SHOWCASE hrvatskog kazališta  i ove godine međunarodnim selektorima predstavlja ponajbolje od domeće kazališne produkcije - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

SHOWCASE hrvatskog kazališta  i ove godine međunarodnim selektorima predstavlja ponajbolje od domeće kazališne produkcije

Dvadeset selektora, devet predstava i brojni kazališni susreti – SHOWCASE hrvatskog kazališta i ove godine gostima iz svijeta predstavlja domaće kazalište.

Program SHOWCASE hrvatskog kazališta – koji je tek dio programa podrške i promocije domaćeg kazališnog i dramaturškog stvaralaštva Hrvatskog centra ITI – International theatre Institute, udruge koja ove godine obilježava 30 godina djelovanja u kulturi – kontinuirano se održava od 2005. godine u gradu Zagrebu, Rijeci te drugim hrvatskim gradovima, a do sada je ugostio više od 150 selektora iz svih krajeva svijeta, uvrstio i predstavio više od 90 domaćih kazališnih i plesnih predstava te umrežavajući domaće i međunarodne kulturne institucije, organizacije i umjetnike pokrenuo nebrojene kulturne suradnje.

Ovogodišnji SHOWCASE hrvatskog kazališta, u organizaciji Hrvatskog centra ITI, održat će se od 8. do 12. svibnja u Zagrebu tijekom kojeg će dvadeset međunarodnih selektora, među kojima su i oni iz Francuske, Kine, Italije, Egipta, Španjolske i dr., posjetiti brojna zagrebačka kazališta i pogledati čak devet kazališnih, plesnih i novocirkuskih predstava.

SHOWCASE 2024. obuhvatit će i predstaviti ono najbolje od recentne domaće produkcije umjetničkih organizacija i kazališta – KunstTeatra, Triko Cirkus Teatra, Punctuma, Četveroruke, TRAS Studija, RadioTeatra, Satiričkog kazališta Kerempuh, Teatra &TD, Hrvatskog narodnog kazališta i Gradskog dramskog kazališta Gavella.  Tako će se na petodnevnom izvedbenom programu naći predstava novog cirkusa Zaboravi na Dulcineu, u režiji i dramaturgiji Leea Delonga, dramska predstava Smrt na dopustu Kokana Mladenovića, Možeš biti sve što hoćeš dramaturginje i redateljice Ivane Vuković, zatim glazbeno-scenska predstava Hiromi dramaturga i redatelja Vida Hribara, Pravila su jednostavna Marine Petković Liker, Sorry Bobe Jelčića, potom plesna predstava Cabaret Fatal koreografkinje Matee Bilosnić, te Moji tužni monstrumi redatelja Vita Taufera i autora Mate Matešića.

U petak, 9. svibnja, s početkom u 21:30 h, u prostoru zagrebačkog kluba Crni Mačak, publika će imati priliku doživjeti nešto sasvim posebno – izvedbu Pjesme za svaki slučaj, Nine Bajsić i Vida Hribara. Ovaj glazbeno-radiofonski događaj nastaje ispreplitanjem tekstualnih, glazbenih i dokumentarnih zapisa koji pred publiku donose zvučnu posvetu gradovima i tragovima koje ostavljaju na nas. U živoj interakciji glumice i dvoje muzičara, poezija i snimljeni materijal pred publikom dobivaju novo značenje, pozivajući slušatelja da se izgubi u nepreglednim zvučnim hodnicima glazbeno-radiofonske izvedbe.

Uz javni izvedbeni, SHOWCASE program i ove godine uključuje zatvoreni stručni program umrežavanja namijenjen domaćim i međunarodnim kazališnim stručnjacima.

“Kao reprezentativni projekt izvedbenih umjetnosti u kojem predstavljamo ono posebno i univerzalno u hrvatskom kazalištu, (Showcase-om želimo ponuditi) što bi moglo biti podatno za međunarodnu kulturnu suradnju, gostovanja i prijevode dramskih autora. Svjesni da na kazališnoj mapi Europe i svijeta kao mlada država tek trebamo zauzeti svoje mjesto prepoznatljivosti, (gostujućim selektorima) nudimo izvedbe koje su teatarski provokativne i inventivne, a visoki standardi režije i suvremene interpretacije daju kazališnu sliku hrvatskog teatra danas,” ističe selektorica i pokretačica programa, Željka Turčinović.

Program podržava Ministarstvo kulture i medija, Grad Zagreb te Zaklada Kultura nova.

Nastavite čitati