Poslovni pokloni - kako odabrati poklon za poslovne partnere
Sadržaj portala
poslovni-poklon

Poslovni poklon – kako odabrati poklon za poslovne partnere

Poslovni poklon kupuje se poslovnim partnerima kao znak pažnje u vrijeme darivanja. Najčešće je to na kraju godine, u vrijeme Božića, kada se pritom zaokružuje cijela godina uspješnog poslovnog rada.

No, svake godine kao da vrijeme proleti, a uz sve poslovne obveze i gust i pretrpan raspored, ne stignemo razmišljati koji poslovni poklon bi bio idealan. Pitamo se što kupiti poslovnim partnerima, a da ima smisla, da je lijepo, unikatno i, naravno, primjereno.

Iako vam se čini da je teško odlučiti, odabir ne mora biti pretežak i zadavati vam probleme. U nastavku donosimo koji poslovni pokloni će oduševiti vaše poslovne partnere. A sljedeća godina, vjerujemo, bit će joj plodonosnija i donijeti bolju suradnju.

Budžet za kupovinu poslovnih poklona

Prije nego što krenete u razgledavanju raznih poslovnih poklona, mogli biste razmisliti o budžetu. Bilo bi dobro da odmah znate kojim budžetom raspolažete. U ovom slučaju, možda ćete morati odustati od nekih ideja.

Naravno, ako imate svoj OPG, tvrtku koja se bavi izradom nečega ili ukusne proizvode primjerene za situaciju, iskoristite ih, lijepo zapakirajte i poklonite poslovnim partnerima. Time ćete “ubiti dvije muhe jednim udarcem”.

Darivanje će biti jednostavno i nećete previše morati razmišljati oko toga, a uz to odradit ćete i promociju svojih proizvoda. Tko zna? Možda će vaš poslovni partner postati i vaš stalni kupac u idućoj godini.

Ako se bavite biznisom kroz koji ne možete darivati, odaberite budžet tako da najprije pregledate proizvode vaših kolegica ili kolega poduzetnika koji bi bili idealni za darivanje. Nešto izvorno s naših područja, a uz to pomažete i rad malih poduzeća. I ovom slučaju pripazite na budžet. Možete ga odrediti tako da na webshopovima pogledate već gotove poklon kutije naših poduzetnika ili vam može pasti na pamet ideja koju u komunikaciji s njima možete realizirati, a oni će vam, vjerujemo, zapakirati predivan poklon paket.

Ideje za darivanje poslovnih partnera

Ovisno o budžetu, poslovni pokloni mogu se kretati od 20 ili 30 eura pa naviše. Ovisi o poslovnom partneru, ali naravno, postoje pokloni višeg cjenovnog ranga kojima ćete možda darivati samo one najbliže.

Poklon paket za žene i muškarce

Odličan izbor uvijek je poklon kutija u koju možete staviti delicije, kozmetičke proizvode, ukrase ili možda dio modnih dodataka.

Za žene odličan izbor su svijeće, potpuri, kozmetika za njegu tijela naših domaćih proizvođača ili mali slatki brendirani kolačići i različiti likeri. Za muškarce odaberite kravate, igle za kravate, manžete ili bocu dobrog vina.

Gurmanske delicije

Za oba spola ne možete pogriješiti s kvalitetnim pekmezima i salamama, medom, sirevima i ostalim delicijama. Naravno, bilo bi odlično kada biste u tom slučaju poslovne partner bliže poznavali pa biste znali da to i koriste.

Gurmanske delicije zapakirane u kutije imaju smisla ako poslovnog partnera pobliže poznajete, znajte da, primjerice, voli sireve ili proizvode od tartufa. Pripazite ako poslovne partnere ne poznajete pobliže jer moglo bi se dogoditi da je neki alergičan na gluten, drugi ne konzumira namirnice životinjskog podrijetla ili ne podnosi šećer.

