Pet navika zbog kojih ćeš se osjećati dobro u svojoj koži: svaki dan! - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Pet navika zbog kojih ćeš se osjećati dobro u svojoj koži: svaki dan!

Piše: Antonia Kulić

Kada biste morali brzo odogovoriti na pitanje: „Koje su stvari zbog koji se osjećate dobro?“, vjerojatno bi to bili komplimenti na vaš račun, priznanje od šefa na poslu, produženi vikend i slično. Dakle, većinom stvari koje su izvan vaše kontrole…

No, u stvarnosti imate puno više kontrole nad svojom srećom nego što mislite. Stvaranje dobrih navika ključ su povećanja zadovoljstva sa sobom. Stoga vam u nastavku donosimo pet navika koje je toliko lako primijeniti da ćete se oduševiti kada shvatite da vam raspoloženje raste iz dana u dan.

1.Učite

Učenje je oblik osobnog rasta i razvoja, te nas obogaćuje i mijenja. No učenje me mora nužno biti upijanje gradiva iz knjige. Svaki dan je prilika za stjecanje novih znanja. Primjerice, upoznavanje kolege iz drugog odjela pruža vam priliku da naučite nešto o njihovom posljednjem projektu ili funkciji odjela u kompaniji. Isto tako slušanje podcasta, čitanje poglavlja knjige prije spavanja i slično, također je prilika da se opustite i naučite nešto novo.

Zašto se zbog toga osjećate dobro? Jer dan završavate znajući da ste pametniji nego jučer i s vremenom ćete svojim znanjima itekako doprinijeti na poslu i privatno.

2. Budite aktivni

Čak i sitne promjene poput šetnje s posla do kuće, penjanja stepenicama, učinit će razliku koju ćete osjetiti ne samo u raspoloženju, već i povećanju energije. Pokretanjem vlastitog tijela, tjerate nemir, probleme i strahove, te se osjećate sretnije i samouvjerenije. Kako biste uspješno primjenjivali ovu naviku, otkrijte što vam odgovara. Za neke će to biti odlazak u teretanu, trčanje, plesanje ili pak šetnja, a poanta je da se osjećate zadovoljno sobom nakon uspješno odrađene aktivnosti.

3.Ohrabrujte se

Većina samopouzdanja dolazi iz vanjskih čimbenika, odnosno kada nam drugi kažu da smo sjajni.

Jeste li ikada razmišljali da sami sebi udijelite kompliment? Naposljetku, vi najbolje znate što volite čuti i znate svoje najveće strahove. Osim toga, ništa vas ne košta.

Upravo je „self talk“ jedna od najboljih tehnika za postizanje samopouzdanja. Kada se želite ohrabriti obraćajte se sebi u drugom licu. Primjerice: „Odlično si napravila ovaj posao, budi ponosna.“ Psihološko istraživanje u jednoj američkoj kompaniji pokazalo je da je upotreba drugog lica, prilikom ohrabrivanja imala puno bolji rezultat u poboljšanju raspoloženja, nego kada si kažemo: „Odlično mi ide“. Uvijek imajte na umu da ste sami sebi najbolji navijač.

4. Budite dobri prema drugima

Biti dobar prema drugima, znači biti dobar prema sebi. Ljubaznost, osmijeh, pomaganje ili neka druga lijepa gesta, usrećuje na samo drugu osobu – već i vas. Isto tako, poštujte druge, jer ako poštujete druge i drugi će poštovati vas.  Pri tome ne treba izostaviti najbitniji korak koji prethodi međusobnom uvažavanju, a to je činjenica da morate poštovati sebe. Imajte na umu da vam pozitivan stav, empatija i izgradnja odnosa, privatno ili poslovno, otvara mnoga vrata, od pozitivnih emocionalnih reakcija, pa sve velikih životnih prilika.

Brinite o sebi

Ovu ste naviku vjerojatno i očekivali, jer briga o sebi povećava samopouzdanje i cjelokupno zadovoljstvo vašim životom. Za neke to može biti zdravi doručak, osam sati sna, dobra knjiga, razgovor s bliskom osobom ili pak vrući tuš svake večeri. Otkrijte zbog čega se osjećate dobro i radite to svaki dan, jer zaslužujete da se osjećate sjajno, bez obzira na životnu situaciju u kojoj se trenutno nalazite.

Nastavite čitati