Mindfulness vježbe za zaposlene - kako povećati produktivnost
Sadržaj portala
mindfulness-vjezbe-na-otvorenom-maslacak-u-ruci

Mindfulness vježbe za zaposlene – kako povećati produktivnost

Mindfulness vježbe već su neko vrijeme popularne u tradicionalnog meditaciji, a njihova svrha jest pomoći vam u stresnim razdobljima kada trebate vratiti koncentraciju i produktivnost. Poanta mindfulness vježbe jest da živite sada, u trenutku. Važno je da se koncentrirate na ono dobro u sadašnjem trenutku na čemu biste trebali biti zahvalni.

Kada osvijestite sadašnju zahvalnost i sve ono dobro što vam život pruža sada i ovdje, dobit ćete priliku uživati u svakom danu. Riječ je o jednostavnim vježbama, a dovoljno je fokusirati se na ono važno u životu i osvijestiti njegovu prisutnost.

Mindfulness vježbe može izvoditi svatko, dovoljno vam je nekoliko minuta tijekom dana i već ćete učiniti velike promjene. A osim što vam mogu pomoći u svakodnevnom životu, mogu vam pomoći i na poslovnom području. Uz mindfulness vježbe ostvarit ćete bolje rezultate na poslovnom području – bit ćete produktivniji, fokusiraniji i trebat će vam manje vremena za izvršavanje poslovnih zadataka. Zvuči odlično, zar ne?

Stigli smo u vrijeme kada je naš um gotovo konstantno zaposlen. Stalno razmišlja o tome što treba učiniti sada, što sljedeće, a što, primjerice, sutra. Nikada nema mira što rezultira žamorom u vašoj glavi. Utišajte ga! Time ćete učiniti na dobro sebi, ali i drugima – bolje ćete obavljati posao, ali i žonglirati između privatnog i poslovnog života.

Kako najbolje vježbati mindfulness

Mindfulness vježbe znanstveno su dokazane za bolje i lakše nošenje sa stresom. Važno je samo krenuti i biti redovit u vježbanju.

Za početak pronađite mjesto gdje se osjećate udobno, a ono neka za početak bude tiho i mirno. Uključite štopericu na satu i vježbajte mindfulness 5 minuta. Kako vrijeme vježbanja bude odmicalo, tako svaki put produžujte vrijeme – možete doći na 15 pa sve do 40 minuta.

Po mogućnosti sjedite prekriženih nogu ili se smjestite u udobnu fotelju. Duboko dišite, zatvorite oči, a tijelo neka vam bude uspravno. Poanta je da fokus održavate na disanju. Opustite se i ne razmišljajte o ničemu, izbacite sve osjećaje, misli i distrakcije iz glave. Ako vam misli odlutaju prema nečemu, koncentrirajte se, vratite ih i orijentirajte se ponovno na disanje – na udah i izdah.

Kada štoperica označi kraj, ostanite još neko vrijeme u tom smirenom položaju prije nego što se vratiti uobičajenim dnevnim aktivnostima.

9 načina kako vježbati mindfulness vježbe

Ako smatrate da nemate vremena za mindfulness vježbe, varate se. Kada jednom osvijestite koliko je to lagano, shvatit ćete da ne trebate prekidati posao već ih možete vježbati gotovo u svakom trenutku. Naučit ćete svjesno obavljati posao, hodati, čitati, gledati televiziju i razgovarati na sastanku.

Stoga, bez obzira u kojem se razdoblju u životu nalazili, okrenite se alternativnoj meditaciji i vježbajte mindfulness. Štedjet ćete vrijeme i osjećati se mentalno bolje.

1. Mindfulness vježbe u šetnji

Ima li boljeg načina za vježbanje mindfulnessa od trenutaka kada šećete i hodate? Hodanje je jedna od najopuštenijih aktivnosti. Ipak, ako tijekom hodanja razmišljate o tome što trebate sutra odraditi na poslu, koji sastanci vas očekuju ili još gore pregledavate e-mailove, od opuštanje neće biti ništa.

Radije isključite misli i usredotočite ih na okolinu. Osjetite vjetar, hladnoću, toplinu. A možete se orijentirati i na same korake. Izbacite sve misli iz glave i živite sada, u šetnji.

2. Mindfulness vježbe za vrijeme pauze na ručku

Želite li održati liniju dobrom, a zdravlje mozga na nivou, odradite mindfulness vježbe dok ručate tijekom pauze na poslu. U trenucima kada svjesno jedete, svjesni ste i okusa, ali i količine hrane koju konzumirate.

