Kako odgovoriti na pitanje: Koje je vaše najveće postignuće? - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
zena-na-krevetu-trazi-clanke-na-temu-koje-je-vase-najvece-postignuce

Kako odgovoriti na pitanje: Koje je vaše najveće postignuće?

Piše: Martina Lovaković

Poslodavci vole postavljati pitanje: “Koje je vaše najveće postignuće” i očekuju detaljan primjer ili priču o njima! Stoga, morate biti spremni izložiti priču o najvećem uspjehu u vašoj karijeri s detaljnim primjerom!

Traženje posla nije lako, a nakon što vas pozovu na intervju slijedi još stresniji dio – razgovor za posao. Pokušat ćemo vam maksimalno približiti kako najbolje odgovoriti na pitanje: “Koje je vaše najveće postignuće?”, a uz to priložit ćemo i primjere odgovora, pogreške koje biste trebali izbjegavati i još mnogo toga. Krenimo!

Kako odabrati svoje najveće postignuće za razgovor za posao?

Za početak, važno je odrediti na koje ćete se postignuće orijentirati i što ćete točno podijeliti s potencijalnim poslodavcem.

1. Odaberite što noviji primjer relevantan za posao na koji ste se prijavili i što bliži karijeri u kojom se želite baviti

Iako to neće uvijek biti moguće, no važno je da vaš najbolji i najimpresivniji uspjeh ne bude stariji od pet godina! U slučaju da imate nekoliko opcija koje biste mogli podijeliti na razgovoru za posao, uvijek biste trebali odabrati noviju i relevantniju za posao za koji se prijavljujete.

I svakako neka to bude nešto što je imalo veliki utjecaj na vašu karijeru općenito. Nešto što je odredilo vaš daljnji karijerni put i donijelo vam promaknuće, povišicu ili novi posao na kojem ste dobili dodatne radne zadatke.

Nakon toga, budite precizni i pričajte o rezultatima. Ispričajte što ste točno postigli i zašto je to postignuće značajno. Kako vam je to pomoglo u daljnjoj karijeri? Kako je taj potez pomogao vašem timu ili poslodavcu?

Ako ste upravo diplomirali i uspješno odradili praksu, navedite što ste naučili, koji su izazovi stavljeni pred vas i kako ste ih prevladavali te na kraju, kako vam je to pomoglo da dođete do mjesta gdje se nalazite danas.

2. Pričajte o profesionalnom postignuću čak i u slučaju ako to ne traže od vas

U većini slučajeva poslodavci će formirati pitanje direktno, no ponekad će ono ostati nedorečeno u razgovoru. Ponekad pitanje neće biti postavljeno: “Koje je vaše najveće profesionalno postignuće?”, već primjerice “Koje je vaše postignuće kojim se najviše ponosite?”. Bez obzira na to kako pitanje bilo formirano, vaš odgovor uvijek usmjerite prema najvećem profesionalnom postignuću.

Dakle, pitanje se može formulirati na različite načine, ali budući da ste na razgovoru za posao – točan odgovor je samo jedan – uvijek pričajte u svom najvećem postignuću na poslu. U tom slučaju nećete riskirati podijeliti s potencijalnim poslodavcem nešto što njemu izgleda čudno ili irelevantno. U slučaju da tražite posao nakon završetka srednje škole ili fakulteta, tada vam je akademsko iskustvo najbliže. Navedite primjer najvećeg postignuća koji je srodan razrednom projektu ili studiju. Mogli biste navesti prosjek svojih ocjena, dobar završetak prakse ili da ste upravo vi prvi u obitelji završili fakultet. 

Kako formirati odgovor na pitanje: “Koje je vaše najveće postignuće?”

Sada kada ste uspješno odabrali svoje najveće postignuće, važno je dobro kreirati odgovor. Pitanja na razgovoru za posao koja zahtijevaju od vas da se hvalite, nisu laka, ali morate zvučati samouvjereno i pokazati što ste do sada postigli i naučili. Ovo nije trenutak za skromnost.

Kada vas poslodavci pitaju: “Koje je vaše najveće profesionalno postignuće?” žele da zvučite strastveno i ponosno. Zato je važno navesti veliko profesionalno postignuće o kojem ćete moći pričati s golemim entuzijastom i uzbuđenjem. To je najbolji način da budete sigurni da ćete biti dovoljno energični prilikom davanja odgovora.

Budite konkretni kada pričate o svojoj najvećoj profesionalnoj priči. Uvijek će priča djelovati impresivnije i konkretnije ako podijelite određene činjenice i detalje. Stoga se orijentirajte na brojke (ako je to moguće), na tabele i grafikone te se pripremite unaprijed na ono o čemu želite pričati i što želite posebno istaknuti.

Iznesite priču koja će impresionirati poslodavca, što će zapamtiti i ono što će vas istaknuti među ostalim kandidatima. Prisjetite se priče/primjera koji namjeravate ispričati i osvježite priču sa što više detalja. Što konkretniji ćete biti, to ćete djelovati sigurnije i uvjerljivije.

Primjeri odgovora: “Koje je vaše najveće postignuće?”

Sada kada imate ideju što točno odgovoriti na pitanje “Koje je vaše najveće postignuće?”, ponudit ćemo vam dva primjera odgovora – što odgovoriti ako ste tek završili srednju školu ili studij te što odgovoriti ako imate prethodno radno iskustvo.

