Staza sedam slapova - detaljan opis staze i trajanje pješačke rute
Sadržaj portala
staza-sedam-slapova-kotli-romanski-foto

Staza sedam slapova – propješačite najatraktivniji dio Istre

Staza sedam slapova u Istri sve je popularnije odredište koje, osim posjetitelja iz naše zemlje, privlači i one iz okolnih država. Atraktivnost slapova, netaknuta priroda i prirodne ljepote jedinstvene za istarsko područje pravi su razlog da provedete dan u predivnoj netaknutoj prirodi.

Kada svemu tome dodamo ukusnu istarsku hranu, istarska vina i posjet jednoj od brojnih konoba koje nude autohtone istarske delicije, pitamo vas što čekate? Stavite Istru na sam vrh bucket liste, uzmite udobne tenisice, odjeću za planinarenje i uputite se put Istre! A mi vas vodimo duž svakog njezinog slapa!

Staza sedam slapova – start i dužina rute

Start staze sedam slapova nalazi se u Buzetu, točnije u mjestu Sveti Ivan gdje je najbolje mjesto za ostaviti automobil pored Buzetske pivovare. Kada stignete u Buzet, najbolje bi bilo potražiti parkiralište upravo u njezinoj blizini.

Ulaznica za stazu sedam slapova se ne naplaćuje, ulaz je slobodan i mogu mu pristupiti svi rekreativci i oni željni planinarenja. Imajte na umu da je dužina staze oko 16 kilometara i za njezin obilazak trebat će vam između šest i osam sati, ovisno o kondiciji, ali i stankama za fotografiranje i odmor.

Ako smatrate da vam je 16-ak kilometara previše za prohodati odjednom, ne morate odustajati. Krenite u jednom smjeru i vratite se istim putem nazad, kada procijenite da vam je dovoljno hodanja.

Osim svoje dužine, staza je lagana i prilagođena svima, pa čak i djeci i onima slabije kondicije. Većinom je ravna, osim jednog izrazito strmog dijela na kojem si možete pomoći dostupnim užetom i sajlama.

Staza sedam slapova je kružna, ali preporuka je strmi dio proći uzbrdo. Naime, u ovom slučaju lakše je strminom ići uzbrdo nego se spuštati. Stoga, krenite od lijeve strane rijeke Mirne u Buzetu i krenite uz sam tok rijeke prema istoku. Također, ovo je ispravan put jer će se slapovi nizati redom sve do sedmog i posljednjeg slapa, a pratit će ih oznaka slapa te za koliko je udaljen onaj sljedeći.

Markacije na stazi sedam slapova nešto su lošije označene, pa budite oprezni i dobro gledajte. Pa krenimo u avanturu!

Kako obići stazu sedam slapova

Slapovi se redaju na sljedeći način: Zagon, Bačva, zatim Vela peć, najviši slap od njih sedam, visok čak 26,5 metara i širok nešto više od 5 metara. Između slapa Zagona i Bačve s desne strane možete vidjeti u stare rudnike ugljena.

Nakon Vele peći slijedi ranije spomenuti teži uspon osiguran sajlama. Riječ je o nešto strmijem dijelu visinske razlike 100 metara. Pripazite na sklisko kamenje i budite oprezni, posebno ako je ranijih dana bilo kišno razdoblje. Ipak, ovo nije razlog za odustajanje. Spomenuti dio je kratak i ne toliko zahtjevan ako ste oprezni, imate dobru obuću i snagu volje! Krenite naprijed jer očekuju vas predivni prirodni fenomeni.

Četvrti slap pod nazivom Mala peć bajkovitog je izgleda, a oko njega se nalazi predivno jezerce tirkizno plave boje. Imajte na umu da se nalazi izvan staze, pa obratite pozornost na dobro čitanje markacija. Prizor je od kojeg zastaje dah, a vjerujemo da ćete ga odmah poželjeti ovjekovječiti fotoaparatom. Ovo je idealno mjesto za odmor, a nakon toga vratite se do skretanja u šumu i krenite prema Kotlima i selu Kuhari.

Kotle – najveća atrakcija Istre

Ovim putem proći ćete pored Napoleonovog mosta, predivnog kamenog mosta koji datira još iz 19. stoljeća. Da biste ga vidjeli, morat ćete kratko skrenuti sa staze, pa se nakon toga vratiti na put za Kotle.

Kada stignete u Kotle, ostat ćete fascinirani ljepotom ovog malenog sela. Inače, Kotli su jedna od najpoznatijih istarskih atrakcija, a poznati su upravo kako im i sam naziv kaže – po kotlima, udubinama u stijeni ispunjenima vodom tirkizno plave boje. Istoimeni peti slap Kotli visok je 12 metara i širok 6 metara. Selo je okruženo kamenim kućicama i starim mlinom, a uz njegovu obalu nalazi se i ugostiteljski objekt gdje možete popiti kavu i uživati u specijalitetima Istre.

Nakon toga, put je nezahtijevan i većinom ravan. Jedino što bi vam moglo zadavati probleme su poneki dijelovi koji u šumi vode preko potočića. Za vrijeme visokog vodostaja, morat ćete preskakati kamenje da biste prošli na drugu stranu ili se jednostavno izuti i proći tim dijelom bosi. Ako prolazite stazom u ljetnim mjesecima, a vodostaj je viši, vjerujemo da će vam spomenuto biti odličan način kako se rashladiti.

No, da biste stigli do šestog slapa imena Zelenšćak, u Kotlima se potrebno vratiti preko mosta i krenuti nizvodno uz Mirnu. Zelenšćak mami na fotografiranje, a od ostalih se razlikuje po tome što se doslovno može prehodati po vrhu vodopada ispod kojeg pogled puca na predivno jezero. Slap je visok oko 8 metara, a oko njega se nalazi jezero širine 17 metara.

Do sedmog slapa naziva Grjok skrenite s puta, isplati se! Visok je 8 metara, a jezero oko kojeg se nalazi široko je 35 metara.

Kada posjetiti stazu sedam slapova

Ako ste mogli vizualizirati sve opisano, preporučujemo da što prije posjetite stazu sedam slapova čiju ćete istinsku ljepotu doživjeti upravo u ranim proljetnim ili ranim jesenskim mjesecima. Birajte kišnija razdoblja kako biste bili sigurni da slapovi nisu presušili i provedite predivan dan u prirodi Istre.

Imajte na umu da su vikendi u proljeće i jesen vjerojatno nešto posjećeniji i nećete moći uživati u miru i tišini prirode. Naime, staza sedam slapova jedna je od najljepših i sve popularnijih pješačkih staza u Istri, a statistike govore da tijekom sezone stazu posjeti od 1500 do 2000 posjetioca dnevno!

Ako ostajete na vikendu u Istri, preporučujemo da posjetite i najmanji grad na svijetu – Hum, razgledate predivni Buzet, a ručak i večeru rezervirate u jednoj od istarskih konobi. Priroda, ukusna hrana i degustacija vina ovaj izlet učit će potpunim, a kući ćete se vratiti prepuni dojmova.

Autor: M.V., Foto: rom@nski photo / Flickr

Nastavite čitati