Žene više postižu umrežavanjem i uvažavanjem nego isključivanjem - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Selma Čmelik

Žene više postižu umrežavanjem i uvažavanjem nego isključivanjem

Prošlogodišnj ciklus mentorstva i ovo najnovije izdanje na poseban način povezuje komunikologinja i stručnjakinja za digitalni marketing Selma Čmelik iz Zadra. Lani je ona imala svoju mentoricu, a ove je godine mentorica postala – ona

Razgovarala. Božena Matijević
Fotografija: Privatni arhiv

Zašto ste lani poželjeli učiti i profesionalno se nadograđivati slušajući savjete mentorice?

Prošle godine, vidjevši objavu u medijima da se organizira mentorski program namijenjen ženama, malo je reći da sam bila oduševljena. Inicijativu da žene pomažu ženama smatram izvrsnom, a u tom sam trenutku bila u potrazi za nekim tko bi mi mogao pomoći oko mog poslovanja i faze razvoja u kojoj sam se našla. Sjećam se samo da sam poslala prijavu, ali sam u njoj više hvalila samu ideju programa nego što sam lobirala za sebe da uđem u program. Iskreno, gotovo sam bila i zaboravila na tu moju prijavu kada me voditeljica Ana Gruden nazvala i javila da sam ušla u program. U tom trenutku imala sam samo ideju da pokrenem jedan svoj novi projekt, no nisam znala što sve trebam poduzeti da bi taj projekt zaživio. Ideju je trebalo izbrusiti, a kad vratim film unatrag, jasno mi je da nisam imala jasnu sliku kakvu pomoć mogu dobiti. Danas, sedam mjeseci kasnije, imam razrađen novi projekt koji je u fazi implementacije. I slobodno mogu reći, da nije bilo mentorica i ovog programa, vrlo je upitno bih li se uopće upustila u razradu ovog složenog projekta.

Kako biste opisali to lanjsko iskustvo, što ste sve naučili?

Moje iskustvo je i više nego pozitivno. Upoznala sam divne žene i proširila mrežu svojih poznanstava, a to je danas u poslovnom svijetu jedan od ključnih preduvjeta za uspjeh. Moja mentorica Sandy Lovković kao da mi je bila suđena. Sandy je direktorica razvoja i istraživanja novih proizvoda u Jamnici i bolju osobu za sebe u tom trenutku nisam mogla ni zamisliti. Stručnjakinja je u svom poslu, ali je prije svega jednostavna, pristupačna i nadasve velikodušna osoba. Zaista sam joj zahvalna na vremenu i trudu koji mi je posvetila. Također, ne smijem zanemariti njezino nesebično dijeljenje svoje mreže kontakata koji su još dodatno pomogli u kristaliziranju moje ideje.

U čemu je zapravo tajna i vrijednost međusobnog uvažavanja, pomaganja, poticanja i podržavanja među ženama?

Nema tu tajne, nego se jednostavno radi o jednom dubokom međusobnom razumijevanju, podršci i želji da se uspije. Mi žene imamo jednu naprednu razinu empatije i ne treba previše riječi da bi se ostvarila suradnja, a to onda rezultira stvaranjem vrlo uspješnih priča. Mentorski program je to dokazao i stvarno možemo biti sretne da takav projekt živi i raste.

Sad prvi put i vi postajete mentorica. Osjećate li odgovornost ili prevladava polet što ćete svoja znanja i iskustva moći podijeliti s nekim kome će to pomoći?

Jako sam uzbuđena zbog moje nove uloge. Zaista osjećam i odgovornost i veselje. S jedne strane me jako veseli biti dijelom ovog projekta, jako me zanima kome ću biti mentorica. No velika je odgovornost da nekome tko je u sličnoj situaciji kao što sam bila ja prošle godine, ispunim očekivanja i prenesem znanje.

Pripremajući se za mentorstvo, kako ste osmislili svoj pristup?

Nadam se otvorenoj i iskrenoj komunikaciji te postavljanju realnih ciljeva u startu. Vjerujem da mogu dobro prenijeti svoja znanja iz struke budući da radim “jedan na jedan” radionice digitalnog marketinga, što je nova usluga nastala za vrijeme zatvaranja, ali i kao rezultat mentorskog programa. Upravo je jedan Zoom sastanak mentorica bio povod da osmislim svoje online radionice upravljanja društvenim mrežama koje danas vrlo uspješno provodim s mikro i malim poduzetnicima. Zato sam optimistična da ću biti na visini zadatka.

Žena je još uvijek manje na najistaknutijim pozicijama i žene su još uvijek manje plaćene za iste poslove nego muškarci. Smatrate li da prilikom mentoriranja treba osvještavati i tu nepravdu, ohrabrivati žene da ne pristaju na tu diskriminaciju?

Žene ne treba ohrabrivati, već im treba dati prilike i prostora. Žene su jako hrabre, samo što im se, nažalost, rijetko pružaju prilike i često ih se ograničava. No imam dojam da su mlađe generacije dovoljno osviještene i da se znaju dobro boriti za svoj položaj.

Događa se da žena dođe na neku vodeću poziciju te postane posve zaokupljena svojim dokazivanjem u muškom svijetu. Koliko je loše zaboraviti u taj krug uključiti još neke žene koje to zaslužuju?

Za ženu je pogubno već i to da se mora dokazivati na način da zanemaruje svoju žensku prirodu i tako se pokušava uklopiti u muški svijet. Isto tako mislim da su situacije kada žene ne uključuju druge žene u svoj poslovni krug samo znak njihovih osobnih slabosti i nesigurnosti. Daleko više žene mogu postići umrežavanjem i međusobnim uvažavanjem nego isključivanjem.