Gloria Steinem - zaštitni znak feminizma - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Gloria Steinem

Gloria Steinem – zaštitni znak feminizma

Piše: Martina Lovaković

Odrastajući skromno u Ohiju, nitko nije mogao ni zamisliti da će Gloria Steinem postati hvaljena američka novinarka i urednica, feministica, politička aktivistica te jedna od najvidljivijih, najstrastvenijih vođa i glasnogovornica pokreta za ženska prava krajem 20. i početkom 21. stoljeća. Gloria je danas mnogim ženama uzor kako i u starijim godinama ostati aktivan. 25. ožujka 2014. godine proslavila je 80. rođendan jašući na slonu u Bocvani. Nakon toga bila je na putu za Indiju, pa Kaliforniju. Već više od 55 godina, Gloria promiče svoje stavove, bori se za jednakost žena i ne odustaje ni danas, na pragu 90-e godine!

Neuobičajeno djetinjstvo

Gloria Steinem, u cijelosti Gloria Marie Steinem rođena je 25. ožujka 1934. godine, u Toledu, u Ohiju, u SAD-u kao drugo dijete u obitelji Lea i Ruth Steinem. Njezino djetinjstvo nije bilo nimalo uobičajeno. Njezin otac formalno je bio prodavač antiknih proizvoda, a ustvari nomad koji se teško zadržavao dugo na jednom mjestu. Stoga je svoju suprugu Ruth i njihove dvije kćeri vukao po zemlji putujući u prikolici, kupujući i prodajući antikvitete samo s jednim ciljem – da bi stigao do sljedećeg mjesta na svom popisu.

Kasnije je u svojoj knjizi My Life on the Road pisala o tome kako je kao djevojčica uživala u tim putovanjima. Radovala bi se kada bi se obitelj zaustavila uz cestu na sok od grožđa ili kada bi se prijavili u hotel kako bi se istuširali. Ponekad bi njezin otac toliko intenzivno žudio za putovanjima da bi jednostavno ostavljao prljavo posuđe na pultu i odlazio. Sve to ostavilo je veliki trag na njezinoj majci koja se brinula o tome hoće li moći prehraniti obitelj. Ruth je po prirodi bila mentalno krhka i već je bila doživjela nekoliko psihičkih slomova prije nego što se Gloria rodila.

Briga o majci

Godine 1944. godine njezini su se roditelji odlučili razvesti, a njezin otac ostavio je 10-godišnju Gloriju da se brine o svojoj mentalno bolesnoj majci u Toledu. Njezina starija sestra već je u to vrijeme bila na Smith Collegeu. Odnos s majkom opisivala je kao izazovan i potresan. Iznova i iznova vidjela je kako liječnici ne žele priznati njezinu mentalnu bolest.

Nakon završetka srednje škole, Gloria se odlučila posvetiti studiju, a njezina sestra je preuzela brigu o majci.

Pohađala je Smith College u Massachusettsu gdje je studirala vladu. Diplomirala je 1956. godine kao jedna od najboljih studenata u svojoj klasi i time stekla stipendiju Chester Bowles, koja joj je omogućila da dvije godine provodi studirajući i istražujući kulturu i ljude u Indiji. Vrijeme provedeno u inozemstvu potaknulo je njezino zanimanje za aktivizam, koji će se kasnije očitovati u njezinom radu sa ženskim oslobodilačkim pokretom i Amandmanom o jednakim pravima. Nakon studija, odlučila je započeti karijeru u New Yorku.

Profesionalna karijera

Gloria Steinem je svoju profesionalnu karijeru započela kao novinar u New Yorku, pišući slobodne članke za razne medije. Dobivanje dobrih i značajnih zadataka bilo je teško za žene novinarke kasnih 1950-ih i 1960-ih, kada su muškarci vodili redakcije, a žene su uglavnom odrađivale tajničke i istraživačke uloge iza kulisa.

Njezini članci s početka karijere uglavnom su bili namijenjeni rubrikama koje su se tada nazivale “ženske stranice”, a teme su pratile ženski način života poput mode, ljepote i zdravlja. Steinem se jednom prisjetila tih početaka i izjavila: “Kada sam predložila političke priče za The New York Times Sunday Magazine, moj urednik mi je na to samo rekao nešto poput: “Ne mislim da su to teme primjerene tebi.””

Bez obzira na to, Steinem je nastavila tražiti značajnije zadatke koji se bave društvenim i političkim temama.

Njezin prvi veliki zadatak bila je priča za Esquire o uzimanju kontracepcije. Bila je to 1962. godina, a pilule su tada bile velika vijest – iako će trebati još 10 godina dok ne postanu dostupne svim ženama, bez obzira na bračni status.

Tajni zadatak u Playboyu

Nacionalnu je pozornost stekla 1963. godine kada ju je magazin Show angažirao za tajni zadatak kako bi izvještavala o radnim uvjetima u Playboy klubu Hugha Hefnera.

