Zeleni čaj - 10 razloga zašto ga piti - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Zeleni čaj u čajniku

Zeleni čaj – 10 razloga zašto ga piti

Piše: Martina Lovaković

Zeleni čaj je jedan od najzdravijih napitaka na svijetu. Sadrži velik broj antioksidansa koji imaju brojne blagodati na organizam. Dokazano poboljšava rad mozga, pomažu u gubitku kilograma, smanjuje rizik od srčanih bolesti, bori se protiv starenja te čak pomaže potaknuti energiju.

U nastavku donosimo 10 blagodati zelenog čaja zbog kojih biste trebali popiti šalicu svaki dan. Saznajte kako se najbolje preporučuje piti kako biste uživali u njegovoj punoći okusima i svim pozitivnim utjecajima na organizam.

1. Zeleni čaj sadrži zdrave bioaktivne spojeve

Zeleni čaj više je od napitka. Prepun je zdravih spojeva koje ga čini jednim od najzdravijih čajeva na svijetu. Bogat je polifenolima, prirodnim spojevima koji imaju niz prednosti na organizam poput smanjenja upale.

Osim toga sadrži i prirodne antioksidanse katehine koji pomažu u sprječavanju oštećenja stranica i pružaju tijelu druge blagodati.

Bioaktivni spojevi pomažu smanjiti stvaranje slobodnih radikala u tijelu, štite stanice i molekule od oštećenja. Slobodni radikali imaju velik utjecaj na zdravlje, a između ostalog mogu pridonijeti bržem starenju i razvoju mnogih bolesti.

EGCG je jedan od najsnažnijih spojeva zelenog čaja. Do sada provedena istraživanja govore da ima snažnu sposobnost pomoći u liječenju raznih bolesti. Riječ je o jednom od glavnih spojeva koji zelenom čaju pružaju brojna ljekovita svojstva.

Zeleni čaj sadrži i male količine minerala koji mogu koristiti vašem zdravlju.

Kod kupovine zelenog čaja pokušajte odabrati onaj visoke kvalitete, jer neke marke niže kvalitete mogu sadržavati prekomjerne količine fluorida. No, čak i ako odaberete nižu kvalitetu zelenog čaja, ona će i dalje imati velike pozitivne utjecaje na organizam.

2. Poboljšava rad mozga

Ne samo da vam pomaže zadržati koncentraciju, već može poboljšati i rad mozga! Glavni sastojak je kofein koji je poznat kao stimulator organizma. Razbuđuje, poboljšava raspoloženje i pamćenje, vraća koncentraciju, potiče produktivnost i pomaže u lakšem obavljanju radnih zadataka. Ne sadrži toliko puno kofeina kao kava, ali dovoljno da dobro odradi posao i da u isto vrijeme ne izazove preveliku koncentraciju u tijelu. 

Osim kofeina, sadrži i L-teanin koji povećava aktivnost inhibicijskog GABA neurotransmitera koji utječe na bolje raspoloženje i smanjuje anksiozne napadaje.

Kofein i L-teanin u kombinaciji mogu imaju izrazito snažne učinke na poboljšanje funkcije mozga.

Zbog sadržaja L-teanina i male doze kofeina, zeleni čaj puno blaže utječe na razbuđivanje i povećanje energije od kave. Uspoređujući ga s kavom, mnogi kažu da su puno produktivniji kada piju zeleni čaj.

3. Zeleni čaj pomaže u mršavljenju

Ako pogledate sastojke bilo kojeg prirodnog proizvoda za mršavljenje, velika je vjerojatnost da će se na popisu naći i zeleni čaj. Razlog je jednostavan – zeleni čaj može poboljšati sagorijevanje masti i općenito utjecati na brži metabolizam.

Tijekom jedne provedene studije deset muškaraca je uzimalo ekstrakt zelenog čaja. Konačno rezultat bio je povećanje sagorijevanje kalorija za 4%. U drugoj studiji, u kojoj je sudjelovalo 12 muškaraca, ekstrakt zelenog čaja povećao je oksidaciju masti za 17% u usporedbi s onima koji su uzimali placebo.