Ove vježbe natjerat će vas da više razmislite o zdravlju svoje probave, ali i hrane koju unosite u organizam. Jednom kada osvijestite da ste ono što jedete, učinit ćete sve da se hranite zdravije. Odvojite se, dišite i svjesno jedite. Uzmite si dovoljno vremena za kvalitetan obrok i dovoljno dobro prožvačite hranu.

3. Čekate u redu? Vježbajte mindfulness!

Naporno čekanje u redu, možete pretvoriti u ono što jedva čekate. Budući da ionako morate stajati i čekati, zašto to vrijeme ne biste iskoristiti za mindfulness i duboko se opustili? Usredotočite se na disanje i živite u trenutku. Ispraznite sve misli i osjećaje proživljene tijekom dana i jednostavno – dišite.

4. Vježbajte i tijelo i um

Često se uhvatite kako tijekom vježbanja razmišljate o tome što sutra skuhati za ručak, koje sastanke imate i jeste li odgovorili na sve e-mailove od prethodnog radnog dana. Zastanite i razmišljajte samo o onome što radite.

Ako sada radite vježbu za trbušne mišiće, koncentrirajte se na svoj trbuh, na uzdahe i izdahe koji prate vježbu i ne razmišljajte o ničemu. Ovo će rezultirati opuštanjem uma, ali i tome da ćete vježbe odraditi bolje, što znači da ćete brže postići željene rezultate.

Najbolje vježbe uz koje ide mindfulness su joga, pilates, brzo hodanje pa čak i trčanje. Sve one natjecateljske vježbe nisu prikladne za mindfulness.

5. Odmarajte se svjesno i kvalitetno

Koliko ste se puta uhvatili da legnete u krevet i razmišljate o tome što vas očekuje tijekom sutrašnjeg dana? Bez obzira na to što se vaše tijelo odmara dok ležite, to isto ne bismo mogli reći za um. A sve to pogoduje lošem snu, čestim buđenjima tijekom noći i ranim ustajanjem.

Usmjerite sve misli na tijelo koje leži. Usredotočite misli na pojedinačne dijelove tijela i duboko dišite. Osjetite kako se sa svakim udahom i izdahom vaše tijelo opušta. Kada opustite jedan dio tijela, pređite na drugi, sve dok ne stignete do nogu.

Na kraju budite svjesni tijela i njegove opuštenosti, a svijest ravnomjerno rasporedite. Nakon ovog mogli biste vrlo brzo usnuti i uistinu se odmoriti.

6. Meditirajte na putu do posla

Ako putujete javnim prijevozom na posao, a put se traje i traje, iskoristite vrijeme za mindfulness vježbu. U slučaju da sjedite, usmjerite pogled prema dolje i usredotočite se na disanje. Ne razmišljajte o ničemu, jednostavno ostanite u tom trenutku.

7. Odradite posao kako treba

Dok obavljate poslovne zadatke ne razmišljajte o ničemu osim o poslu. Nemojte razmišljati o tome kako biste htjeli što prije otići kod kuće i gledati Netflix, već tih osam sati odradite tako da se uistinu usredotočite na ono što radite.

Pišite, slušajte klijente, prodajte… Sve ono što morate raditi, sada će se pretvoriti u ugodne trenutke jer ćete ih odrađivati svjesno.

8. Slušajte onoga s kim pričate

Dok osoba s druge strane priča, ne prekidajte je i svjesno se uživite u njezinu priču. Koncentrirajte se na zvuk koji dolazi iz njezina usta, na ton i boju glasa te na samu osobu. Ne razmišljajte o savjetu koji biste joj trebali dati, samo – slušajte.

9. Koncentrirajte se na kavu ili čaj koji pijete

Sam proces pripremanja kave ili čaja može biti bolji ako razmišljate isključivo o njemu. Slušajte zvuk vode koja ključa u čajniku ili zvuk aparata za kavu.

Nakon toga, uživajte u trenutku ispijanja čaja ili kave. Koncentrirajte se na svaki gutljaj i pijte ga svjesno. Doživite njegov okus i miris, razmišljajte samo o tome. Time ćete više cijeniti to što uživate u trenutku ispijanja kave ili čaja pa će vam taj proces s vremenom biti još bolje iskustvo.

Ne ostavljajte sreću za kasnije. Živite je sada i u ovom trenutku. Sreća mora biti smisao života i jednostavno nema smisla ostavljati je za kasnije. Nikada ne znate što sutra donosi. Pronađite vremena u svakodnevnim situacijama i odradite mindfulness vježbe – vaše tijelo i um će vam biti zahvalni.

Autor: M.V., Foto: Aleksandr Ledogorov / Unsplash