Konferencija o tržišnom natjecanju u Opatiji okuplja ugledne pravne stručnjake - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
konferencija-u-opatiji

Konferencija o tržišnom natjecanju u Opatiji okuplja ugledne pravne stručnjake

Međunarodna trgovačka komora (ICC) Hrvatska i Hrvatska gospodarska komora održat će 9. i 10. svibnja 2024. konferenciju Meet to Compete Competition Law and Policy Conference – Tools for the New Rules. U ova dva dana okupit će se stručnjaci iz područja prava tržišnog natjecanja kako bi raspravljali i razmijenili iskustava o aktualnim temama iz tog područja.  Konferencija se održava u opatijskom hotelu Ambasador.

Predsjednica Komisije ICC-ja Hrvatska za zaštitu tržišnog natjecanja, ujedno i predsjednica organizacijskog odbora konferencije Dunja Šimunić Mehdin, otkrila nam je zanimljivosti koje možete očekivati na ovoj konferenciji.

Šimunić Mehdin održat će uvodni govor uz kolege dr. sc. Luku Burilovića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore i ICC Hrvatska, Francoisa Bruneta, predsjednika ICC-ove komisije za globalno tržišno natjecanje, dr.sc. Mirtu Kapural, predsjednicu Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, i ministra pravosuđa i uprave dr.sc. Ivana Malenica.

Ova je konferencija jedinstvena prilika za raspravu i razmjenu iskustava o aktualnim temama iz područja prava tržišnog natjecanja u EU. A Šimunić Medhid ističe: “Posebno se radujemo čuti koje su novost/aktualnosti  nadležnih tijela u Regiji. Na spomenutom panelu će uz predstavnicu Hrvatske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, mr.sc. Branimiru Kovačević, sudjelovati i predstavnici susjednih Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja kao što su: Adisa Begić, predsjednica Konkurencijskog vijeća BiH, Andrej Matvoz, direktor slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, Dragan Damjanović, predsjednik vijeća Agencije za zaštitu konkurencije Crne Gore, Kamil Nejezchleb, potpredsjednik češke agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i Elisabetta Lossa, povjerenica talijanskog antimonopolskog tijela (AGCM)”.

Prvi dan konferencije održat će se na engleskom jeziku, uz dva izvrsna govornika: Richarda Whisha, emeritus profesora prava na King‘s College London, koautora knjige “Pravo tržišnog natjecanja” te autora mnogih drugih knjiga, članaka, bilješki i prikaza knjiga o različitim aspektima međunarodnog prava i politike tržišnog natjecanja; zatim Williama Kovačića, profesora prava i politike i direktora Centra za pravo tržišnog natjecanja na Pravnom fakulteta Sveučilišta George Washington.

Osim uglednih stručnjaka održat će se i tri panela koji će se fokusirati na koncentracije, Uredbu o stranim subvencijama, dosadašnju primjenu tzv. “effects based” pristupa u provedbi prava tržišnog natjecanja te pregled regionalnih aktualnosti. Govornici će biti članovi Europske komisije – Glavne uprave za tržišno natjecanje (DG Comp), predstavnici nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, predstavnici OECD-a, sveučilišni profesori, odvjetnici i drugi stručnjaci iz područja tržišnog natjecanja.

Drugi dan konferencije sastoji se od radionica na hrvatskom jeziku o usklađenosti tržišnog natjecanja koje će držati renomirani hrvatski odvjetnici. Radionice su podijeljene u četiri bloka od kojih svaki pokriva specifične relevantne teme prava tržišnog natjecanja s kojima se poduzetnici svakodnevno susreću, poput fiksiranja preprodajnih cijena i drugih vertikalnih ograničenja (Marija Zrno Prošić), horizontalnih (ne)sporazuma (Mario Krka), isključujućih zlouporaba vladajućeg položaja (Igor Mucalo), a Sat anatomije održat će Mislav Bradvica.

Ove radionice prvenstveno su namijenjene vlasnicima tvrtki, menadžerima, korporativnim pravnicima, ali i drugim zaposlenicima poduzetnika iz regije, kako bi razumjeli i spriječili postupanja protivna pravilima tržišnog natjecanja, a sve s ciljem povećanja opće svijesti i usklađenosti poslovanja s navedenim pravilima.

“Cilj konferencije je omogućiti stručnjacima iz područja prava tržišnog natjecanja forum za raspravu i razmjenu iskustava o aktualnim temama iz područja prava tržišnog natjecanja. Program konferencije primarno je usmjeren na raspravu o recentnom razvoju prava i politike tržišnog natjecanja u Europskoj uniji s posebnim regionalnim fokusom”, pojašnjava Dunja Šimunić Mehdin

konferencija-opatija

Prijava je moguća popunjavanjem online obrasca. Registracija uključuje: prisustvo na svim predavanjima, konferencijske materijale, uključujući sve dostupne radove/prezentacije govornika, pauze za kavu, koktel i  večeru.

Foto: Kane Reinholdtsen / Unsplash

Nastavite čitati