Međutim, neke studije o zelenom čaju ne pokazuju utjecaj na ubrzanje metabolizma, pa učinci mogu ovisiti o pojedincu i načinu na koji je studija postavljena.

Kofein također može poboljšati snagu tijekom izvođenja tjelesnih aktivnosti tako što mobiliziraju masne kiseline iz masnog tkiva i stavljaju ga na raspolaganje za upotrebu kao energija.

Dvije različite studije pokazale su da kofein može povećati tjelesni učinak za približno 11 do 12%.

4. Antioksidansi iz zelenog čaja mogu smanjiti pojavu nekih vrsta karcinoma

Dosadašnja istraživanja govore da oksidativno oštećenje može dovesti do kronične upale koja pak može dovesti do pojave kroničnih bolesti i karcinoma.

No, odlična vijest je ta da antioksidansi na prirodan način štite stanice od oksidativnih oštećenja. Stoga, uvrstite u svoju svakodnevicu zeleni čaj koji je prepun antioksidansa i spriječite oštećenje stanica koje dovodi do pojave bolesti.

Da biste iskoristili maksimum antioksidansa izbjegavajte dodavanje šećera i mlijeka u čaj. Preporučuje se ispijanje s medom i limunom.

5. Može zaštititi mozak od starenja

Zeleni čaj ne samo da u kratkom roku može poboljšati rad mozga, već može zaštititi vaš mozak kako starite. Alzheimerova bolest česta je neurodegenerativna bolest i najčešći uzrok demencije u starijih odraslih osoba.

Nekoliko studija pokazalo je da katehinski spojevi u zelenom čaju mogu imati različite zaštitne učinke na neurone, vjerojatno smanjujući rizik od demencije.

6. Zeleni čaj može smanjiti zadatak iz usta

Katehini iz zelenog čaja također imaju koristi na oralno zdravlje. Istraživanja sugeriraju da katehini mogu suzbiti rast bakterija, potencijalno smanjujući rizik od infekcija.

Streptococcus mutans česta je bakterija u ustima koja uzrokuje stvaranje plaka te je vodeći čimbenik u nastanku karijesa. Studije pokazuju da katehini u zelenom čaju mogu smanjiti rast bakterija u usnoj šupljini.

Također, postoje neki dokazi da zeleni čaj može smanjiti neugodan zadah.

7. Zeleni čaj može pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2

Sve je veći porast oboljelih od dijabetesa tipa 2 posljednjih desetljeća. Riječ je povišenim razinama šećera u krvi što može biti uzrokovano rezistencijom na inzulin ili nemogućnošću proizvodnje inzulina.

Studije pokazuju da zeleni čaj može poboljšati osjetljivost na inzulin i smanjiti razinu šećera u krvi.

Jedno istraživanje u Japanu pokazalo je da oni koji piju najviše zelenog čaja imaju približno 42% niži rizik od obolijevanja od dijabetesa tipa 2.

Prema pregledu sedam istraživanja koje broji ukupno 286 701 osoba, oni koji su uzimali čaj imali su 18% manji rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

8. Zeleni čaj može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti

Kardiovaskularne bolesti, od kojih prednjače bolesti srca i moždani udar, vodeći su uzročnici smrti u svijetu.

Studije pokazuju da zeleni čaj može poboljšati neke od glavnih čimbenika rizika za ove bolesti, što uključuje povećanje ukupnog kolesterola i LDL (lošeg) kolesterola.

Zeleni čaj povećava antioksidativni kapacitet krvi, koji štiti LDL čestice od oksidacije koja je jedan od glavnih čimbenika za pojavu srčanih bolesti.

S obzirom na njegove blagotvorne učinke, možda ne čudi to da ljudi koji piju zeleni čaj imaju i do 31% manji rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti.

9. Zeleni čaj za mršavljenje

S obzirom na to da zeleni čaj može ubrzati metabolizam u kratkom roku, logično je da može pomoći u mršavljenju.

