Kako naći posao bez iskustva - taktike koje garantiraju posao
Sadržaj portala
kako-naci-posao-bez-iskustva-pita-se-djevojka-s-knjigom-na-glavi

Kako naći posao bez iskustva – 9 taktika koje brzo garantiraju posao

Ako se pitate kako naći posao bez iskustva na pravom ste mjestu. Naime, ako ste tek završili srednjoškolsko obrazovanje ili ste stekli diplomu nakon završenog studija ili imate radnog iskustva, ali želite promijeniti područje rada ili industriji, vjerojatno ćete se osjećati ograničeno zbog nedostatka iskustva.

Međutim, imajte u vidu da je svaka stručna osoba danas, u nekom trenutku svoje karijere bila u istoj poziciji kao i vi. Ako potrazi posla pristupite s pravom strategijom, uz navođenje relevantnih vještina koje posjedujete i sposobnosti da ih na pravi način predočite potencijalnom poslodavcu, bez obzira na to koliko iskustva imate, na dobrom ste putu da dobijete prvi posao.

Ključno je uvjeriti poslodavca da ste bez obzira na iskustvo upravo vi pravi kandidat za posao, a u nastavku ćemo opisati devet ključnih taktika koje će vam pomoći kako naći posao bez iskustva. One će vam pomoći da se istaknete i da potencijalni poslodavac upravo vas uzme u obzir kao najboljeg kandidata za poziciju za koju ste se prijavili za posao.

Kako naći posao bez iskustva

Bilo da ste tek završili studij ili mijenjate industriju rada, postoji nekoliko koraka kojima se možete istaknuti kako biste nadoknadili nedostatak iskustva. Iako većina smatra da to nije lako i potraga za novim poslom se često oduži, možete je ubrzati uz devet taktika koje garantiraju da ćete dobiti posao jako brzo. Slijedite devet taktika, poboljšajte svoju cjelokupnu prijavu za posao i impresionirajte poslodavce!

1. Prilagodite životopis svakom oglasu za posao

Ovo ste vjerojatno već više puta do sada čuli, a pravilo vrijedi jednako i za one s iskustvom. Naime, kada se prijavljujete za poslove bez iskustva, uvijek dobro promotrite opis posla i pokušajte navesti one vještine i osobine koje poslodavac traži za spomenutu poziciju.

Što spominje prvo ili najčešće u prijavi za posao?

Čak iako nemate iskustva razmislite o tečajevima koje ste pohađali, projektima koje ste završili, praksi ili volontiranju te studentskim poslovima na kojima ste bili uspješni.

I razmislite kako biste sve to mogli iskoristiti za posao za koji se prijavljujete. Što vam se čini najvažnijim u opisu posla za otvorenu poziciju? Rješavanje problema? Sposobnost brzog učenje? Samostalni rad? Sada kada ste sigurni u ono što je vašem potencijalnom poslodavcu bitno, istaknite u svom životopisu ono što se traži, a što možete predočiti kroz svoje dosadašnje iskustvo.

To možete učiniti vrlo lako. Preuredite dosadašnje stavke iz životopisa ili dodajte dodatan sadržaj ako primijetite da niste dobro pokrili većinu onoga što poslodavac želi i onoga što ste do tada spomenuli.

Iako će vam prilagođavanje životopisa oduzeti vremena, sigurno će se isplatiti – dobit ćete više odgovora. Zapitajte se sljedeće – želite li poslati 100 prijava i dobiti 1 odgovor? Ili 20 prijava i dobiti 5 odgovora? Osim toga, samo proces ne traje toliko dugo koliko vam se čini.

Ako još uvijek razmišljate o tome i borite se s mislima poput: “Nemam iskustva kojeg bih mogla dodati u životopis, pa kako onda prilagoditi svoj životopis tako da odgovara poslu?”, tada nastavite čitati. U sljedeće dvije točke podijelit ćemo više ideja o tome što točno istaknuti u životopisu i kako naći posao bez iskustva.

2. Istaknite sveučilišno iskustvo kad god je to moguće

Ako želite naći posao bez iskustva, imajte na umu sljedeće – vaše akademsko iskustvo je vaše radno iskustvo. Prisjetite se školskih i sveučilišnih projekata, prezentacija, prakse i studentskog rada kojeg ste odrađivali u sklopu svog obrazovanja.

Spomenuto možete naglasiti u svom životopisu i na razgovorima za posao kako biste poslodavcima pokazali da ste odlična osoba za rad u njihovoj tvrtki.

Svoj akademski rad možete koristiti za isticanje vještina povezanih s poslom (kao što je programiranje, pisanje za studentski lis, napredno korištenje Excela, pohađanje dodatnih satova stranog jezika ili možda studiranje u inozemstvu), kao i meke vještine poput vođenja, javnog govora, multitaskinga i još mnogo toga.

