Žena godine je Alemka Markotić! - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Žena godine je Alemka Markotić!

Piše: Ana Hlača

Foto: Dražen Kokorić

U izazovnim vremenima poput ovih u kojima se kao društvo nalazimo, nikada nije bilo lakše odlučiti tko je Žena godine!

Izbor za ženu godine u organizaciji časopisa Zaposlena započeo je prije gotovo 25 godina, a svake godine predstavljamo i slavimo žene različitih profesija, koje nas svojom izvrsnošću, predanošću i poslovnim uspjesima nadahnjuju, ohrabruju i inspiriraju. Osnova ideja koja nas svih ovih godina pokreće jest osnaživanje žena te prije svega podizanje svijesti u javnosti; kroz primjere uspješnih i inspirativnih priča žena, koje svojim djelovanjem i postignućima mijenjaju okolinu u kojoj žive i rade nabolje. Svojim primjerom ohrabruju i sve druge žene, da rade ono što ih ispunjava, vjeruju u sebe te da se trud i zalaganje višestruko isplate. 

Prof.dr.sc. Alemka Markotić, dr.med., bez konkurencije je proglašena ženom godine 2020., prema odabiru časopisa Zaposlena. Alemka Markotić je izašla pod povećalo javnosti u jeku borbe s korona virusom, u vremenima straha i nesigurnosti kada je njen lik postao sinonim za smirenje, sigurnosti i pogled u sretniju budućnost. Istaknuta je hrvatska znanstvenica i liječnica koja je u području znanosti, svojim dosadašnjim znanstvenim radom, značajno pridonijela i cjelokupnom razvoju hrvatskog društva jer su upravo znanost, znanje i istraživanja presudni za razvitak svake države. Njena je karijera prožeta usponima i postignućima koje je izborila marljivim radom i trudom, a dobitnica je nebrojeno mnogo nagrada i priznanja.

„Alemka Markotić je žena koja je tijekom situacije povezane s korona virusom smirivala naciju poput apaurina. Sve svoje znanje usmjerila je na očuvanje zdravlja ljudi. Davala nam je jasne poruke te pronašla načina da svakome tu poruku kaže na razumljiv način. Njezina jasnoća i odmjerenost bili su presudni za sve nas ovih posljednjih nekoliko mjeseci, a sigurno će nam biti važni faktori i u budućnosti. Profesionalnošću i izvrsnošću u obavljanju svog posla ona je inspiracija i primjer svima nama, a posebno ženama, pokazavši da se žensku snagu nipošto ne smije podcjenjivati.“, izjavila je Ana Gruden, glavna urednica časopisa Zaposlena

„Tijekom karijere dobila sam puno nagrada, ali je ova svakako posebna. Smatram da ne postoji žena koja nije zaposlena jer i one koje nisu u radnom odnosu neprestano su u nekoj ulozi: majke, supruge, sestre ili prijateljice. Prema tome, svaka od njih zaslužuje titulu Žene godine“, izjavila je Alemka Markotić nakon proglašenja.

Ovogodišnji Izbor za Ženu godine omogućili su i naši sponzori: HEP, Zagrebačka banka, Intimina, Jamnica, Jeruzalem Ormož, Janaf, Esplanade Zagreb hotel, Karibu Kaaawa, Atlantida Boutique Hotel, Turkish Airlines, Dessange Zagreb,Philips Hrvatska, L’Occitane Hrvatska, Beiersdorf AG, Grad Zagreb, Katapult promocija i Jadranski naftovod.

Uspjesi žena u svim područjima uvijek nas iznova radoste te bude optimizam i nadu u rodnu ravnopravnost i pozicije koje žene mogu uspješno zauzeti u društvu. Vjerujemo kako će i ovogodišnja dobitnica nagrade, prof.Alemka Markotić, nastaviti svojim iznimnim djelovanjem i postignućima u karijeri utjecati na mnoge žene; ohrabriti ih, potaknuti i inspirirati da slijede svoje profesionalne ambicije, hrabro ruše predrasude i odvažno grade bolju budućnost.   

Nastavite čitati