Instagram Reels - kako snimiti, urediti i objaviti video
Sadržaj portala
Snimanje instagram reelsa

Što je Instagram Reels – kako snimiti, urediti i objaviti video

Instagram Reels danas je sve popularniji način promoviranja branda ili osobe u svrhu influencer marketinga. Neizostavan je dio marketinških planova koji vam može pomoći da u kratkom roku postanete vidljiviji na društvenim mrežama te prikupite velik broj followera.

Ono što je u tim trenucima najvažnije jest da kreirate sadržaj relevantan vašim pratiteljima, jer u protivnom, mnogi od njih mogli bi vas prestati pratiti ako neće dobivati sadržaj koji su na temelju prethodnih video uradaka do sada dobivali.

Instagram Reels svojevrsna je inačica TikToka koji je u kratkom roku postao iznimno popularan, a kratki video sadržaj zaludio je cijeli svijet. Instagram Reels dostupan je i na Facebooku, čime je vidljivo da Meta odlučno prati trendove.

Imajte na umu da su prve dvije do tri sekunde Reelsa najvažnije – pokušajte tada reći ili napisati ono najbitnije jer upravo će to privući pratitelje.

Instagram je nedavno izjavio da koračaju prema tome da postanu video mreža. To znači upravo jedno – saznajte na vrijeme kao ih kreirati i upustite se u avanturu Reelsa, jer jednom kada započnete, sadržaj će postati zarazan, kako za vas, tako i za vaše gledatelje.

Što je Instagram Reels?

Instagram Reels su kratki video uratci koji mogu trajati 15, 30, 60 ili 90 sekundi. U hrvatskom prijevodu Instagram Reelse pronaći ćete ih pod poljem Videouradak. Ono što je najvažnije, njihova popularnost može jako brzo narasti i ostati još dugo u trendu na Instagramu. Na temelju provedenih analiza, marketinški stručnjaci vjeruju da oni mogu biti u trendu na Instagramu i do mjesec dana.

Reels se može snimati direktno u Instagram aplikaciji ili se može složiti od unaprijed snimljenih video sadržaja koji se u trenu mogu pretvorili u isječke. Također, moguće ih je kreirati i od fotografija čime za nekoliko minuta možete dobiti efektan sadržaj popraćen glazbom i dobrim tranzicijama.

Kako kreirati Instagram Reels

Za početak važno je da znate da se Instagram, poput svih ostalih aplikacija, redovito ažurira što znači da će neke inačice biti drukčije prikazane. No, nema potrebe za panikom. Obično se one dodatno pojednostavljaju što dovodi do lakšeg korištenja. Pratite imena opcija i vrlo brzo stići ćete do onoga što tražite.

Kao pomoć pri snimanju Reelsa može vam pomoć i besplatna aplikacija za editiranje videa pod nazivom InShot, a uplatite li jednokratno određeni iznos, maknut će se watermark i video će izgledati autentičnije.

Što je Tranding audio ili Tranding zvuk?

Prije nego što objavite svoj prvi Instagram video, važno je znati što će povećati njegovu popularnost. A jedan od bitnih elemenata je Tranding audio ili Tranding zvuk. Riječ je o popularnom zvuku na Instagramu koji Instagram algoritam “gura”, a Reelsi kreirani s takvim zvukom bit će popularniji od ostalih.

Kako doći do Tranding zvuka? Vrlo Lako! Kliknite na ikonu Reelsa i pregledavajte već objavljene Reelse. Brzo ćete shvatiti da se neki zvukovi na Reelsima ponavljaju, što znači da je riječ o onim najpopularnijima.

Naravno da i vi želite da vaš Reels Instagram prepozna kao kvalitetan, stoga spremite zvuk koji se često ponavlja i obvezno ga dodajte u svoj video sadržaj. To ćete vrlo lako učiniti tako da kliknete na kvadratić s fotografijom izvođača koji se nalazi u desnom kutku Reelsa i kliknete “spremi”.

Tranding zvuk se mijenja svakih sedam do 14 dana pa imajte na umu isto kod kreiranja Reelsa.

Kada započnete s kreiranje Reelsa spremljene zvuke možete pronaći na popularnom hamburgeru (tri vodoravne crte s desne strane) te tamo možete u sekciji zvukovi preslušati i koristiti spremljene zvukove, a u sekciji Reesli pogledati spremljene Reelse.

Možete koristiti i svoj snimljeni zvuk (Original audio), a smatra se da oba postižu podjednake rezultate, odnosno da ih Instagram voli. Original zvuk uključuje vaš glas, primjerice kada dajete savjete i sami pričate o nekoj temi.

Preporuka je koristiti i Trandig i Original audio za što bolje rezultate.

Spremanje Reelsa

Same Reelse također možete spremiti jer bi vam oni mogli poslužiti kao inspiracija u trenucima kada sami ne znate kako kreirati Reels. To ćete učiniti tako da kliknete “spremi” na tri točkice s desne strane Reelsa.

