Dina Balić i Ivana Peršin: Coaching je važan za zdravo i učinkovito poslovanje - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Dina Balić i Ivana Peršin: Coaching je važan za zdravo i učinkovito poslovanje

O nadolazećoj konferenciji i stanju coachinga u Hrvatskoj razgovarali smo sa koordinatoricama konferencije i članicama Predsjedništva Udruge, Ivanom Peršin i Dinom Balić

Coaching se kao profesija razvija već dugi niz godina, a u posljednjih jedanaest Hrvatska udruga za coaching i njezini članovi posvećeni su promociji coachinga u zemlji i regiji. Iako je prije jedanaest godina coaching kao pomagačka struka u poslovnom svijetu u Hrvatskoj bio tek u povojima, izvan granica regije već se dobro moglo naslutiti kako takav pristup može uvelike koristiti za razvoj poslovanja i produktivnosti tvrtki i organizacija. 

Unatrag tri godine Hrvatska udruga za coaching u sklopu svojih redovnih aktivnosti organizira i godišnju konferenciju pod krovnim nazivom Prozor u coaching. Ovogodišnja konferencija održava se 24.10.2019. od 9h do 17h u Zagrebu, u hotelu Hilton Garden In.

O samoj konferenciji i stanju coachinga u Hrvatskoj razgovarali smo sa koordinatoricama konferencije i članicama Predsjedništva Udruge, Ivanom Peršin i Dinom Balić.

Za početak, zašto ste odabrali naziv konferencije Prozor u coaching?

Ivana:Prozor pruža pogled prema nečem i kroz nešto, što je izvrsna metafora i za temu coachinga. Coaching kao metoda rada otvara novu perspektivu i potiče razvoj pojedinaca i timova u poslovnom ili privatnom kontekstu.

Također, činjenica je da dosta organizacija i pojedinaca još nije upoznata s prednostima coachinga te je ova konferencija izvrsna platforma da se s tim prednostima i upoznaju. Stoga ih svakako sve pozivamo da provire kroz prozor i pogledaju što smo sve pripremili ove godine.

Koja je tema konferencije?

Dina: Svaka je dosadašnja konferencija bila usmjerena na istraživanje noviteta u razvoju coachinga pa je tako i krovna tema uvijek ista. No kako se coaching razvija u raznim smjerovima, teško je pokriti sva područja na kojima coaching djeluje i donosi rezultate. Ovogodišnja konferencija pod nazivom „Coaching nove generacije“ usmjerena je prema novim generacijama koje su ušle u svijet rada i cilj je osigurati podršku ili barem dati uvid u načine kako poslovne aktivnosti prilagoditi različitostima koje nove generacije nose sa sobom. One odrastaju, razvijaju se i djeluju brže i drugačije nego bilo koja od prijašnjih generacija. Za to je organizacijama potrebna podrška, a nužne su i promjene poslovnih procesa kako bi se njihova integracija u poslovno okruženje odvila što lakše i učinkovitije.

Ivana: Činjenica je da 4. industrijska revolucija ubrzala sve oblike poslovanja i da time izazovi postaju sve kompleksniji što zahtjeva kreiranje sustava potpore koji humaniziraju i povezuju. Organizacije još uvijek ulažu u razvoj vještina i dodatnih znanja svojih zaposlenika, što je uredu, ali nije dovoljno. Kod tih istih zaposlenika pri rješavanju izazova, događaju se promjene koje ne zahtijevaju novi alat kako bi se lakše nosili s njima, već razumijevanje, empatiju i podršku za druge, ali i sebe.

Napomenuli ste da je konferencija organizirana kao podrška poslovanju organizacija. Kome je namijenjena?

Dina: Konferencija se organizira sa ciljem da se pruži podrška rukovodećim osobama u organizacijama, te coachevima koji aktivno sudjeluju u poslovnim procesima. Teme su takve da jednako mogu privući direktore i vlasnike tvrtki, menadžere i voditelje timova, osobe koje rade u odjelu ljudskih resursa, ali i savjetnike, mentore i coacheve koji često sudjeluju u uvođenju promjena u poslovanje. Iako je temeljna tema konferencije poslovni coaching, kroz predavanja i radionice svatko može pronaći i nešto za sebe pa svakako pozivamo i osobe koje su predane osobnom razvoju da nam se pridruže. 

Možete li nam reći nešto više o sadržaju konferencije?

Dina: Neke od tema kojima ćemo se baviti pokrivaju pitanja kao što su kako pružiti podršku mladim roditeljima u organizacijama, kako naš mozak prihvaća promjene i kako donosimo odluke. Kroz radionice ćemo se kroz praktične primjere osvrnuti na to kako timski coaching, pozitivna psihologija i greške koje radimo mogu pomoći u poslovanju, te kakav je to somatski pristup u coachingu, kako unatoč saboterima razviti svoj puni potencijal i koja je poveznica bajki i poslovnih procesa.

Kroz panel diskusiju u kojoj će sudjelovati HR menadžeri sa bogatim iskustvom u radu s milenijalcima i iskusni coachevi pokrenut ćemo pitanje razlika u generacijama, odnosno kako se milenijalci snalaze u poslu i poslovnom okruženju, a kako to prihvaćaju prijašnje generacije.

Ivana: Posebno nam je drago što možemo predstaviti i stranog gosta, Tima Baxtera i njegovu temu „Kako smanjiti psihološku distancu kada nismo fizički prisutni“, a osobito smo ponosni što je konferenciju prepoznala i globalna organizacija WBECS (World Business and Executive Coach Summit). WBECS je on-line platforma koja podržava razvoj coachinga na svjetskoj razini, a kao partner konferencije svakom sudioniku poklanja godišnju pretplatu za platformu na kojoj vrhunski stručnjaci iz svijeta coachinga i razvoja ljudskih potencijala dijele svoje znanje i rezultate najnovijih istraživanja.

Kakvi su planovi za budućnost konferencije i općenito aktivnosti Hrvatske udruge za coaching u smjeru osvještavanja organizacija o važnosti coachinga za poslovanje ali i za osobni razvoj?

Dina: S obzirom da je odaziv na svaku slijedeću konferenciju sve bolji i bolji, možemo slobodno reći da se vidimo i nagodinu.

Iako zaostajemo za zapadnim zemljama, coaching svijest se polako budi i u Hrvatskoj i regiji i sve više se uviđa važnost coaching pristupa za zdravo i učinkovito poslovanje. Kao krovna organizacija za coaching profesiju, Hrvatska udruga za coaching svojim je aktivnostima do sada utjecala na širu upotrebu coaching pristupa, te svakako planiramo nastaviti djelovati u tom smjeru. 

Ivana: Uloga HUC-a je da promiče vrijednosti coachinga, razmjenu znanja i iskustva u Hrvatskoj, no želja nam je da to nastavimo raditi intenzivnije i u regiji, kroz uključivanje drugih organizacija i pojedinaca koji promiču coaching. A nećemo niti skrivati ambicije da u budućnosti konferencija bude prepoznata i na europskoj razini, ali idemo korak po korak te vjerujemo da ćemo to i ostvariti.

Pozivamo sve zainteresirane za coaching teme da nam se pridruže na konferenciji 24.10.2019. u 9h u hotelu Hilton Garden In u Zagrebu. Osim tema aktualnih za poslovni razvoj ovo je i prilika za druženje i razmjenu znanja iz područja coachinga, leadershipa i poslovanja.  

Nastavite čitati