Kako korisno iskoristiti slobodno vrijeme? (bez mobitela) - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Kako korisno iskoristiti slobodno vrijeme? (bez mobitela)

Piše: Antonia Kulić

Svi želimo biti sretni, a iako neki imaju genetsku predispoziciju da svijet vide kroz ružičaste naočale, trebate imati na umu da svi imamo kontrolu nad svojim životom i samim time svojim postupcima utječemo na to hoćemo li biti sretni ili ne.  Pored obitelji, prijatelja i posla, veliku ulogu ima i slobodno vrijeme, odnosno način na koji ga provodite.

Portal Quartz proveo je istraživanje, u kojem jedan dio ispitanika tjedan dana nije koristio Facebook, dok ostali ispitanici jesu. Skupina koja nije koristila navedenu društvenu mrežu nakon tjedan dana osjećala se sretnije, manje usamljeno i depresivno, naspram onih koji jesu. Pored toga i druga istraživanja koja su uključivala ispitanike raznih dobnih skupina, došla su do zaključka da provođenje vremena ispred ekrana vodi do osjećaja nesretnosti.  Isto tako, što više vremena provodimo ispred ekrana, to smo nezadovoljniji.

Dakle, ako vrijeme nakon posla provodite ispred TV-a ili na mobitelu, tada je vrijeme da pronađete drugu aktivnost. U nastavku vam donosimo 10 zabavnih prijedloga, među kojima će se sigurno naći jedan koji će postati dio vaše svakodnevice.

1.Čitajte

Istražite potpuno novi svijet čitajući knjige koje će vas oduševiti. Književnih žanrova i talentiranih pisaca je pregršt, stoga uživajte u mogućnosti izbora i čitajte što više.

2. Slušajte podcast

Podcastovi su u posljednjih nekoliko godina postali popularni i u Hrvatskoj, a mi vam preporučujemo prvi ženski podcast kod nas  „ Od A do žena“.

3. Nazovite ili izađite s dragom osobom

Razgovor s najboljom prijateljicom, mamom ili pak s nekim koga niste imali prilike čuti ranije, može vas itekako oraspoložiti i ispuniti. Ako ste u mogućnosti da osim telefonskog razgovora izađete na kavu, u kino ili pak večeru, nemojte se ustručavati. Iskoristite priliku.

4. Pišite

Vođenje dnevnika ili pisanje bloga, zanimljivih dosjetki, pjesama, može biti itekako produktivan hobi. Isto tako, stavljanjem misli na papir osjećat ćete se „lakše“.

5. Kuhajte

Ako volite kuhati, slobodno vrijeme iskoristite za isprobavanje novih recepata. Uključite i vaše bližnje u kuhanje ili kušanje, što će biti pravo veselje u kući.

6. Meditirajte

Kada s posla dođete rastreseni i umorni, meditacija je upravo ono što vam treba. 10-30 minuta pomoći će vam da se opustite i dan završite s osmijehom.

7. Vježbajte

Kauč zamijenite biciklom, satovima joge, pilatesom ili nekom drugom sportskom aktivnošću. Osim što ćete biti u formi, poboljšat ćete kvalitetu vašeg sna i biti zadovoljniji.

8. Prošećite

Ako niste ljubitelj sportskih aktivnosti, šetnja je idealna alternativa za vas, a ujedno i dobra prilika da na svježem zraku slušate omiljenu glazbu, podcast ili povedete dragu osobu sa sobom.

9. Probudite vašu umjetničku stranu

Jeste li kao dijete sanjali da budete slavna slikarica? Ili vas intrigira paška čipka? Tečaja koji će probuditi sve vaše snove i zadovoljiti znatiželju je mnogo, stoga se odvažite pokušati.

10. Razmazite se

Zašto trošiti vrijeme na gledanje u ekran kada možete isprobati novu masku za lice i uživati u dugoj kupki? Kada imate priliku i  vrijeme rezervirano isključivo za sebe, počastite se kućnim wellnessom i uživajte u svakom trenutku.

Nastavite čitati