Samopouzdanje na poslu - 10 koraka kako ga postići
Sadržaj portala
samopouzdanje-na-poslu-medju-zenama

Kako izgraditi samopouzdanje na poslu

Samopouzdanje na poslu se gradi kroz iskustvo i vještine, a jednom kada se izgubi, teško je nadoknadivo. Jedno je od mjesta gdje svi žele imati više samopouzdanja. Samopouzdanje na radnom mjestu može biti presudno za vaš ukupni uspjeh. Može vas učiniti motiviranijima i ambicioznijima, manje zabrinutima i pod manjim stresom.

10 načina kako izgraditi samopouzdanje na poslu

Nažalost, nisu svi rođeni sa samopouzdanjem, a želite li ga imati, trebate naučiti kako razviti tu unutarnju snagu. U nastavku donosimo 10 načina koji će vam pomoći u stjecanju samopouzdanja na poslu.

1. Pohađajte edukacije za stručno usavršavanje

Razvijanje vještina ključnih za svoj posao može utjecati na vaše cjelokupno samopouzdanje. Kada unaprijedite svoje vještine ili dodatno razvijete određenu vještinu, poput učenja novog jezika kodiranja ako radite u IT-u, možete poboljšati način na koji obavljate svoj posao, a to može pozitivno utjecati na povećanje vašeg samopouzdanja.

Razmislite o pohađanju edukacija za profesionalni razvoj ili obuke vještina. Na primjer, pohađajte tečaj ili seminar kako biste naučili nove strategije upravljanja projektima ili možete čitati časopise ili knjige koje mogu ponuditi informacije koje su vam potrebne da unaprijedite svoje kvalifikacije.

2. Naučite nove vještine

Slično razvoju vaših trenutnih vještina, učenje potpuno novih vještina ili nastavak obrazovanja može imati trajan utjecaj na vaše samopouzdanje. Unapređenje vaših sposobnosti može vam pomoći u jačanju samopouzdanja.

Moći ćete procijeniti svoje sposobnosti i motivaciju i razviti svoje znanje. Kada naučite nove vještine, možete ih primijeniti na svom poslu, a to može pomoći u povećanju vaše produktivnosti, sposobnosti da ostanete organizirani. Općenito, omogućuje vam da s više samopouzdanja preuzmete nove zadatke.

3. Ključna odjeća za uspjeh

Razmislite o svojoj profesionalnoj garderobi i poboljšajte svoj radni izgled kako bi odgovarao onome što je potrebno u uredu. Na primjer, možda imate “poslovno ležerno” pravilo odijevanja, ali umjesto da nosite traperice, isprobajte ležerne hlače.

Odijevanje kako biste izgledali profesionalnije i dolazak na posao s poslovnim izgledom može utjecati na samopouzdanje koje osjećate dok obavljate posao i komunicirate s kolegama i nadređenima.

Slično tome, izbjegavajte ležerno odijevanje za važne događaje kao što su konferencije, sastanci odbora ili druge prezentacije, gdje se obično očekuje formalna poslovna odjeća.

4. Napustite svoju zonu udobnosti

Ovu strategiju jačanja samopouzdanja može biti teško primijeniti, ali napuštanje vaše zone komfora može biti jedan od najučinkovitijih načina da steknete više samopouzdanja u svojoj karijeri. Na primjer, možda ste se oduvijek bojali održati prezentacije cijelom prodajnom i marketinškom timu. Mogli biste izaći iz svoje zone komfora tako što ćete dobrovoljno održati sljedeću prezentaciju ili biti sudomaćin s kolegom iz tima. Ako je to slučaj, tada biste trebali pripremiti svoju prezentaciju.

Održavanjem prezentacije u potpunosti biste izašli iz svoje zone komfora, ali usredotočenost na vaše vještine, način na koji ćete održati prezentaciju i sama prezentacija, a ne na pogreške koje biste mogli napraviti ili zabrinutost zbog neugodnosti, pomoći će vam da se suočite s tim strahom i općenito podignete samopouzdanje u radu.

Bilo da se pripremi prezentacije, javnom govoru, razgovoru sa strancima ili o izlasku u prostoriju punu ljudi, ponekad vam može nedostajati samopouzdanja u komunikaciji s drugima. Međutim, govoriti sa samopouzdanjem je vještina na kojoj možete raditi. Rad na komunikacijskim vještinama također vam može pomoći u izgradnji samopouzdanja na poslu.

