako pored vas protrči i alpski kozorog, stanovnik većih triglavskih visina!

Foto: Privatna arhiva

Nastavite čitati