Što posjetiti u Veroni - vodič po najpopularnijim mjestima
Sadržaj portala
sto-posjetiti-u-veroni

Što posjetiti u Veroni – vodič po najpopularnijim mjestima

Ako ste se pitali što posjetiti u Veroni ako na raspolaganju imate jedan do dva dana, na pravom ste mjestu. Verona je jedan od najromantičnijih gradova na svijetu, a mnogi parovi dolaze tamo kako bi se zaručili ili uživali u romantičnim šetnjama, upijajući pozitivne vibracije grada. Grad je najpopularniji po priči Romea i Julije, a mnogima je upravo ona povod za posjetu ovog pitoresknog gradića smještenog na sjeveru u Italije, u pokrajini Veneto.

Verona je mali, simpatični gradić čije se veće znamenitosti mogu posjetiti unutar jednog dana, no želite li detaljnije proći kroz grad preporučuje se minimalno dva dana. U nastavku smo popisali što posjetiti u Veroni u jednom ili dva dana. Popišite sve lokacije i uputite se u grad ljubavi!

verona

Isaac Maffeis / Unsplash

Julijina kuća – must see atrakcija Verone

Naravno da ne možete posjetiti Veronu, a da niste obišli jednu od najpoznatijih znamenitosti Verone – Julijinu kuću. Kuća sagrađena u gotičkom stilu datira iz 14. stoljeća, a do nje ćete stići kroz dvorište i mali tunel koji je u potpunosti prekriven ljubavnim pismima i porukama parova iz cijelog svijeta. Ovo je mjesto gdje se slavi ljubav. Iako je Shakespeareovo djelo “Romeo i Julija” i priča o mladim ljubavnicima čija je ljubav bila zabranjena, završila je tragično, upravo njihova velika ljubav ono je što slave svi kada stignu u Veronu.

U dvorištu Julijine kuće nalazi se i njezin kip koji je za mnoge i razlog posjete. Naime, važno je napomenuti da je ovo mjesto toliko popularno među turistima da se nerijetko čeka u redu satima kako bi se sve vidjelo iz neposredne blizine. A drugi razlog svakako je i legenda koja kaže da ćete imati sreće u ljubavi ako dotaknete Juliju za dojku. Također, smatra se da ovo mjesto ustvari ima neizravan odnos prema Shakespeareovom djelu “Romeo i Julija”, a čak je i popularni balkon na kojem je Julija navodno slušala Romea nadograđen tek u 20. stoljeću zbog velike popularizacije mjesta i romantičnog vala koji je zahvatio grad nakon što je snimljen film Romeo i Julija iz 1936. godine pod palicom redatelja Georgea Cucoroa. Nakon što ste posjetili Julijinu kuću, nešto dalje nalazi se i kuća Romea, u ulici Via Arche Scaligere.

julijin-balkon-verona

Maksym Harbar / Unsplash

Glavni gradski trg i Arena Verone

Sada je vrijeme da se uputite na glavni gradski trg koji će vas odmah osvojiti svojim šarmom i predivnom arhitekturom. Od ulice Corso Porta Nuova ubrzo ćete stići do gradskih vrata naziva I Portini Della Bra, a nakon toga naći ćete se na glavnom gradskom trgu Piazza Bra. Stanovnici Verone glavni gradski trg nazivaju “Sconce” što u prijevodu s talijanskog jezika znači “Širok”.

Na trgu se nalazi i druga najpoznatija znamenitost Verone, slavni amfiteatar Arena di Verona. Svakako ga ne propustite pogledati pa premda i samo izvana. Ako imate vremena, preporuka je obići Arenu i pogledati njezinu unutrašnjost jer riječ je Areni starijoj od rimskog Koloseja. Nekada davno Arena je mogla smjestiti i do 30.000 posjetitelja, a i danas je u upotrebi. Naime, mjesto je to na kojem se održavaju koncerti i neke od najpoznatijih opera, pa ako ćete imati priliku, svakako se preporučuje uživati u glazbi na ovom posebnom mjestu.

arena-verona

Alberto Bigoni / Unsplash

Verona – mali grad prepun velikih znamenitosti

Želite li spojiti ugodno s korisnim, uputite se dalje ulicom Via Giuseppe Mazzini i uživajte u gunguli koja se stvara oko trgovina. Naime, ulica je prepuna trgovina – od onih malih pa sve do većih najpoznatijih talijanskih modnih marki.