Ako ste nedavno diplomirali i nemate apsolutno nikakvo radno iskustvo, predlažemo da u životopisu stavite odjeljak “Obrazovanje” na sami vrh (odmah ispod vaših podataka za kontakt) i da ga tretirate kao odjeljak o radnom iskustvu.

U tom odjeljku važno je opisati obrazovanje i postignuća koja ste pritom stekli započevši s glagolima poput: voditi, organizirati, usmjeravati, učiti…

Ovaj trik najbolje će funkcionirati ako ste nedavno diplomirali. A ako pokušavate dobiti posao u dobi od 30+ bez iskustva, budite spremni primijeniti sljedeći savjet.

3. Pohađajte tečajeve i steknite certifikate

Još jedan učinkovit način da dobijete posao bez radnog iskustva jest da upišite tečajeve, online tečajeve, seminare ili radionice i da steknete certifikate.

Iznenadit ćete se koliko ćete pritom naučiti i koliko iskustva možete steći. Danas je većina tečajeva orijentirana upravo prema praktičnom radu što će vam uvelike koristiti na budućem poslu. A jednom kada steknete diplomu, ne libite se sve opisati u svom životopisu. Odabir pravog tečaja ovisit će o vašoj trenutnoj situaciji i ciljevima.

Također, ako pratiti različite blogove ili stručnjake iz vaše industrije kroz njihove savjete mogli biste vrlo brzo nešto i naučiti. Nemojte se striktno držati certifikata, ipak je važno znanje i praksa, a neki tečajevi ili YouTube video tutoriali mogu biti od jako velike koristi.

4. Pošaljite otvorenu zamolbu tvrtkama čak i ako ne zapošljavaju ili nemaju otvorenih relevantnih pozicija

Provedite 20-30% svog vremena traženja posla šaljući e-mailove tvrtkama koje trenutno nemaju otvorenih radnih pozicija za posao koji vam savršeno odgovara. Pitate se zašto? Glavni odgovor jest – manje pristupne konkurencije.

Nikada ne znate kada će tvrtka početi zapošljavati ili rasti i biti otvorena za zapošljavanje novih ljudi čak i ako im ne trebaju odmah. Velik broj tvrtki u nekom razdoblju traži upravo početnike pa nije loše unaprijed poslati životopis i otvorenu zamolbu.

Ako pošaljete kvalitetno napisan životopis i interesantno motivacijsko pismo, budite uvjereni da će vas potencijali poslodavac i htjeti upoznati.

5. Radite na umrežavanju i skupljanju novih kontakata

Jeste li znali da su preporuke jedan od najsnažnijih načina da uđete u tvrtku? Ako ste pozvani na razgovor za posao putem preporuke, odmah će vas shvatiti ozbiljnije, poslodavac će imati više povjerenja u vas i činit ćete se manje rizičnom osobom za zapošljavanje.

Ako ste nedavno diplomirali, jedno od najboljih početaka za umrežavanje jest da pitate bivše kolege i prijatelje koji su već pronašli posao o tome znaju li ima li u njihovoj tvrtki otvorenih pozicija za posao. Saznajte zapošljavaju li njihove tvrtke ljude bez radnog iskustva. Nemojte nastupiti preplašeno, već ih pitajte puni samopouzdanja za posao.

Znamo, malo je neugodno pitati ljude za pomoć, ali nemojte se obeshrabriti. Vjerujte – to je nešto što bi moglo činiti razliku između brzog pronalaska posla i prolaska mjeseci bez dobrih ponuda za posao. Jedan ili dva telefonska poziva ili e-maila mogu preko noći promijeniti vaše traženje posla kada su preporuke u pitanju.

6. Slijedite rutinu

Odlučite se za određeno vrijeme koje ćete primjenjivati ​​svaki dan kada je u pitanju traženje prvog posla (da, potrebno je nekoliko sati dnevno). Održavajte dosljednu rutinu i budite odgovorni.

Smatrajte traženje posla kao vaš trenutni posao u kojem ste vi šef sami sebi. Budite iskreni prema sebi koliko truda ulažete i zapitajte li radite li dovoljno na traženju posla.

Niti jedan od ostalih navedenih koraka neće vam pomoći da dobijete posao bez iskustva ako u sami proces ne uložite dovoljno vremena.

Ipak, postoje neki načini kako uštedjeti vrijeme…

7. Pratite otvorene radne pozicije na LinkedInu

Da budemo jasni: ne biste trebali provesti cijeli dan prijavljujući se na što više otvorenih radnih pozicija. To vam neće pomoći da dobijete posao bez iskustva.

Međutim, ako se uz to umrežavate, šaljete otvorene zamolbe (sporija, ciljanija, promišljena metoda), onda u vašem traženju posla također ima mjesta za neke brze prijave putem LinkedIna.

Svakako je moguće da posao iz snova dobijete putem LinkedIna. LinkedIn je najbolje mjesto za traženje prvog posla pod uvjetom da imate i uređeni profil. Zahvaljujući njihovoj značajki Easy Apply, možete se prijaviti za posao u samo nekoliko klikova i često bez motivacijskog pisma što uvelike štedi vrijeme.