Dok je Steinemovo izlaganje pod nazivom – “Bila sam Playboy zeko” – otkrilo ne baš glamurozan, seksistički i potplaćen život zečica/konobarica, Steinem se nakon ovog zadatka borila da je ozbiljno shvate kao novinara. Naporno je radila kako bi se proslavila, a 1968. godine pomogla je u osnivanju New York magazinea, gdje je postala urednica i politička spisateljica.

Pokret za jednakost

U časopisu New York magazine, izvještavala je o političkim kampanjama i progresivnim socijalnim pitanjima, uključujući i The women’s liberation movement (WLM) – pokret za jednakost koji je bio najaktivniji tijekom kasnih 1960-ih i 1970-ih. Riječ je o pokretu koji je bio spoj žena, aktivizma, feminizma i intelektualizma, a iz SAD-a se proširio na cijeli svijet.

Zapravo, Steinem je prvi put javno nastupila 1969. godine na događaju čija je tema bila legalizacija pobačaja u državi New York. Tijekom govora podijelila je svoju intimnu priču o pobačaju koji je imala u dobi od 22 godine u Londonu. U konačnici je svoju knjigu My Life on the Road posvetila upravo liječniku koji je obavio pobačaj. Spomenuti događaj pokazao se kao velika promjena u njezinu životu, potaknuvši njezin angažman kroz feminizam i aktivizam u The women’s liberation movementu.

Prisustvovala je i govorila na brojnim prosvjedima i demonstracijama, a njezin snažni intelekt i izgled koji je privlačio pažnju, učinili su je traženom gošćom u svim medijima te glasnogovornicom samog pokreta.

Časopis za ženski pokret

Godine 1970. feminističke aktivistice preuzele su časopis Ladies Home Journal, tvrdeći da časopis nudi samo članke o domaćinstvu, a ne bavi se temama ženskih prava i ženskog pokreta. Steinem je ubrzo shvatila koliku veliku vrijednost bi imao časopis za ženski pokret te je odlučila udružiti snage s novinarkama Patricijom Carbine i Letty Cottin Pogrebin kako bi osnovale Ms. Magazine.

Debitirao je 1971. godine kao dodatak časopisu New York magazine, a sljedeće godine postao je neovisni, redoviti tiražni časopis. Sljedeća dva desetljeća provela je putujući svakih nekoliko dana kako bi se pročulo zašto su životi žena jednako važni kao i životi muškaraca. Steinem je ostala na mjestu urednice i novinarke spomenutog časopisa narednih petnaest godina, a nakon toga je i tijekom umirovljenja nastavila s nekim oblikom rada sve do danas.

Život posvećen ženskim pravima

Svoj život posvetila je zagovaranju ženskih prava, dok je vodila marševe i obilazila zemlju kao tražena govornica.

Godine 1972. Gloria Steinem je s feministicama i kongresnicama Belle Abzug i Shirley Chisholm te feministicom Betty Friedan osnovala National Women’s Political Caucus. Nastavila je i dalje podupirati ravnopravnost spolova te zagovarati da se više žena uključi u rad u javnim funkcijama.

Ostale organizacije koje je Steinem osnovala u svojoj golemoj karijeri uključuju: Women’s Action Alliance (1971), koji promiče jednako obrazovanje za djecu oba spola i svih rasa, zatim Women’s Media Center (2004) koji se bavi promicanje pozitivne slike žene u medijima, Voters for Choice (1977), odbor za političku akciju i zakladu Ms. Foundation for Women.

1990-ih godina pomogla je uspostaviti Take Our Daughters to Work Day, prvi nacionalni pokret za osnaživanja mladih djevojaka da uče koje sve mogućnosti imaju u karijeri.

Turbulentne godine

Početkom devedesetih, nastupio je težak period u njezinu životu. Borila se s pisanjem knjige, preživjela je rak dojke i uskoro je trebala napuniti 60 godina. U to vrijeme pričalo se i o njezinoj vezi s njujorškim prodavateljem nekretnina Mortom Zuckermanom. Javnost je bila zgrožena njezinim odabirom jer Mort je bio bogati kapitalist, sve ono čemu se Gloria godinama protivila. Par se u konačnici razišao.

Godine 2000., u dobi od 66 godina, prvi put se udala na ceremoniji Cherokeeja u Oklahomi. Njezin suprug, poduzetnik i aktivist David Bale, nažalost je umro od limfoma četiri godine kasnije.

Nagrade i postignuća

Gloria Steinem je tijekom svog života dobila brojne nagrade na temelju svog feminističkog aktivizma i pisanja. Steinem je autorica nekoliko knjiga, uključujući biografiju o Marilyn Monroe i najprodavaniju knjigu My Life on the Road. Njezin rad objavljen je i tiskan u brojnim zbornicima i udžbenicima.

Godine 2013. predsjednik Barack Obama uručio joj je Presidential Medal of Freedom, nagradu koja se dodjeljuje ljudima s izvanrednim postignućima na njihovom polju rada.

U njezinu čast, 2017. godine Rutgers University stvorilo je The Gloria Steinem Endowed Chair in Media, Culture, and Feminist Studies.

Foto: Gage Skidmore / Flickr

Nastavite čitati