Jeste li spremni postati freelancer? - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Jeste li spremni postati freelancer?

Piše: Ivona Žugaj

Freelancer je pojam kojeg mnogi povezuju samo sa IT industrijom što nije u potpunosti točno. Njegovo značenje podrazumijeva samozaposlenu osobu koja samostalno radi za jednog ili više poslodavaca istovremeno, na pola ili puno radno vrijeme, brinući se i o administrativnoj strani posla.

Razvoj tehnologije otvorio je brojne mogućnosti onima koji posjeduju određena znanja, vještine i iskustvo. Mogućnost konkurentnosti na globalnoj razini,  određivanje količine i načina rada te fleksibilno radno vrijeme samo su neke od prednosti freelancinga koje su prepoznali mnogi programeri, web dizajneri, fotografi, pisci, prevoditelji, grafički dizajneri..

U nastavku slijede tvrdnje pomoću kojih možete samoprocjeniti spremnost za freelancing karijeru.

Želite imati potpunu kontrolu nad zadacima

Jedna od najvećih prednosti karijere freelancera jest mogućnost da radite ono u čemu ste najbolji. Možete birati projekte koji vas zanimaju, klijente s kojima želite raditi i tražiti izazove zbog kojih ćete ponovno biti entuzijastični i kreativni.

Znači li to da ćete uvijek raditi samo ono što volite? Apsolutno ne. I dalje će biti zadataka koji vam se ne sviđaju, ali kao freelancer ipak imate više slobode u odabiru poslova.

Želite fleksibilnije radno vrijeme

Osim što možete birati projekte, možete birati i koliko ćete ih preuzeti i organizirati ih kako vam najbolje odgovara. Potpuno je točno da kao freelancer određujete gdje, kada, kako i s kim radite, u uobičajeno radno vrijeme ili noću svejedno je kad, sve dok ispunjavate svoje ciljeve i obavljate posao.

Izuzetno ste motivirani za rad

Savjesna ste i odgovorna osoba koja uvijek poštuje rokove? Dajete sve od sebe u ispunjavanju obveza bez obzira je li u blizini vaš nadređeni? U tom slučaju posjedujete jednu od presudnih kvaliteta za uspjeh u freelancingu, a to je samomotiviranost za upravljanje vremenom i ciljevima.

Želite naučiti nove vještine

Freelancing zahtijeva vještine i kompetencije u raznim područjima – u mnogima za koje ste mislili da vam nikada neće trebati (kao naprimjer briga o porezu, zdravstvenom i mirovinskom, sastavljanje ugovora i ostala papirologija).  

Više znanja znači mogućnost preuzimanja većih i ozbiljnijih projekata koji donose i veću zaradu. Također, potrebe tržišta rada neprestano se mijenjaju, a konkurencija je velika, stoga morate biti spremni na stalno učenje. Ukoliko vam je učenje zabavno i izazovno prilično dobro ćete se snaći kao freelancer.

Znate kako doći do poslovnih kontakata

Iako ćete većinu vremena provoditi radeći sami, trebate biti spremni na upoznavanje i predstavljanje potencijalnim klijentima, partnerima ili suradnicima. Networking je neizbježan za rast i razvoj svakog poslovanja. Ako nemate dovoljno veliki krug poslovnih poznanika teže ćete dolaziti do novih klijenata.

Ne bojite se riskirati

Kada radite za sebe uspjeh ovisi o vama i vašem zalaganju. Sve radite sami, iza vas ne stoji velika tvrtka sa svojim resursima. To nije uvijek jednostavno i mnogi otkriju da to ipak nije za njih. Ako na pomisao vlastitog posla pozitivne emocije nadvladavaju strah, mogli biste riskirati i probati.

Znate upravljati budžetom

Može se dogoditi da vas u istom mjesecu angažira pet klijenata, a isto tako može se dogoditi da tjednima nemate niti jednog, stoga karijeru freelancera savjetujemo započeti uz trenutačni posao ili uz osiguranu ušteđevinu. Nepredvidivost i nesigurna primanja izazovi su za koje se svakako trebate pripremiti.