Što nikada ne smijete reći na razgovoru za posao
Sadržaj portala
priprema-za-razgovor-za-posao

Što nikada ne smijete reći na razgovoru za posao – 18 primjera koji vas mogu koštati prolaska u drugi krug

Postoje rečenice koje nikada ne smjete reći na razgovoru za posao. Naime, vaš jedini cilj jest da na razgovoru za posao prenesete zašto ste vi – iznad svih ostalih kandidata – najbolja osoba za posao. Želite da potencijalni poslodavac ima osjećaj da ste vi prvi izbor – da imate prave vještine i želju da ostvarite odlične rezultate na određenoj radnoj poziciji za koju se prijavljujete.

Jednako je važno znati koje rečenice će potencijalni poslodavac smatrati toliko lošima da će vas nakon što ih izgovorite odmah diskvalificirati. Primjerice, vaš dugački monolog o šefu mikromenadžeru može dovesti do zabrinutosti potencijalnog poslodavca da ćete se žaliti i na ovu tvrtku, čak i ako imate sjajne prodajne vještine i rezultate koje ostvarujete.

18 rečenica koje nikada ne smijete reći na razgovoru za posao

Dakle, koje rečenice nikada ne smijete reći na razgovoru za posao? U nastavku pročitajte naš popis od 18 rečenica koje nikada ne smijete reći na razgovoru za posao – a zatim se usredotočite na pripremu što ćete reći tijekom razgovora ovdje. I sretno!

1. “Nisam imala dovoljno vremena za pripremu.”

Pravilo br. 1 kod razgovora za posao: Istražite. Nikada nemojte ići na razgovor za posao ne znajući gotovo ništa o radnoj poziciji ili tvrtki u kojoj biste željeli raditi. Želite pokazati da je rad na određenoj poziciji i u određenoj tvrtki nešto što želite već neko vrijeme te ste slijedom toga proučili tvrtku i razmislili kako biste se najbolje uklopili. Za početak napravite malo online istraživanje i pokušajte se sjetiti poznajete li sadašnjeg ili bivšeg zaposlenika s kojim možete razgovarati prije razgovora za posao.

2. “Učinit ću sve!”

Većina tvrtki želi zaposliti strastvene ljude. Ako ni sami ne znate što želite raditi, to govori da niste sto posto sigurni zanima li vas pozicija na koju se prijavljujete ili ne. Potencijalni poslodavci najviše mrze kada kažete: “Pa, ustvari me zanima posao u drugom odjelu vaše tvrtke. Možete li me spojiti s nadređenim iz tog odjela?” Ili još gore: “Imate li još otvorenih pozicija? Učinit ću sve!”

Čak i ako ste zainteresirani za određenu ulogu i pokušavate dobiti posao – “Radit ću što god treba” neće ostaviti dobar dojam na mogućnost zaposlenja. Ovo je jedna od ključnih rečenica što nikada ne smijete reći na razgovoru za posao.

3. “Moja posljednja tvrtka bila je tako toksična.”

Bez obzira na to koliko loš posao bio, nikada, ali baš nikada ne želite na razgovoru za posao pričati loše o bivšem poslodavcu. Čak i ako ste doista imali loš posao ili šefa, vaš poslodavac to ne zna – a ako spomenete mogao bi se zapitati hoćete li se sljedeći put govoriti tako o njemu i njegovoj tvrtki. Neka vaš odgovor bude negdje između neutralnog i pozitivnog, usredotočujući se na ono što ste naučili iz svakog iskustva i što se nadate naučiti u budućnosti. Ovo se posebno odnosi kada govorite o tome zašto odlazite.