Ako se želite malo opustiti i popiti kavu promatrajući grad iz sjedećeg položaja, to možete učiniti i na Piazza delle Erbe koji je okarakteriziran kao glavno gradsko središte. Kafići prepuni lokalnog stanovništva i posjetitelja pružit će i vama da se stopite s gradom i doživite nezaboravno iskustvo. Preporučujemo da sjednete u Caffe Filippini koji postoji od davne 1901. godine i uživate u ispijanju svoje omiljene kave.

Krećući se dalje ulicom Piazza Erbe gdje možete zastati i popiti kavicu upijajući pozitivnu vibru grada, a još nekoliko koraka dalje i stići ćete do još jednog zanimljivog trga, Piazza dei Signori. Tamo se smjestio veliki toranj Torre dei Lamberti koji je zbog svoje visine od 84 metara i službeno najviša građevina u Veroni. Popnite se na toranj i uživajte u predivnim vidicima na Veronu i okolna mjesta. Zanimljivo je da se kula u kojem se smjestio toranj počela graditi još u 12. stoljeću, a gradnja je konačno završila u 18. stoljeću kada je postavljena fasada.

torre-dei-lamberti-verona

Rui Alves / Unsplash

Dante Aligheri u Veroni

Na spomenutom trgu nalaze se i neke od najpoznatijih zgrada nekadašnjih gradskih tijela pa je ovo mjesto u prošlosti bilo i glavno administrativno i politično središte grada. Razgledajte Palaču kapetana i Palaču razuma, a ovdje se smjestila i Lođa Vijeća i Plača Podest u kojoj je živio Dante Aligheri nakon što su ga potjerali iz Firence.

Iako mala, Verona je prepuna vrijednih spomenika, građevina i crkvi. Posjetite i katedralu Santa Maria Matricolare iz 12. stoljeća posvećena Blaženoj Djevici Mariji. Svakako vrijedi vidjeti i njezinu unutrašnjost gdje se ističu ružičasti stupovi načinjeni od mramora djelo su naziva Assunto slavnog Tiziana.

Utvrda Castelvecchio načinjena je kako bi zaštitila grad, a danas je spomenuti dvorac okosnica društvenog života u Veroni. U unutrašnjosti se organiziraju brojne ulične zabave što je idealna prilika za provesti nekoliko sati na jednom od autohtonih mjesta u Veroni.

Kušajte jela vrhunske gastronomije

Verona, baš poput cijele Italije, tradicionalno je poznata po hrani. Ne propustite posjetiti lokalne specijalitete koji će maziti vaša nepca, a nezaboravno ukusnu hranu nećete tako lako zaboraviti. Verona je poznata po svojim specijalitetima od mesa koje obično serviraju pored kuhane palente. Kušajte uz to jedno od najboljih talijanskih vina. Osim toga, odličan izbor je rižoto od povrća i knedle s krumpirom koji se u Veroni nazivaju njokima. Oduševite se pastom bigoli koja će vas osvojiti na svaki zalogaj.

Ovisno o tome koliko imate vremena prošećite i do mostova koji vode do grada, pređite rijeku i slikajte se uz zalazak sunca.

most-u-veroni

Henrique Ferreira / Unsplash

Boravak u romantičnoj Veroni sigurno će vam ostati u sjećanju do kraja života, bez obzira na to jeste li trenutno zaljubljeni ili ne. A tko zna, možda će vam posjet Juliji donijeti sreću u ljubavi što je još jedan od razloga da popišete sva mjesta i više se ne pitate što posjetiti u Veroni. Nikako ne propustite jedno od najljepših romantičnih gradova na svijetu.

Autor: M.V., Foto: Fabio Tura / Unsplash

Nastavite čitati