Nekoliko istraživanja pokazuje da zeleni čaj može pomoći u smanjenju tjelesne masnoće, posebno u području trbuha. Jedno od tih istraživanja bilo je 12-tjedno istraživanje u koje je bilo uključeno 240 pretilih osoba.

Rezultati istraživanja govore da oni koji su ispijali zeleni čaj imaju značajan pad u postotku tjelesne masti, gubitak tjelesne težine, smanjenje opsega struka i masnoće na trbuhu.

Međutim, neka istraživanja ne pokazuju statistički značajan porast gubitka kilograma ispijajući zeleni čaj, pa bi se s tim ciljem trebala provesti daljnja ispitivanja kako bi se potvrdio ovaj učinak.

10. Zeleni čaj produžuje život

S obzirom na to da neki spojevi u zelenom čaju mogu zaštititi od pojave brojnih bolesti, logično je da bi vam konzumiranje zelenog čaja moglo pomoći da živite dulje.

U jednoj studiji istraživači su proučavali 40.530 odraslih Japanaca tijekom 11 godina. Oni koji su pili najviše zelenog čaja, pet ili više šalica dnevno, imali su znatno manju vjerojatnost da će umrijeti tijekom razdoblja istraživanja.

Konačni rezultati istraživanja govore sljedeće:

  • Općenita smrtnost – 23% niža smrtnost kod žena, 12% niža kod muškaraca
  • Smrt od bolesti srca – 31% niža u žena, 22% niža u muškaraca
  • Smrt od moždanog udara – 42% niža u žena, 35% niža u muškaraca

Druga studija u kojoj je sudjelovalo 14.001 starije japanske populacije otkrilo je da oni koji su pili najviše zelenog čaja imaju 76% manju vjerojatnost da će umrijeti tijekom 6-godišnjeg razdoblja istraživanja.

Zeleni čaj – koliko piti dnevno

Sada kada ste uvjereni u sve blagodati zelenog čaja koji vam on može pružiti, sigurno se pitate koliko šalica zelenog čaja piti dnevno. Morate znati da vam jedna šalica neće donijeti sve nabrojane koristi za organizam.

Istraživanja se razlikuju. I dok neka govore da je dovoljno popiti već dvije šalice čaja dnevno, drugi navode da bi trebalo popit minimalno pet šalica zelenog čaja ako želite uživati u njegovim blagodatima.

U slučaju da želite isprobati njegove blagodati, dobra ideja su kapsule s ekstraktom zelenog čaja kojima ćete unijeti dovoljno antioksidansa. 

Zeleni čaj priprema

Najbolja temperatura za pripremu zelenog čaja je ona ohlađena na 50 do 60 stupnjeva Celzijeva. Nakon što proključa, ostavite vodu da se ohladi dvije minute. U tom razdoblju trebala bi postići tu temperaturu. Dodajte vrećicu čaja ili usitnjene dijelove biljke i ostavite da tako odstoji od tri do pet minuta. Zatim uklonite vrećicu ili procijedite čaj i uživajte!

Zeleni čaj također možete pomiješati s brojnim drugim biljnim čajevima, poput đumbira, kamilice, kadulje ili mente.

Nuspojave ispijanja zelenog čaja

Zeleni čaj sadrži nešto više kofeina od uobičajenih biljnih čajeva, stoga, ako ste osjetljivi na kofein, tada nemojte pretjerivati. Bit će dovoljna jedna šalica dnevno. Osim toga, izbjegavajte ispijanje šest sati prije spavanja jer biste u protivnom mogli patiti od nesanice.

Zeleni čaj ima niz zdravstvenih blagodati. Stoga, želite li izgubiti kilograme ili smanjiti rizik od pojave kroničnih bolesti, možda biste trebali razmisliti o uvođenju minimalno jedne šalice zelenog čaja dnevno. Njegov okus i pomalo gorak i trpak pa u tom slučaju možete dodati žlicu meda i nekoliko kapi limuna. Oni će ublažiti njegov okus, a u isto vrijeme dodati neke nove čimbenike koji utječu na zdravlje. Želite li uživati u njegovim brojnim blagodatima – skuhajte šalicu zelenog čaja već danas!

Foto: Vee O / Unsplash