Ovogodišnji fitness trendovi koji će vas pokrenuti, sada! - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Ovogodišnji fitness trendovi koji će vas pokrenuti, sada!

Piše: Antonia Kulić

Da je fitness postao brzorastuća industrija i zdravi trend među Hrvatima dokazuje popularnost brojnih aplikacija, programa u teretani kao i sve više popularni tečaji i škole za fitness trenera. Bit fit je nesumnjivo današnji imperativ ljepote, a osim vanjskog izgleda ovakav način života usitinu ima pozitivne učinke na naše tijelo. Kada jednom krenete s rekreacijom, budite sigurni da ćete već nakon prvog treninga postati sretniji i ispunjeniji, a s vremenom i uvelike samopouzdaniji. Ako vam nedostaje motivacija u nastavku donosimo neke od fitness trendova 2019. godine koji će vas sigurno potaknuti na vježbanje.

1.Pametna tehnologija

Zahvaljujući pametnim mobitelima i brojnim aplikacijama, danas svatko može odraditi trening kod kuće, vani ili bilo gdje drugdje. Sve što trebate je skinuti neku od fitness aplikacija i naravno odraditi trening sukladno aplikaciji.  Zbog svoje raznolikosti, detaljnim instrukcijama i prilagođenim programima i uputama, ove aplikacije bilježe sve veći broj „skidanja“. Osim aplikacija s treningom, napretkom tehnologije fitness zaljubljenici sve više kupuju uređaje koji broje kalorije, mjere rad srca, odnosno služe u praćenju treninga, što će zbog svoje velike koristi sigurno i privući one koje tek počinju s treniranjem.

2. Kraći treninzi

Brzi način života, kao karatkeristika današnjeg doba, jedan je od glavnih razloga zašto su sve popularniji kraći treninzi i njima prilagođeni programi. Mnogi fitness stručnjaci smatraju kako je dovoljno samo petnaest minuta kardio vježbi i vježbi snage, kako biste došli u željenu formu. Naime zbog visokog inteziteta ovakvi treninzi su zaista efektivni, donose rezultate i prilagođeni su svima koji zbog posla, obitelji i ostalih obaveza jednostavno ne stignu provoditi sate u teretani.

3. Ninja Warrior programi vježbanja

Prethodnih godina u Hrvatskoj su se popularizirali grupni treninzi poput boot campova, zumbe, tabate i slično. Ovakav tip vježbanja stekao je popularnost jer okruženi ljudima s istim ciljem postajemo više motivirani da se dokažemo i postignemo što veći uspjeh. Od 2019. godine Ninja Warrior programi vježbanja postaju sve rašireniji te će zasigurno svoje mjesto naći i na hrvatskom tržištu. Riječ je o zabavnom i vrlo učinkovitom grupnom treningu sastavljenom od poligona s raznim preprekama čime je ovakav tip vježbanja uistinu zanimljiv izazov koji nas motivira da budemo brži, jači i bolji i od svog „protivnika“.

4. Osobni trening

Iako trening 1 na 1 nije novitet, svoj rast populanosti bilježi dolaskom 2019. godine. Individualiziran pristup, dodatna motivacija i osjećaj odgovornosti samo su neki od razloga zašto se mnogi odlučuju na baš ovaj tip treninga. Zahvaljujući činjenici da uza sebe imamo profesionalca koji nas vodi kroz trening, predlaže plan prehrane i u konačnici motivira, osim vidljivih rezultata pomoću osobnog treninga stječemo znanje o važnosti vježbanja i pravilnom načinu treninga.

5. Trening kao lijek

Da je trenirati uistinu zdravo, svjedoči i globalna incijativa pod istim nazivom od strane Američkog instituta za sportsku medicinu. Time se želi osvijestiti liječnike da uključe i potiču fizičku aktivnost, sukladno potrebi pojedinca,  kao dio terapije u liječenju i kao preventiva brojnih bolesti. Svakodnevna fizička aktivnost dokazano pozitivno utječe na zdravlje pojedinca, a zahvaljujući brojnim današnjim programima u svijetu fitnessa zaista svatko može pronaći nešto za sebe što će ga učiniti zdravijim, sretnijim i samopuzdanijim.