Pomodoro - tehnika za povećanje produktivnosti - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Računalo sa zaslonom Do more

Pomodoro – tehnika za povećanje produktivnosti

Piše: Martina Lovaković

Jeste li i vi jedni od onih koji se već godinama drže svog planera u kojeg upisuju popis obveza koje bi trebali obaviti taj isti ili idući dan? I pritom uvijek imate problema s produktivnošću. Ako je tako možda biste trebali razmisliti o Pomodoro tehnici koja može poboljšati fokus i produktivnost te vas konačno riješiti beskonačnog popisa obveza.

Pomodoro tehnika znanstvena je tehnika koja je posljednjih godina iznimno popularna, a prvenstveno služi za bolju organizaciju i bolje upravljanje svojim vremenom. Posebice pomaže onima koji pribjegavaju multitaskingu.

Naime, iako multitasking u nekim situacijama može biti iznimno koristan, u slučajevima kada želite napisati govor, disertaciju, seminarski rad ili privesti kraju projekt koji zahtijeva više uloženog vremena i konstantnog rada – multitasking može biti veliki nedostatak.

Spomenute vrste zadataka zahtijevaju fokus, koncentraciju, marljivost i udubljenost isključivo u jednu temu. Bez stalnog poskakivanja od zadatka do zadatka. Tu dolazimo do Pomodoro tehnike.

Što je Pomodoro tehnika

Pomodoro tehnika sustav je upravljanja vremenom koji potiče ljude da obavljaju radne zadatke u skladu s vremenom koje im je na raspolaganju, a ne protiv njega. Tehnika potječe od poduzetnika Francesca Cirilla koji ju je izmislio još u vrijeme svojih studentskih dana, a s ciljem da mu olakša učenje.

Ime je dobila od riječi “pomodoros” što u prijevodu s talijanskog jezika znači rajčica.  Ime tehnike asocirano je kuhinjskim mjeračima vremena u obliku rajčice koji se mogu postaviti za odbrojavanje vremena.

Glavni cilj Pomodoro tehnike je da osvijestite koliko vremena vam otprilike treba za određene zadatke i obveze i na temelju toga podijelite dan, minute i sate.

U trenutku kada veliki pothvat podijelite na manje projekte i kada osvijestite činjenicu da svaki od tih projekata možete odraditi u kratkom vremenu, bit će vam lakše odraditi ga na vrijeme.

Kako se provodi Pomodoro tehnika

Pomoću ove metode radni dan potrebno je podijeliti na intervale u trajanju od 25 minuta, koji su odvojeni stankama od 5 minuta. Spomenuti intervali nazivaju se pomodorima. Nakon otprilike četiri odrađena pomodora preporučuje se napraviti dužu pauzu od 15 do 20 minuta.

Ideja same tehnike temelji se na odbrojavanju vremena. Naime, sama spoznaja da sat odbrojava vrijeme, izaziva kod većine osjećaj hitnosti.

Stoga, umjesto da imate osjećaj kako u radnom danu imate beskrajno puno vremena za obavljanje zadataka, u ovom slučaju imate samo 25 minuta i u tom vremenu morate postići cilj koji ste si i sami postavili.

Osim toga, kratke pauze od 5 minuta pomažu u sprječavanju burn-outa i osjećaja stresa na kraju radnog dana. Gotovo je nemoguće provesti sate i sate pred računalom, a da to ni ne shvatite. Sat otkucava i podsjeća vas da nakon 25 minuta ustanete i predahnete od posla.

Očekivanja

Ako ste tip osobe koja obično može odraditi četiri sata u komadu bez da uopće ustane i ode do kupaonice, kuhinje ili sobe za odmor, trebat će vam neko vrijeme da se priviknete na novi način rada.

Možda će vam se činiti da gubite vrijeme na kratkim pauzama svakih 25 minuta i da spomenuta tehnika nema smisla, jer da biste bili produktivni morate što više raditi. Kako je moguće da radom u manjim vremenskim intervalima možete postići više uspjeha?