4. “Znam da nemam puno iskustva, ali…”

Ovu je pogrešku lako napraviti, pogotovo ako ste nedavno diplomirali ili ste promijenili karijeru. Problem je u tome što kada se ispričavate zbog iskustva koje nemate, u biti govorite da niste baš najbolji zaposlenici, da niste baš odgovarajući za tu poziciju ili čak da biste krenuli od samih početaka. A tako jednostavno ne možete dobiti posao! Umjesto da privlačite pozornost na svoje slabosti, ostanite pozitivni, usredotočite se na svoje pozitivne strane i odmah spomenite svoje prenosive vještine i ogromni entuzijazam za rad na određenoj poziciji.

5. “To je u mom životopisu.”

Bez obzira na to što ste nešto spomenuli u svom životopisu, pitanje: “Recite nam nešto o sebi” postavljeno vam je zato što poslodavci žele da im pobliže objasnite ono što ste napisali. Također, procjenjuju vaše komunikacijske i društvene vještine. Jeste li artikulirani? Hoćete li dobro komunicirati s klijentima ili ste netko tko bi bolje radio posao gdje nije u velikom doticaju s ljudima? Ako vas potencijalni poslodavac pita o određenoj vještini, nemojte spominjati svoj životopis (ionako biste trebali moći reći više od jedne fraze ili nabrajanja) i umjesto toga iskoristite ga kao trenutak da zablistate.

6. “Hm, ne znam.”

Čak i ako vježbate i vježbate i vježbate, još uvijek možete dobiti pitanje koje će vas zbuniti. Ali reći “ne znam” rijetko je pravi pristup. Dvije strategije koje dobro funkcioniraju su zamišljeno ponavljanje pitanja prije odgovora ili (polako) izgovaranje: “To je odlično pitanje. Mislim da bih morao reći…” Još uvijek ste zbunjeni? Zatražite ono što vam treba – bilo da je to olovka i papir, čaša vode ili kratko vrijeme za razmišljanje.

7. Čitate naučene bilješke riječ po riječ

Jeste li danima ranije uvježbavali svoje odgovore na neka pitanja za razgovor za posao? Sjajno. Ali nemojte ih kasnije izgovarati riječ po riječ. Kada ste hiper pripremljeni i samo čekate kada će vam biti postavljena određena pitanja, vjerojatno će vam biti vrlo teško upustiti se u iskreni razgovor s poslodavcem.

A oni nemaju tendenciju zaposliti distancirane ljude koji naizgled ne mogu voditi pravi razgovor. Svakako se pripremite, ali prisilite se da ne naučite napamet odgovore na sva pitanja ili previše uvježbate pitanja čiji bi odgovori mogli zvučati suviše umjetno.

8. “Moja najveća mana je moj perfekcionizam”

Koja je vaša najveća mana? Odgovarate da je vaša najveća mana upravo vaš perfekcionizam i igrate na sigurno. Velike su šanse da su poslodavci ovo već čuli milijun puta. A osim što je klišej, također ne nudi puno pravog uvida u vaš radni stil ili osobnost (pogotovo ako polovica drugih kandidata daje isti odgovor). Pokušajte s iskrenijim odgovorom – i je li perfekcionizam doista vaša najveća slabost? Razmislite dobro i izostavite ovu rečenicu.

9. “Željela bih pokrenuti vlastiti posao što je prije moguće.”

Poduzetničke ambicije su velike – ali ako se prijavljujete za posao da biste radili za nekog drugog, vjerojatno ne biste trebali spominjati da pokušavate dobiti sredstva kojim jednog dana planirate pokrenuti svoj budući posao. Većina poslodavaca želi zaposliti ljude koji će se zadržati u tvrtki neko vrijeme, a ako postoji bilo kakva sumnja da samo primate plaću dok ne otvorite svoju tvrtku, vjerojatno tako nećete dobiti posao.

