Terry Reintke - političarka koja je priznala seksualno nasilje
Sadržaj portala
terry-reintke

Terry Reintke – osoba godine prema magazinu Time

Terry Reintke poznata je kao njemačka političarka, feministica i aktivistica poznata po svom radu u Europskom parlamentu, gdje se bavi rješavanjem ključnih pitanja povezanih s klimatskim promjenama, ekologijom, energetskom krizom i zelenom tranzicijom. Također, bori se za ljudska prava, prava manjina, rodnu ravnopravnost i klimatsku pravdu. Od 2014. godine obnaša dužnost njemačke zastupnice u Europskom parlamentu. Supredsjednica je kluba Greens/EFA Group u Europskom parlamentu, članica je The Alliance 90/The Greens koji je dio The Greens–European Free Alliance. U razdoblju od 2011. do 2013. bila je glasnogovornica Federation of Young European Greens.

Rani život

Theresa Terry Reintke rođena je 9. svibnja 1987. godine u Gelsenkirchenu, u Njemačkoj. Studirala je političke znanosti na Otto-Suhr-Institut of the Free University of Berlin, gdje je njezina teza bila na temu “Lokalne nevladine organizacije i seksualno nasilje za vrijeme balkanskih sukoba”. Također, radila je kao zakonodavna savjetnica u Bundestagu za zastupnika Ulricha Schneidera.

Politička karijera

U razdoblju od 2008. do 2009. godine bila je članica izvršnog odbora German Green Youth, a od 2011. do 2013. godine glasnogovornica Federation of Young European Greens.

Na europskim izborima 2014. godine izabrana je u Europski parlament na europskim izborima. Tijekom svog prvog mandata bila je članica The Committee on Women’s Rights and Gender Equality, The Committee on Employment and Social Affairs i The Committee on Regional Development.

Godine 2019. prešla je u The Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs gdje je glavna izvjestiteljica svoje parlamentarne skupine za Poljsku.

Osim svojih zadataka u odboru, Reintke je supredsjedateljica međuskupine European Parliament Intergroup on LGBT Rights. Također, članica je The European Parliament Intergroup on Anti-Corruption i The European Parliament Intergroup on Trade Unions.

Nakon izbora 2019. godine Terry Reintke je sudjelovala u međustranačkoj radnoj skupini zaduženoj za izradu programa rada Europskog parlamenta o vladavini prava, granicama i migracijama. Od tada je na dužnosti kao potpredsjednica Kluba Greens–European Free Alliance (Greens/EFA), pod vodstvom supredsjedatelja Ska Keller i Philippea Lambertsa.

Aktivno se zalaže za bolju budućnost pružajući konkretne prijedloge. Njezin najveći fokus je na održivom razvoju, za koji smatra da je temelj za stvaranje dugoročne i pravedne budućnosti za sve europske građane. Prema njezinu mišljenju, Fond solidarnosti EU-a i standardi EU-a u socijalnom sektoru bitan su dio europskog odgovora na energetsku i klimatsku krizu.

Od 2021. godine dio je izaslanstva The Parliament’s delegation to the EU-UK Parliamentary Assembly, koja osigurava parlamentarni nadzor nad provedbom EU-UK Trade and Cooperation Agreement.

Te iste godine udružila je snage s Davidom McAllisterom i Radosławom Sikorskim u pokretanju pisma s potpisom 145 članova Europskog parlamenta predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen i povjerenici za obrazovanje Mariyi Gabriel u kojem su pozvali da se Škotskoj i Walesu dopusti ponovno pridruživanje programu The European Union’s Erasmus+ mobility scheme.

U pregovorima o formiranju takozvane semafor koalicije The Social Democratic Party (SPD), The Green Party i The Free Democratic Party (FDP), nakon njemačkih izbora 2021. godine, Terry Reintke bila je dio izaslanstva svoje stranke u radnoj skupini za Europska pitanja, kojom supredsjedaju Udo Bullmann, Franziska Brantner i Nicola Beer.

U pregovorima o formiranju koalicijske vlade pod vodstvom ministra-predsjednika Sjeverne Rajne-Vestfalije Hendrika Wüsta, nakon državnih izbora 2022., Reintke je bila dio izaslanstva svoje stranke.

Osoba godine prema TIMEu

Sve za što se bori usko je povezano s njom samom. Feministica je za koju se s pravom može reći da je pokret #MeToo dovela u srce Europe, u glavnu političku instituciju. Naime, progovorila je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta i otkrila da je i sama bila žrtva seksualnog nasilja.

Javno je osudila seksualna uznemiravanje na radnom mjestu i potaknula svoje kolegice i kolege, ali i žene diljem svijeta, da progovore protiv nasilja. Zbog toga ju je prestižni časopis TIME u prosincu 2017. godine, s ostalim ženama koje su sudjelovale u pokretu, proglasio osobom godine.

Na Istanbul Prideu u lipnju 2016. godine s Volkerom Beckom, Felixom Banaszakom i Maxom Lucksom, privremeno je pritvorena jer je Beck htio javno govoriti.

Theresa Terry Reintke danas živi u Bruxellesu i u vezi je s Mélanie Vogel.

Autor: M.V., Foto: euranet_plus / Flickr

Nastavite čitati