Zeleni čaj za zdravo mršavljenje - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Zeleni čaj za zdravo mršavljenje

Piše:Antonia Kulić

Da je čaj svjetski fenomen iz davnina dokazuje činjenica da su ga još prije 500 000 godina ljudi počeli koristiti. Zahvaljujući napretku medicine, danas je općepoznato kako određene biljke imaju ljekovita svojstva, te se sukladno tomu preporučuju određene čajeve za pospješivanje zdravlja čovjeka.

Nadalje, među silnim vrstama čaja, zeleni je zasigurno jedan od popularnijih iz mnogo razloga. Narodna medicina je ovaj čaj, podrijetlom iz Kine, proglasila kraljem čajeva, vjerujući da liječi skoro sve bolesti, a danas je i znanstveno dokazano ljekovito djelovanje ovoga čaja, te ga se preporučuje piti što više. Zeleni čaj, koji u sastavu obiluje prirodnim kemikalijama koje sadrže katehine, antioksidansima i polifenolima, pomaže u prevenciji karcinoma, smanjuje stres, potiče cirkulaciju, štiti zdravlje srca, poboljšava koncentraciju, štiti zglobove i kontrolira dijabetes. Naravno, da bi zaista bio prevencija navedenih zdravstenih problema prednosti zelenog čaja se ne bi trebale umanjivati drugim aromama ili šećerima i pored toga, veću djelotvornost ima kada je svježiji.

Dakle, postoji puno važnih razloga zašto baš piti zeleni čaj svaki dan, no jedan od trendova modernog doba jest korištenje ovoga čaja u svrhu mršavljenja.Zeleni čaj kao odličan izvor katehina, zajedno s kofeinom stvara idealan spoj koji potiče ubrzavanje metabolizma. Time ovaj čaj potiče sagorijevanje masnih stanica zbog čega se često preporučuje osobama koje žele smršaviti kao zamjena za kavu ili sok.

Pored toga treba naglasiti kako ga ne treba pretjerano konzumirati, upravo zbog određene količine kofeina. Stoga ukoliko želite potaknuti mršavljenje, dvije i pol šalice su sasvim dovoljne za pozitivne učinke. Priprema je iznimno važna, jer ukoliko je loše spremljen, gube se korisna svojstva ovoga čaja. Voda u koju se stavlja čaj, u vrećici ili rifnuzi, nikako ne smije biti kipuća, jer tada uništava njegova svojstva. Temperatura vode treba biti oko 75 °C i dovoljno je držati čaj dvije do tri minute, ukoliko ne želite gorak okus.

Iako ljekovit i bogat antioksidansima, zeleni čaj neće učiniti čudo bez uravnotežene prehrane i tjelovježbe. Stoga ukoliko želite zdravo mršaviti, obavezno uvrstite zeleni čaj u dnevnu konzumaciju, jer ćete uz pomoć blagodati ovog čaja zajedno s vježbanjem i prehranom, smršaviti i ujedno prevenirati mnoge bolesti i zaštiti svoje zdravlje.