10. Koristite jezik koji svi razumiju

Ako vaši odgovori na razgovoru za posao zvuče malo previše poput naučene inspirativne pjesme, vjerojatno nećete biti najupečatljiviji kandidat. Također, poslovni razgovori koji sadrže riječi ili rečenice specifične za neki posao nisu najbolja opcija. Osim ako se radi o standardnim pojmovima u industriji, nemojte koristiti akronime ili žargon specifične za ulogu ili tvrtku kada opisujete svoje odgovornosti. Bit ćete puno uvjerljiviji (da ne spominjemo zanimljiviji) koristeći jezik koji svi razumiju odmah.

11. “Hm, znaš, kao…”

Riječi poput “sviđa mi se” i “da” mogu učiniti da izgledate kao da vam nedostaje samopouzdanja – ili još gore, sposobnosti da jasno komunicirate na poslu. Ovo je jedan od najboljih pokazatelja što ne smijete reći na razgovoru za posao.

12. Uvjerljivo završite rečenice 

Čak iako zvučite poput najspremnijeg kandidata za razgovor za posao, pripazite da ne napravite jednu kritičnu pogrešku. Naime, iako ćete izreći apsolutno fantastične priče i poslodavac bi mogao biti na korak da vas zaposli, sve biste mogli pokvariti s jednim “I tako…” ili “Da… to je to…”. Uz neugodnu stanku. Pokušajte ispričati priču do kraja i završiti je sigurnom točkom.

13. “S…, tako mi je žao.”

Pomislili biste da je ne psovati na razgovoru za posao nemoguće, ali iznenadili biste se koliko često ljudi to još uvijek rade. Čak i ako vaš poslodavac opuštenije govori i izmakne mu se nekoliko psovki, bolje vam je da zadržite strogo profesionalni razgovor.

14. “Često prolazim na crveno kada se žurim”

Prošli ste kroz crveno da biste danas stigli na vrijeme? Kako zanimljivo — ali potpuno neprikladno za reći tijekom razgovora za posao. Čak i ako idete na razgovor za poziciju u najslobodnijoj organizaciji koja voli zabavu, ostaje činjenica da ste… na razgovoru za posao. Nikada se nemojte previše opustiti i početi pričati kao da ste s prijateljicom na kavi.

15. “A onda je moj tata morao nazvati školu…”

Priče su izvrstan način povezivanja s potencijalnim poslodavcem. Lakše se pamte od činjenica i pomažu u isticanju vaših vještina i iskustava. Ali morate tu priču povezati s potrebama tvrtke ili položajem na koji se pokušavate prijaviti – ili riskirate da budete zaboravljeni (i izgledate pomalo čudno).

16. “Što ja imam od toga?”

Kad uletite s pitanjem: “Što ja imam od toga?”, izgledate i arogantno i, iskreno, neprivlačno. Pogodite što poslodavci žele znati kada se sastanu s vama? Prvo i najvažnije, žele znati što možete učiniti za njih. Što možete učiniti da tvrtka zaradi, poboljša poslovne procese, razvije dobre odnose i olakša živote?

Ako se prerano počnete raspitivati o beneficijama i promaknućima, to može zvučati kao da niste toliko usredotočeni na posao koliko na osobne povlastice. Međutim, možete i trebate pitati o detaljima posla kako budete sigurni da ste u užem krugu ili da ste već dobili posao.

17. “Želite li vidjeti moje preporuke?”

Ako i kada poslodavac želi vidjeti vaše preporuke, tražit će ih.

18. “Hvala, ali nemam pitanja.”

To što nemate pitanja za poslodavca znači da niste dovoljno zainteresirani za učenje. A ako još uopće ne radite u tvrtki, postoji mnogo toga za istražiti! Pripremite neka dobra pitanja koja ćete postaviti unaprijed kako biste uspješno završili svoj intervju.

Sada kada ste naučili što nikada ne smijete reći  na razgovoru za posao, bit će lakše pripremiti vam se za intervju. Svakako proučite pitanja koja možete pitati na kraju razgovora za posao jer su ona ponekad i ključna za dobivanje posla. Sretno!

Autor: M.V., Foto: Christin Hume / Unsplash

Nastavite čitati