Andreja Vukojević: Za uspješno mentorstvo potrebno je dvoje - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
andreja-vukojevic

Andreja Vukojević: Za uspješno mentorstvo potrebno je dvoje

Direktorica Sektora za turizam i voditeljica Službe za marketing i komunikacije Hrvatske gospodarske komore Andreja Vukojević pridružit će se šestom ciklusu projekta “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” u ulozi mentorice.

Šesti ciklus projekta donosi neke novosti, nove mentorice, nove mogućnosti za prijavu, ali cilj ostaje isti. Glavna urednica časopisa Zaposlena, Ana Gruden, prepoznala je moć mentorstva te je na njenu inicijativu pokrenut projekt koji ženama olakšava put prema uspješnoj karijeri. Mentorstvo je poseban odnos između dvije osobe – mentorice i mentijke.

U projektu sudjeluje 15 mentorica, stručne i iskusne žene koje posjeduju znanja i vještine koje mentijke, kao manje iskusne osobe, još uvijek nemaju. Ključno je uspostavljanje jasnih ciljeva, otvorenog komunikacijskog kanala i posvećenosti vremenu. Mentorstvo može biti izuzetno korisno iskustvo, omogućavajući mentorima i mentijima da zajedno rastu i razvijaju se u profesionalnom svijetu. Uspješnost se ovog projekta iz godine u godinu povećava, a osim izvrsnih mentorica za to su zaslužni časopis Zaposlena i Večernjem list koji na njemu surađuju.

S obzirom na to da prvi puta sudjelujete u projektu “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama”, koja su vaša očekivanja?

Očekujem da će se u projektu afirmirati kvalitetan tim žena, žena koje imaju puno znanja, iskustva, posjeduju neke vještine kojima bi mogle pomoći mladim ženama koje se prijave i koje su željne tog znanja. Osim toga, vjerujem i kako ćemo na radionicama, predavanjima, sastancima i neformalnim okupljanjima moći podijeliti različite perspektive i tako si međusobno pomoći.

Što vas je potaknulo da sudjelujete u ovom projektu?

Mogu reći da mi se čini kako će projekt biti izazovno iskustvo, ali potaknulo me najviše to što zaista vjerujem u dijeljenje znanja i iskustva s drugima. Raduje me biti u mogućnosti pomoći koliko god mogu, a ovo je idealna prilika za to.

Jeste li vi imali mentora/icu tijekom izgradnje svoje karijere?

Nikada nisam sudjelovala u ovakvom ili sličnom projektu,, ali imala sam sreće što sam u karijeri imala divnih mentora, i muških i ženskih. Primjerice, jedna od mojih bivših šefica me usmjeravala poslovno i bila mi spremna pomoći privatno, bila je  mentorica u punom smislu riječi jer je bila osoba koja je shvaćala da se znanje multiplicira kada se dijeli. Danas imam također neke svoje uzore ne koje gledam, na neki način, i kao na mentore.

Što je najvažnije za uspješno mentorstvo?

Za mentorstvo je važan dobar odnos između mentorice i mentijke, dobra dinamika. To vodi do napretka, razvoja znanja i vještina, , no to će se ostvariti jedino ako je osoba s druge strane zainteresirana. Mentor je tu kako bi dao savjet, ohrabrenje, vjetar u leđa, novi pogled na neki problem…Ali imati mentora ne znači nužno da će se promjena dogoditi. Put do uspjeha nije lak, mentorice u ovom projektu su tu da taj put olakšaju, da dođe do nekog napretka i da mentijke shvate u kojim su područjima jake, da osvijeste svoje kvalitete, no i da same uzmu stvari u svoje ruke, to mentorice ne mogu učiniti umjesto njih. Za uspješno mentorstvo potrebno je dvoje.

Što želite postići kao mentorica, a što očekujete od mentijke?

Ulazim u ovaj projekt jako motivirana. Želim uistinu pomoći budućoj mentijki, otvorena sam podijeliti s njom sve što znam, kako u području u kojem radim i u kojem sam dobra, a to su marketing i turizam, tako i sa svime onim što sam na svom poslovnom putu savladala, poput vještina koje su mi pomogle da ostvarim svoje ciljeve. A od mentijke očekujem, kao što sam ranije i navela, da bude zainteresirana. Ako smo obje posvećene – uspjeh ne može izostati, a onda obje možemo uživati u plodovima rada.

Prijave za program kreću krajem siječnja, a program traje od sredine ožujka do sredine rujna te će se u tom će periodu mentorice i mentijke nalaziti jedan na jedan, dok će se jednom mjesečno održavati zajednički sastanci svih mentorica i mentijki. Prijaviti se može svaka žena koja je u radnom odnosu i koja želi mentorsku podršku. Prvi puta ove godine omogućen je  program za studentice završnih godina studija koje se mogu prijaviti. Njima će biti dodijeljene mentorice regrutirane iz redova bivših mentjki. Veliki broj mentijki po završetku programa dobije želju postati mentorica, to im je ove godine i omogućeno, da mogu ono naučeno dijeliti s mlađim i manje iskusnijim kolegicama kojima bi dobro došla pomoć, to je i suština mentorstva.

Autor: Sara Dakić, Foto: Pixsell

Nastavite čitati