Žene u svijetu tehnologije - koji čimbenici utječu na uspjeh - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
žena u uredu s knjigama

Žene u svijetu tehnologije – koji čimbenici utječu na uspjeh

Piše: Martina Lovaković

Iako gotova sva područja industrije svakim danom sve više napreduju i žene su sve zastupljenije u svim sektorima, tehnologija i dalje ne bilježi značajni porast. No, dobra vijest je ta da se i to napokon polako mijenja.

Iako broj nije na razini nekih drugih industrija, prema istraživanjima i statistikama provedenima 2020. godine, broj žena u području tehnologije svake godine sve više raste.

I dok još uvijek treba postići značajni napredak u postizanju jednake zastupljenosti žena i muškaraca na terenu, sve se rjeđe događa to da ćete biti jedina žena u uredu ako radite u ovom području. U posljednje vrijeme se općenito shvaćanje da žena nije tipični inženjer – mijenja. Sada je to postalo normalno i uobičajeno.

Žene u tehnologiji – kako ostvariti uspjeh

U nastavku donosimo 11 savjeta kako napredovati u području tehnologije i zajedničkim snagama ostvariti što bržu rodnu jednakost u ovom području rada!

1. Pronađite dobrog mentora

Ne morate uvijek sve prolaziti sami. Dobro je imati podršku tijekom svog karijernog puta, jer oni koji su je imali kažu da je velik dio uspjeha mogu zahvaliti upravo savjetima koje su dobili od mentora.

Potražite ljude čiji rad cijenite i pitajte ih bi li vam htjeli biti mentori. Odlični mentori vodit će vas kroz izbore u karijeri te vam biti podrška i pomoć u prepoznavanju prilika za rast i razvoj.

2. Ne dopustite da vam sumnja u samu sebe stane na put

Naravno da može biti zastrašujuće raditi u industriji u kojoj ste možda jedina žena u uredu ili na projektu. Može se čak dogoditi da se u trenucima sumnje zapitate pripadate li tamo. Važno je da se ne prepustite tim mislima jer jedino vjerujući u sebe možete uspjeti.

Ako ste na početku karijere s vremenom ćete steći iskustvo i postati sigurniji u svoje vještine. Stoga, ne dopustite da sumnja zaustavi vaš rad i napredak. Važno je biti siguran u svoje sposobnosti.

3. Naučite se nositi s kritikama

Nikada ne dopustite kritikama da stanu na putu do vašeg uspjeha. Naučite se nositi s njima i gledajte ih iz drukčijeg kuta – u njima se nalazi prilika za rast i prilagodbu.

Žene su inače osjećajnije i može ih više pogoditi dobivena kritika ili komentar. Čak u tolikoj mjeri da unazadi njihovu karijeru i da neko vrijeme ne riskiraju ili ne rade na onome na što bi se inače odvažile.

Stoga je važno sagledati kritiku kao povratnu informaciju, kao nešto novo što možemo naučiti i usredotočiti se na to sljedeći put kako ne bi ponovili grešku. Neka takva situacija bude izazov za vašu daljnju karijeru i rad na sebi.

4. Nikada nemojte prestati učiti

U karijeri ćete vjerojatno raditi na više pozicija prije nego što se domognete one koja vas zanima i kojoj težite. Na tom putu važno je cijelo vrijeme učiti i raditi na unaprjeđenju svojih vještina.

Iskoristite sve što vam je na raspolaganju. Prihvatite seminare, radionice, treninge i sve ono što vam bude ponuđeno ili što si sami možete priuštiti. Danas postoji sve više online seminara i radionica na kojima iz iskustva onoga tko ih drži i na praktičnim primjerima, možete mnogo toga naučiti. Sve to pomoći će vam u napretku.

5. Ne ustručavajte se istaknuti

Nemojte nikada razmišljati o tome trebate li iznijeti svoja razmišljanja i ideje na poslu. Izgradite samopouzdanje i učinite to još danas! Zapamtite da ste s razlogom na poziciji na kojoj se nalazite.

A ako ste pozvani na sastanak, znači da se od vas očekuje da imate i svoje mišljenje. Pobrinite se za to da se za njega čuje! Ako se ne slažete s nečijim stavom, idejama ili razmišljanjem, jasno to i izrecite!

