Zašto nikada ne biste trebali prestati učiti? - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Zašto nikada ne biste trebali prestati učiti?

Piše: Antonia Kulić

Živimo u svijetu u kojem su promjene i inovacije konstantne, a kako bi se uspješno snalazili u takvom prostoru, učenje je ono što će vam omogućiti ne samo da se održavate već i napredujete. Upravo je zato učenje najbolji alat za održavanje profesionalne kreativnosti, kao i za sigurnosti vaše karijere i posla. Pored toga, stjecanje novih vještina i znanja, vaše su oružje za traženje promaknuća i povišice na poslu.

Gledajući korporacije općenito, one se ne mogu transformirati, ako zaposlenici ne uče, te njihove vještine nisu usklađene s promjenjivim poslovnim zahtjevima. Iznimno je važno da zaposlenici imaju vrijeme i podršku za učenje, od strane nadležnih. Pored toga, vi budite ti koji će sami preuzeti odgovornost za svoje učenje. Neka to bude samoinicijativno. Sada kada znate zašto biste trebali nastaviti učiti, u nastavku vam donosimo i nekoliko savjeta kako to uspješno ostvariti.

  • Odlučite što želite naučiti

Prvo razmislite kako i na koji način se želite razvijati. Započnite sa širokim poznavanjem industrije, što vam može pomoći utvrditi područja koja najviše pokreću vašu znatiželju. Čitajte često i različite žanrove. Neka to bude opširnije od infomiranja o dnevnim događajima. Pratite opće poslovne vijesti, kao i blogove povezane sa svojim poslovnim poljem. Možete se pridružiti i virtualnim zajednicama koje se bave istim poljem vašeg čitanja i sudjelovati u raspravama.

Na dnevnoj baci odvojite barem pola sata za čitanje i profesionalno umrežavanje. Kada pronađete  konkretne teme koje vas inspiriraju i zanimaju, istražite ih detaljnije.  Nakon što utvrdite što želite točno naučiti, informirajte se o konferencijama i vezanim tečajevima, te ih sukladno tomu i pohađajte.

  • Koristite resurse tvrtke u kojoj radite

Tvrtke s najučinkovitijim programima kontinuiranog učenja čine svoje resurse dostupnim, personaliziranim i privlačnim za zaposlenike. Sukladno tomu, mnoge kompanije koriste i princip nagrađivanja svojih djelatnika na temelju razine stručnosti i iskustva u specifičnim vještinama, što je odličan način za osnaživanje zaposlenika, zadržavanje angažmana i održavanje kulture učenja.

Kada ste pronašli poslovno područje u kojem želite napredovati,  zatražite dostupne resurse u kompaniji u kojoj radite, te isplanirajte kako najbolje možete uklopiti to učenje u svoj redovni raspored rada. Danas nije rijetkost da određene organizacije omogućuju zaposlenicima vrijeme za njihov profesionalni razvoj tijekom radnog tjedna.

  • Zatražite više mogućnosti učenja na poslu

Sigurno se pitate, što ako vam je potrebno više resursa od onoga koliko ste dobili od kompanije?

Tada pokažite nadređenima na koji će način vaš profesionalni razvoj biti koristiti tvrtki. Imajte jasnu viziju kako organizacija u kojoj radite treba izgledati i pokažite kako se vaše učenje uklapa u to. Naime, uspješne tvrtke prepoznaju da se okruženje stalno mijenja, te da je njihova odgovornost prema klijentima konstantna. Samim time nova znanja i vještine, alati su koji to najbolje zadovoljavaju. 

Dakle, zauzmite proaktivan pristup kada je u pitanju vaše obrazovanje. I zapamtite, učenje  se odvija na mnogo različitih načina te se događa posvuda ( mailovi, TEDX, Linkedln zajednica, poslovni portali i slično). Ono što je najbitnije jest da upijate to znanje i koristite ga za poboljšanje sebe i karijere.

Nastavite čitati