Rituali za ljepši početak dana - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Žena pije kavu i gleda kroz prozor

Rituali za ljepši početak dana

Piše: Zaposlena

Svatko od nas ime neke svoje male, svakodnevne rituale, svjesne navike koje nas opuštaju i pružaju osjećaj kontrole i sigurnosti. Tu držimo sve konce u rukama, to je naš teritorij i presudan je za dobar početak (i tijek) dana.

Ponekad nam se čini da stvarno živimo u fast-forward modeu. Sami sebi stvaramo stres nastojeći tim tempom svakoga dana protutnjati kroz obaveze – posao, kuća, obitelj, aktivnosti, nabavka, roditelji… Moramo li uistinu tako funkcionirati? Bi li svijet stao ako bismo barem na kratko usporili? Ne bi.

Zato su važni ti mali, svakodnevni rituali koji će nas opustiti i dati osjećaj kontrole i sigurnosti. Dati energiju za novi dan. I onda je sve u redu. I onda možemo dalje jurcati i gledati na sat. To takozvano me-time iznimno je važno za naše mentalno zdravlje, naše odnose s drugim ljudima, naš pogled na svijet. I fantastično je to što zapravo nije bitno koliko traje. Bitno je da se nakon toga stvarno osjećamo dobro.

Nekima će baš taj idealni ritual biti jutarnja higijena, i to prakticirana po posebnom redoslijedu i rasporedu u kojemu je svaki segment dobio svoju određenu minutažu. Biranje odjeće, idealna toplina vode za tuširanje, mlijeko za tijelo, pranje zubiju, dnevna krema… Čak i ako to radimo rutinski, automatski, ne znači da nije opuštajuće. Samo znači da smo pronašli svoju mini oazu i posvetili se sebi, usvojili navike, prigrlili jedan sasvim običan ritual i u miru započeli svoj dan.

Drugi će ujutro širom otvoriti prozor i prepustiti se ugodnoj svježini jutra. Duboko udahnuti, zaželjeti dobar dan suncu i gradu, protegnuti se u još toploj pidžami i u miru isplanirati dan.

Jutarnja meditacija, tibetanske vježbe ili dobro istezanje su prije svega jako zdrav početak još jednog dana. Dobro će nas razbuditi, potaknuti krvotok i dugoročno osigurati vitalnost i energiju. Takav rad na sebi tisuću je puta bolji od izletavanja iz kreveta nakon nekoliko “snoozova” i one bolne pokočenosti dok teška koraka pokušavamo doći do kupaone. Već smo u stresu, a nismo ni oči u potpunosti otvorili.

Jedna od omiljenih aktivnosti onih koji vole malo ranije ustati je i jutarnji jogging. Dok se obrisi zgrada i kuća pojavljuju iz prve jutarnje maglice, a ulice se polako bude uz zvukove prvih automobila i dostavnih kamiona, ujednačeni ritam disanja i koraka pružaju fantastičan osjećaj slobode i opuštanja. Ne misliš o problemima, već o onome što te čeka iza ugla, kojom stazom nastaviti, koju rutu odabrati. Potom tuš i … idemo dalje. Me-time je odradio svoje.

Foto: Shutterstock

Nastavite čitati