Čak i ako vaša ideja ne bude prihvaćena, uvijek možete nešto naučiti iz tog iskustva. A svaki sljedeći put bit će vam lakše reći ono što mislite!

6. Komunicirajte jasno

Imati hrabrosti progovoriti je jedno, a uspješno komunicirati je potpuno druga stvar. Izvrsna ideja možda neće biti provedena ako je ne znate jasno predočiti drugima. Poanta je u tome da se osvrnete na svoje komunikacijske vještine.

Trebali biste moći javno govoriti pred ljudima i s njima jasno podijeliti svoje ideje. A da bi vaše ideje bile prihvaćene, morate zaključiti kojim jezikom ćete ih prenijeti svojim sugovornicima.

Čak i ako vaš posao ne zahtijeva održavanje formalnih prezentacija pred drugima, ova vještina pomoći će vam da učinkovitije komunicirate sa svojim timom.

7. Izgradite sustav podrške

Mnoge žene ističu da je za njihovu uspješnu karijeru bilo od presudne važnosti to što su imale priliku upoznati žene s iskustvom na istom području rada kojima su se mogle obratiti.

Budući da žena u inženjerstvu svakako nedostaje, vrlo lako se može pojaviti sumnja u sebe. Povežite se umrežavanjem, pronađite mentoricu i razmijenite iskustva. Lakše ćete koračati do cilja uz podršku nekoga tko je isto ili slično prošao putujući do svog uspjeha.

Možete krenuti već od svoje tvrtke. Povežite se sa ženama na pozicijama iznad vas, prisustvujte konferencijama s tematikom koja se bavi ženama u poslovanju ili se pridružite susretima nakon posla.

8. Surađujte s kolegama

Suradnja na različitim projektima s različitim kolegama, može potaknuti rast vaše karijere. Tako ćete najlakše razviti svoje vještine i postati profesionalka u svom radu.

Ljudi s kojima ćete surađivati obično su vrlo susretljivi i bez zadrške će podijeliti svoje znanje i jedni drugima pomoći.

9. Pronađite posao koji vam nešto znači

Tijekom svoje karijere uvijek se fokusirajte na cilj – na posao kojem težite, kojeg biste voljeli raditi i koji je od velikog značaja za vas. Kada radite na nečemu u čemu uživate, bit ćete u tome i jako uspješni. Stoga je jako važno raditi posao koji vas svaki dan može ponovo zainteresirati, a u čije ciljeve i uvjerenja duboko vjerujete.

Bilo da je riječ o proizvodu ili usluzi čiji ciljevi su usko povezani s vašim razmišljanjima i u njih vjerujete ili tvrtka za koju radite ima visoka moralna načela prema svojim zaposlenicima, suradnicima, klijentima i samom radu kojim se bavi.

10. Budite strpljivi

Bez obzira na to jeste li oduvijek željeli raditi u tehnologiji ili tek planirate, važno je imati na umu da je za postizanje ciljeva u karijeri potrebno vrijeme.

Budite strpljivi. Potrebno je vrijeme, iskustvo, ali i prava prilika. Važno je biti fleksibilan i ne bojati se napraviti potez ako vam on može pomoći da stignete tamo kamo želite ići.

11. Otkrijte što vas motivira

Svatko ima nešto što ga profesionalno vodi naprijed. Možda je to razmišljanje da vaš put u karijeri bude primjer sljedećoj generaciji kojima ćete biti uzor. Možda želite radite na ciljevima koji će promijeniti nešto u budućnosti.

Što god da vas motivira, neka vam to bude misao vodilja na vašem putu. Jednoga dana kada postanete uspješni, pokušajte što više surađivati s talentiranima mladim ženama koje tek započinju karijeru. Budite im mentorica, primjer i podijelite s njima svoju priču i iskustvo.

Jednoga dana bit će vam zahvalne na tome, jer riječ je o industriji koja će sljedećih godina svakako mijenjati svijet. Potaknut će sve više pitanje rodne ravnopravnosti i sve više žena će se odvažiti okušati u ovom području. Dajte tim ženama priliku da budu neustrašive kao što ste i vi bili kada se koračali putem do uspjeha.

Foto: Christina @ wocintechchat.com / Unsplash