Gurmanske delicije uvijek su dobar odabir, ali potreban je oprez. Ako proizvode ne odaberete sa sigurnošću da ih poslovni partner konzumira, mogao bi se uvrijediti, a to je posljednje što želite postići darivanjem.

Gadgeti su uvijek dobar poslovni poklon

U današnje moderno vrijeme svi mi živimo život s različitim gadgetima i pomagalima. Ako nemate ideje, uvijek možete kupiti nešto korisno što će svatko moći iskoristiti.

Uvijek se nađemo u situaciji da nam nedostaje USB stick ili smo opet izgubili USB slušalice. Ovo su pokloni kojima će se veseliti svaki poslovni partner. Također, dobra opcija je prijenosni punjač za pametni telefon koji nam je uvijek potreban.

Brendirani pokloni

Kroz brendirane poklone imate priliku ostaviti traga svojom tvrtkom, a u isto vrijeme pokloniti nešto korisno. Ako vaš partner voli kvalitetna vina, personalizirajte naljepnicu. Isto to možete učiniti i s maslinovim uljem, kuglicama za bor i različitim kolačićima, paprenjacima i medenjacima.

Također, poslovnim partnerima možete pokloniti i majice s vašim logom, ali učinite to umjereno i gotovo nevidljivo. Nitko ne voli izgledati kao putujuća reklama pa bi se moglo dogoditi da vašu majicu nikada neće ni nositi.

Od klasičnih poklona dodajte još rokovnike, kemijske olovke, kalendare i ostalo.

Klasični pokloni za poslovne partnere

Kao poklon za poslovne partnere možete uvrstiti i različite premium čajeve, kave, knjige, prijenosne boce za vodu ili termos boce za kavu.

Ovdje će isto od presudne važnosti biti to da dobro poznajete poslovnog partnera i da znate voli li on ili ona ispijati čajeve ili uživa u vrhunskoj kavi.

Donacija kao poslovni poklon

Ako je vaš klijent aktivno usmjeren prema zajednici, ovo je odličan način kako mu pružiti savršene blagdane. Raspitajte se prema kojoj ustanovi je usmjeren i donirajte upravo nju. Doniranje u dobrotvorne svrhe odličan je način i da se vi osjećate bolje.

Koliko potrošiti na poslovni poklon

Poslovni pokloni kupuju se klijentima kako biste im izrazili poštovanje i zahvalnost što su s vama u vašoj poslovnoj priči. Stoga, imajte na umu da takav mora biti i poklon.

Nemojte pretjerivati s vrijednošću poklona jer riječ je o vašim poslovnim partnerima, na o vašoj obitelji. Ako uložite više nego što ste trebali u poslovni poklon, vaš klijent bi se mogao osjećati nelagodno. Držite se sredine i nemojte trošiti previše na poslovni poklon. Samim time što darujete nekoga, iskazujete poštovanje i zahvalnost, a jedino što je ovdje važno jest da poklon bude primjeren.

Prezentirajte poslovni poklon na pravi način

Uvijek kroz poklon jasno istaknite da se radi o vašem brendu – bilo kroz otisnuti logo, omotan papir na kojem je otisnut logo ili kroz naljepnicu, primjerice, na vinima ili maslinovom ulju.

Tako će svima uvijek biti jasno da se radi o vašoj tvrtki, a kada klijent kroz godinu bude u doticaju s vašim poklon, uvijek će ga podsjetiti na vas.

Uvijek imajte na umu da što god odabrali za poklon, kroz vašu poruku uz poklon i vaš logo, ima bolju konotaciju. Takav poklon govori poslovnom partneru da vam je stalo do vašeg poslovnog odnosa, a često i prijateljstva. Nije bitna materijalna vrijednost poklona, bitno je kako je on prezentiran i uručen klijentu. Ne zaboravite na lijep ukrasni papir i sve one detalje koje poslovni poklon čine na visokom nivou.

Autor: M.V., Foto: Kira auf der Heide / Unsplash

Nastavite čitati