Počela je pandemija, a meni je ovaj projekt dao osjećaj da sam korisna - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
marija-kalinic

Počela je pandemija, a meni je ovaj projekt dao osjećaj da sam korisna

Marija Kalinić već drugu godinu zaredom mentorica je u projektu “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” koji zajednički provode Večernji list i časopis Zaposlena. Što očekuje ove godine, govori ova konzultantica i vlasnica tvrtke EPPUR SI MUOVE.

Piše: Lana Kovačević
Fotograf: Tomislav Smoljanović

Ulogu mentorice imali ste i lani, koliko je mentorstvo pomoglo vama?

Meni je sudjelovanje u ovom projektu bilo izuzetno ugodno i korisno. Kako se početak projekta poklopio s počecima pandemije, u mom poslovnom okruženju sve je stalo. U tom je trenutku osjećaj da nekome trebam i da moje iskustvo nekome jako koristi za mene bio izuzetno važan. S druge strane, moja mentijka i ja smo nekako na prvu kliknule i danas mogu reći da imamo prijateljski odnos. Kada smo počele surađivati, ona se suočila s velikim problemima zbog privremenog zatvaranja posla (ima privatnu liječničku ordinaciju). Naš zajednički rad pomogao joj je da kroz to prođe s manje stresa. Mislim da je ovaj projekt nekako “napunio” sve nas koje smo u njemu sudjelovale.

Mentorstvo se još uvijek kod nas promatra u kontekstu davanja savjeta, no ono je puno više. Koliko je zapravo važno imati mentoricu?

Mentorstvo je intenzivan i brižan odnos u kojem osoba s više iskustva radi s osobom koja ima manje iskustva, pomažući joj u profesionalnom i osobnom razvoju. Taj se odnos temelji na otvorenoj komunikaciji i povjerenju. Mentorstvo je izuzetno važna karika u razvoju karijere, može imati znatan utjecaj na profesionalni uspjeh. Osim profesionalne podrške, mentorica je vrlo često i velika psihološka podrška. Mentorica pomaže i kod poslovnih i osobnih dvojbi, ohrabrujući i pomažući u kritičnim trenucima osobnog i profesionalnog života. Projekt mentorstva sigurno je odlična prilika, kako za osobni i profesionalni rast, tako i za networking. Ovaj program smatram snažnom podrškom poslovnim ženama i poduzetnicama jer se fokusira na njihove individualne situacije i probleme.

S kojim najvećim preprekama ste se vi suočili u svome profesionalnom putu?

Moj put je u nekim fazama bio izuzetno trnovit i sigurna sam da bi bio puno lakši da sam imala mentoricu. Diplomirala sam na Pravnom fakultetu – studiju za socijalni rad u Zagrebu, silno želeći pomagati ljudima. Nemogućnost dobivanja posla u struci, čak i uz volontiranje, bila je prva prepreka. Tražeći svoje mjesto pod suncem, život me odveo u drugom smjeru, u svijet financija, prodaje i računovodstva, što me je motiviralo da upišem i završim magisterij na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. No moja prva struka na kraju me ipak dovela do rada s ljudima. Radila sam kao direktorica ljudskih potencijala u jednoj velikoj kompaniji, a danas sam konzultantica i coach. Jedna na najvećih prepreka u počecima moje karijere je bilo nerazumijevanje za moju majčinsku ulogu. Najprije je “problem” u kompaniji gdje sam tada radila bio taj što sam trudna, ispala sam gotovo neodgovorna i nepouzdana osoba, što me jako povrijedilo. Po dolasku s rodiljskog, uvijek su bili problemi kada sam morala uzeti bolovanje. Doslovce mi je tadašnji direktor jednom rekao neka “dijete stavim u vitrinu, radim s njim što hoću, ali neka dođem na posao”. Najviše su mi tada pomogli moja vlastita upornost, želja da realiziram svoje ideje, ali i da budem majka, te stalni razvoj i edukacije. Naravno, u svemu sam imala podršku obitelji, bez čega danas teško da bih bila tu gdje jesam. Poslije, kada sam krenula u poduzetničke vode, najteže mi je bilo što sam imala sumnje, dileme i pitanja koje nisam imala s kim podijeliti. Obitelj i prijatelji te podržavaju, ali to gledaju iz svog ugla, i zato sam sigurna, da sam imala mogućnosti prolaziti kroz ovakav jedan program, da bi mi neke stvari bile jasnije i lakše.

Što moraju znati oni kojima ćete vi biti mentorica? Koja su vaša očekivanja?

Osnovni motiv mog uključivanja u ovaj program je pomoći ženama u razvoju njihove karijere i poduzetničkih ideja, na temelju mojih vlastitih profesionalnih i životnih iskustava. Sama sam prošla jedan zanimljiv put profesionalnog i osobnog razvoja, od rada u korporaciji, na raznim poslovima i pozicijama, do razvijanja i vođenja vlastite tvrtke. Osim 25-godišnjeg iskustva rada u korporacijama, već osmu godinu vodim i razvijam vlastitu tvrtku, znakovitog imena ESM – EPPUR SI MUOVE, specijaliziranu za poslovne edukacije, razvoj i implementaciju sustava upravljanja ljudskim potencijalima te razvoj potencijala pojedinaca i timova.

Nastavite čitati