Primjer odgovora “Koje je vaše najveće postignuće?” ako nemate radnog iskustva

“Moj dosadašnji najveći profesionalni uspjeh bio je završetak studija s prosjekom ocjena 4,5. Budući da nisam mogla imati financijsku potporu svoje obitelji tijekom studija, morala sam raditi. Bila sam zaposlena na puno radno vrijeme dok sam u isto vrijeme studirala ekonomiju i uspješno diplomirala.

Spomenuto iskustvo naučilo me da naučim raspodijeliti svoje vrijeme prema prioritetima i steknem radne navike kroz koje sam cijelo vrijeme bila usredotočena prema svojim ciljevima.

Ponosna sam na svoja dosadašnja postignuća i vjerujem da će mi ono što sam do sada naučila pomoći u budućoj karijeri.”

Primjer odgovora “Koje je vaše najveće postignuće?” ako imate radnog iskustva

Moj najveći profesionalni uspjeh bio je preokret u karijeru kod posljednjeg poslodavca u odjelu marketinga. Kada sam počela raditi u timu, svi smo se borili i nismo uspjeli postići zadane ciljeve. U to vrijeme bila sam angažirala za izradu novog marketinškog plana koji sam sama osmislila i provela bez ikakvih smjernica.

S obzirom na to u roku od šest mjeseci uspjeli smo postići 25% iznad naših ciljeva, a moj marketinški plan donio je tvrtki dodatan profit. Upravo zbog toga tvrtka je započela s poslovanjem u plusu.”

Nakon što ste odgovorili na pitanje, budite sigurni da vas očekuje još nekoliko potpitanja. U trenutku kada poslodavci traže primjere vaših najvećih postignuća, tada žele saznati više o vama kao osobi, vašim interesima, vrlinama i iskustvu.

Ovdje nije samo riječ o pitanju nakon kojeg će komunikacija otići u drugom smjeru. Stoga, nema potrebe paničariti ako vam postave dodatna pitanja i zatraže detalje. To samo znači da su zainteresirani saznati više o vama, čuti kako se nosite s izazovima i zašto ste zbog ovog postignuća bili ponosni.

Zapravo, ako dobijete dodatno pitanje ili komentar poput: “Recite mi više o ___”, to je znak da ste dali odličan odgovor. Zato žele saznati više.

Ostanite samouvjereni i smireni, a kad se pripremate za razgovor, trebali biste razmisliti o pitanjima koja će vam najvjerojatnije postaviti nakon što podijelite svoju priču o najvećem postignuću. Pokušajte unaprijed razmisliti o tome o čemu će htjeti više informacija i što možda neće razumjeti.

Vježbajte odgovor na pitanje: “Koja su vaša najveća postignuća?”

Ništa prvi put ne može ispasti savršeno – stoga svakako vježbajte odgovor nekoliko puta prije nego što budete pozvani na razgovor za posao.

Usredotočite se na ključne točke koje želite podijeliti i pokušajte što jasnije objasniti priču dok prelazite s jedne ključne točke na drugu.

Ne preporučuje se učenje teksta napamet i pamćenje od riječi do riječi. To je dobar način ukočenost i paniku. Mogli biste zaboraviti jednu riječ i zablokirati ili pogriješiti i sav vaš trud mogao bi pasti u vodu.

Umjesto toga, učinite ono što smo naglasili – zamislite svoju priču kao niz ključnih točaka za razgovor. Pobrinite se da se sjetite svake točke i da glatko prijeđete s jedne na drugu.

Potrudite se da od početka do kraja objasnite svoje najveće postignuće, a da pritom ne zaboravite niti jedan dio svoje priče. Kada to učinite nekoliko puta tijekom vježbanja, spremni ste za intervju.

Odgovaranje na pitanje: “Koje je vaše najveće postignuće ili postignuća” u intervjuima – kratke upute

  • Nemojte biti sramežljivi ili skromni. Ovo pitanje jedinstvena je prilika da se pohvalite i podijelite ono na što ste zaista ponosni u profesionalnom smislu.
  • Odaberite profesionalno postignuće bez obzira jesu li spomenuli riječ profesionalno u pitanju ili ne.
  • Odaberite nešto relativno novo ako je moguće i nešto što je povezano s vašom trenutnom karijerom i poslom za koji ste se prijavili.
  • Odaberite nešto što je imalo veliki utjecaj na vašu karijeru – nešto važno i značajno
  • Budite precizni i razgovarajte o stvarnim rezultatima i podacima kad god je to moguće. Kako je vaš rad utjecao na poslovanje tvrtke?
  • Nakon što odgovorite na ovo pitanje na razgovoru za posao, budite spremni na dodatna pitanja. Čak i ako ste dali izvanredan odgovor, poslodavac bi mogao željeti saznati više.
  • Vježbajte odgovor. Prvi put ništa ne ispadne savršeno, pa prije početka intervjua svakako prođite kroz ključne stavke o svom najvećem profesionalnom uspjehu.

Ako slijedite ove korake, sasvim sigurno ćete ponuditi izvrstan odgovor svaki put kada poslodavac upita: “Koje je vaše najveće postignuće?” ili neka druga slična pitanja na tu temu na razgovoru za posao. Također, budite spremni odgovoriti na pitanje: Koje su vaše najveće vrline?. Budite samouvjereni i ponosni na sebe i uspjeh neće izostati!

Foto: Mikayla Mallek / Unsplash

Nastavite čitati