Preporučuje se da one Reelse koji vam se sviđaju i lajkate jer ćete ih tako moći lako naći u slučaju da ih niste spremili. Naime, u Instagram aplikaciji dostupno je sve ono što ste lajkali u posljednjih 30 dana.

A želite li kasnije koristiti spremljeni Reels za inspiraciju, dovoljno je otići na tri vodoravne crtice koje se nalaze pri vrhu desnog kutka u aplikaciji ili na popularni hamburger i tamo pogledati aktivnost u posljednjih 30 dana pod sekcijom Interakcije.

Kako se snimati i kreirati Reels?

Kada odabere videouradak, prikaže vam se kamera, a lijevo su sve dostupne opcije. No, prije nego što krenemo na snimanje, važno je odabrati zvuk. Odlazimo na naše spremljene zvukove i odaberemo ga klikom na “upotrijebi audio”.

Nakon toga otvara se sučelje za kreiranje Reelsa. U tijeku editiranja, važno je Reels spremiti na mobitel kako ga slučajno ne bismo izgubili.

Ako vam zvuk ne odgovara svojom dužinom, možete ga skratiti, no imajte na umu da odabrani zvuk diktira i trajanje vašeg Reelsa. Vaš kreirani Reels ne može trajati duže od zvuka kojeg koristite.

Ta početak s lijeve strane kamere podesite mjerač vremena koji će vam pomoći da se pripremite za snimanje kada kliknete “snimaj”.

Editiranje Instagram Reelsa

Iako vam se na prvi pogled može činiti komplicirano, editranje Reelsa zapravo je igra jednom kada skupite dovoljno iskustva i snimite minimalno pet različitih Reelsa.

Zvuk u samom Reelsu možete stišati ili pojačati na oznaku melodije s gornje strane kamere. Također preko odabranog zvuka možete snimiti i vlastiti – tj. zvuk kad vi nešto pričate. Odaberite sinkronizaciju kako biste koristili spomenutu opciju.

Kod keiranja Reelsa dostupni su i filteri koji se također nalaze s gornje strane, a preporuka je na svakom Reelsu koristiti i tekst, odnosno opisati Reels na zanimljiv način.

Tekst možete koristiti na početku, u sredini ili na kraju Reelsa, a može biti dostupan i na cijelom Reelsu. Napišite ono što želite, a na dnu ekraa prikazat će vam se alatna traka uz pomoć koje ćete odlučiti gdje želite postaviti tekst.

Na Reels možete dodati i naljepnice (popularne GIF-ove) te također odlučiti hoće li se one prikazati na cijelom Reelsu ili samo na nekim dijelovima.

U slučaju da snimate Reels koji zahtijeva upotrebu tranzicije što je popularno kod Reelsa “prije i poslije”, sama aplikacija nudi različite tranzicije (prijelaze) koje ćete također pronaći kod editiranja Reelsa.

Prije objave, uredite Cover sliku Reelsa, a u ovom slučaju najbolje je odabrati isječak iz kreiranog videa koji ga najbolje opisuje.

Na kraju spremite Instagram Reels u skice i u telefon te ga objavite kada to želite. Ne morate ga odmah objaviti, a ako se bavite ozbiljnim poslom, ne bi bilo loše snimiti nekoliko Reelsa unaprijed i naknadno ih uređivati ili objavljivati.

Kako od fotografija snimiti Instagram Reels?

Kao što smo već spomenuli Instagram Reels ne mora biti sačinjen isključivo od videa. Odlična vijest je da video može nastati od unaprijed snimljenih fotografija. Jednostavno ih odaberite i kreiranje video po prethodnim koracima.

Za kreiranje Reelsa možete koristiti i unaprijed kreirane tuđe predloške. Kada pregledavate Reelse kod nekih će vam se nuditi opcija da Upotrijebite predložak. Ovo je odličan način da brzo i lako kreirate Reels.

Naravno, kombinirajte i dalje objave Reelsa s objavama fotografija, ali dajte mu prednost. Vrlo brzo uvidjet ćete da vas Instagram algoritam sve više voli – vaš sadržaj prikazivat će ljudima koje on zanima, što će rezultirati i većim brojem organski prikupljenih pratitelja.

Instagram Reels već je zaludio velik broj korisnika i to s pravom. Ako ga znate koristiti, može vam pomoći u predstavljaju novih proizvoda, ali i kreiranju online identiteta branda kojeg predstavljate. Stoga, ako ste do sada razmišljali i tražili izgovore, više za to nema potrebe – upustite se u novu avanturu i kratkim video sadržajem osvojite vaše stalne i buduće klijente ili kupce.

Autor: Martina Vrbanić, Foto: Gabrielle Henderson / Unsplash