Ako još niste isprobali ovu metodu za traženje prvog posla, uvjerite se jer riječ je o jednoj od najboljih metoda uz pomoć kojih ćete uštedjeti puno vremena. I ne, ne trebate imati puno veza na LinkedInu.

Dovoljno je da uredite svoj LinkedIn profil prije nego što se počnete prijavljivati ​​na poslove, budući da će oni zaduženi za zapošljavanja sigurno pregledati i vaš LinkedIn profil nakon što se prijavite.

8. Pratite proces traženja prvog posla i ostanite organizirani

Još jedan način koji vam može uštedjeti mnogo vremena u potrazi za poslom jest da pratite kamo ste poslali prijave za posao. Za organizaciju i praćenje potrebno je 10% vremena, a definitivno se isplati.

Proces praćenja gdje ste se prijavili i kada možete najlakše voditi u Excel tablici s nekoliko stupaca. Pritom ćete vježbati i korištenje Excela.

Preporučujemo da stvorite jednostavnu Excel proračunsku tablicu s nekoliko stupaca:

  • Naziv tvrtke
  • Datum prijave
  • Kako ste se prijavili (e-mail, online obrazac, LinkedIn, Moj Posao, itd.)
  • Jeste li dobili odgovor (bez odgovora, odbijenica, poziv na razgovor za posao, razgovor za posao zakazan na __)

9. Predočite prave meke vještine

Ako želite dobiti posao bez iskustva, važno je pokazati pozitivan stav u razgovoru za posao. Razmislite o tome koje osobine poslodavac traži u trenucima dok traži idealnog kandidata za posao.

Što bi kandidati početnici mogli učiniti kako bi ih impresionirali, s obzirom na osobnost?

Da biste dobili prvi posao ili bilo koji drugi početničkih posao morate izgledati entuzijastično, sposobno, pošteno i vrijedno.

Poslodavci će zaposliti kandidata na temelju potencijala koji pokazuje za učenje, rast i razvoj, čak i bez prethodnog radnog iskustva ili relevantne vještine za traženu poziciju.

Istodobno, možda neće zaposliti kandidata za prvi posao bez obzira na to što posjeduje neke relevantne vještine ako se osoba s kojom razgovora pokaže da ima problem sa stavom, arogantna je, nije timski igrač ili nešto drugo.

Stoga, budite svjesni svog nastupa. Pokazujete li prave osobine i meke vještine kako biste dobili svoj prvi posao bez iskustva. Jer, riječ je osobinama na koje poslodavci obraćaju pozornost na razgovoru za posao.

Primjerice, da biste pokazali da ste vrijedni, napravite neko pozadinsko istraživanje o tvrtki i općenito istražite svoju željenu industriju. Pokažite da razumijete posao za čiju ste se poziciju prijavili.

Ako je moguće, povežite neka od svojih prethodnih iskustava s potrebnim vještinama u poslu. Možete ukazati na akademsko iskustvo, čak i ako uopće niste radili za vrijeme studija.

Kako naći posao bez iskustva: priprema za intervju

Čestitamo! No, nakon što ste pozvani na razgovor za posao, vrijeme je da se usredotočite na pripremu. Poziv na razgovor za posao pola je bitke kada je u pitanju pronalaženje posla bez iskustva, ali trebate iskoristiti svaku priliku koju dobijete na samom razgovoru!

Prvo, budite sigurni da ste dobro istražili tvrtku prije samog razgovora. Poslodavci će ostati impresionirani ako ste shvate da ste upoznati s njihovom tvrtkom, industrijom i konkurentima. Spomenuto vam može pomoći da se izdvojite među ostalim kandidatima i da nađete posao bez iskustva.

Osim toga, budite spremni objasniti zašto smatrate da biste bili uspješni na toj poziciji. Čak i za početnu poziciju ili za posao koji ne zahtijeva puno iskustva, poslodavci će se odlučiti za onog kandidata za kojeg smatraju da će se najvjerojatnije lakše prilagoditi poslu. Stoga, razmislite o svojim mekim vještinama, obrazovanju, praksi ili radnom iskustvu koje imate iz drugih industrija i kako vam to može pomoći.

Da biste se dobro pripremili za razgovor za posao, između ostalog, pripremite odgovor na pitanje: “Zašto bismo zaposlili upravo vas?

Ako ste dobro proučili svih devet trikova, sada znate kako naći posao bez iskustva, kako dobiti poziv na razgovor za posao i kako te razgovore pretvoriti u ponudu za posao. Važno je samo da pročitano i provedete u djela. Svi savjeti koje smo pokrili pomoći će vam da uspijete brzo dobiti posao bez iskustva i prekinete potragu za poslom!

Foto: Siora Photography / Unsplash

Nastavite čitati