Iako vam se čini neizvedivo i besmisleno, pokušajte u nekoliko tjedana testirati Pomodoro i sigurno vas neće razočarati. Ako do sada niste uzimali kratke pauze, možda će vam se ovaj način rada u početku činiti neprirodan. Dolazit ćete u napast ignorirati sat i nastaviti raditi. No, pokušajte se držati zadanog formata i ne preskačite pauze. Rezultati bi vas mogli iznenaditi!

Rezultati Pomodoro tehnike 

Nakon nekog vremena shvatit ćete da uz pomoć Pomodoro tehnike uspijevate održati koncentraciju i produktivnost tijekom cijelog intervala od 25 minuta. Tek sada ćete se uvjeriti koliko toga ćete obaviti u samo 25 minuta rada.

Osjećat ćete se energičnije i željet ćete odraditi što više toga u zadanom intervalu. Nećete razmišljati o tome kako biste mogli kratko pogledati što ima novoga na Facebooku ili na nekim portalima koji vas mogu “koštati” jako puno vremena, a da toga niste ni svjesni.

Ovakvim načinom rada usredotočit ćete se na jedan projekt kojeg morate dovršiti u svom zadanom i postavljenom roku, a sat će vas sve više tjerati naprijed kako biste svoj cilj i ostvarili.

A budući da će vas Pomodoro prisiliti na to da radite redovite kratke pauze i da ustvari ustanete od računala, shvatit ćete da se na kraju svakog radnog dana osjećate bolje. Nećete biti toliko umorni, nervozni, pod stresom, ukočeni i očiju umornih od stalnog gledanja u računalo.

Pokušajte – nekoliko kraćih pauza i jedna veća pauza tijekom dana zaista pomažu u povećanju produktivnosti i bržem obavljanju radnih zadataka.

Kada Pomodoro tehnika ne funkcionira

U danima kada vas očekuje više poziva i sastanaka, ova tehnika neće funkcionirati jer, naravno, ne možete sastanak ili poziv prekinuti vašom 5-minutnom pauzom. Preporučuje se da tih dana podijelite radni dan na dva dijela – onaj dio kada obavljate sastanke i pozive i drugi dio kada se možete posvetiti isključivo radnim zadacima.

Također, možete nastaviti sa svojom rutinom, odnosno kombinacijom sastanaka, poziva i posla, ali u vrijeme kada obavljate sastanke, jednostavno isključite sat. Nakon odrađenog sastanka ili poziva, ponovo pokrenite aplikaciju i nastavite s obavljanjem zadataka i radom na projektima.

Aplikacije za Pomodoro tehniku

Ako vam se ovakav način rada čini pomalo kompliciran zbog konstantnog podešavanja alarma za rad i pauze, preuzmite aplikacije koje će vam pomoći u tome da Pomodoro tehniku izvodite jednostavnije i lakše.

U slučaju da koristite iPhone isprobajte aplikaciju Focus Keeper, a ako ste korisnici Androidovog pametnog telefona, pomoći će vam Pomodoro Timer Lite.

Internetska stranica The Pomodoro Technique također nudi podršku te mnoštvo besplatnih ideja i savjeta kako pojednostaviti svoj radni dan i boriti se protiv multitaskinga i rasipanja vremena.

Iskušajte Pomodoro tehniku i iznenadit ćete se koliko ona pozitivno utječe na koncentraciju, fokusiranje na zadatke i na samu produktivnost. Koristite je u danima kada se morate posvetite određenom projektu koji od vas zahtijeva više uloženog vremena i koncentracije. Uz spomenutu tehniku, projekt ćete odraditi brže i kvalitetnije, a u isto vrijeme uz manje uložene energije i izostanak iscrpljenosti i umora.

Foto: Carl Heyerdahl / Unsplash

Nastavite čitati