U nastavku donosimo tehnike koje možete koristiti za prilikom javnog govora:

  • Promijenite način razmišljanja
  • Naučite tehnike disanja
  • Istražite svoju temu
  • Budite sigurni u svoju poruku
  • Upoznajte svoju publiku
  • Vježbajte
  • Cijenite konstruktivne povratne informacije

Izlazak iz vaše zone udobnosti također može predstavljati prilike koje biste inače propustili. Na primjer, vaša prezentacija može predstavljati novi napredak ili priliku za stjecanje klijenata koju biste propustili ako ne biste napustili svoju zonu udobnosti i održali prezentaciju.

5. Ugledajte se na samouvjerene ljude iz okoline

Razmotrite uspješne ljude koje poznajete ili pronađite nekoga tko djeluje samopouzdano u svom poslu i promatrajte njegove manire i način na koji komunicira s drugim ljudima. Pokušajte uočiti strategije koje primjenjuju u svojim karijerama kako bi vam pomogli razviti vlastito samopouzdanje.

6. Postavite si ciljeve

Postavljanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva u karijeri može utjecati na način na koji doživljavate svoje snage i uspjeh. Razmislite o postavljanju cilja za razvoj sveukupne sposobnosti ili nove vještine.

Dodatno mjerite svoj uspjeh postizanjem malih ciljeva koji će vam pomoći u ostvarenju rezultata. Ocjenjivanje svakog malog uspjeha u postizanju većeg cilja može pomoći u jačanju vašeg samopouzdanja. Lako možete uočiti gdje primjenjujete učinkovite strategije za daljnji razvoj.

Na primjer, možete postaviti cilj povećanja ukupne radne produktivnosti. Zatim možete postaviti manje ciljeve koji će vam pomoći da postignete taj cilj, poput poboljšanja vještina upravljanja vremenom ili fokusiranja na pojedinačne zadatke umjesto obavljanja više zadataka. Kako svaki uspjeh budete približavali svom cilju povećanja produktivnosti, tako možete postati sigurniji u svoju kompetenciju da učinkovito obavljate svoj posao.

7. Usredotočite se na svoje prednosti

Usredotočenost na prednosti može vam pomoći da ojačate svoje samopouzdanje na poslu, jer od vas zahtijeva da mjerite svoj uspjeh i sposobnost. Često se profesionalci koji se usredotočuju na usavršavanje svog rada mogu previše usredotočiti na male pogreške, a ne na ukupni uspjeh unatoč ovim manjim detaljima.

Ako je to slučaj, jedan od načina da to smanjite mogao bi biti da napravite popis svojih sposobnosti i drugi popis svojih postignuća. Možete stvoriti dnevnu naviku čitanja svako jutro i bilo kada tijekom dana kada vam treba podizanje samopouzdanja.

8. Učite iz svojih grešaka

Pogreške su obično neizbježne pri provođenju planova poboljšanja i strategija postavljanja ciljeva. Ključno je ispitati svoje pogreške i učiti iz njih. Teško je prihvatiti neuspjeh, ali neuspjeh može utjecati na to kako ćete primijeniti svoje vještine u budućnosti.

Na primjer, možda ste neispravno formatirali kôd za softver za unos podataka, ali umjesto da identificirate pogrešku i počnete ispočetka, mogli biste ispitati gdje ste unijeli spomenuti kôd i procijeniti je li vaša pogreška nastala iz nepažnje ili iz neznanja. Tako možete učiti iz ove pogreške primjenom informacija koje ste prikupili.

9. Eliminirajte negativan jezik

Još jedan čimbenik koji utječe na izgradnju samopouzdanja na poslu je procjena načina na koji doživljavate sebe. Ako ustanovite da ste pretjerano kritični prema sebi ili da redovito sumnjate u sebe, poduzmite korake da promijenite takav način razmišljanja.

Prakticirajte tehnike samopotvrđivanja kao što je fokusiranje na sve uspjehe koje ste postigli prošli tjedan ili bilježenje kojim se profesionalnim vještinama kod sebe najviše divite.

Nastavite ocjenjivati pozitivna poboljšanja u karijeri koja ste napravili i pohvalite se kada na zadovoljavajući način završite radne projekte ili kada nadmašite očekivanja svog upravitelja.

10. Postavljajte pitanja

Postavljanje pitanja i asertivnost u samoučenju mogu povećati vaše samopouzdanje na poslu. Razmislite o stvaranju navike postavljanja barem jednog pitanja tijekom timskih sastanaka, sesija planiranja projekta ili konferencija kako biste razjasnili sve informacije koje bi vam inače mogle biti zamršene.

Ovo može pokazati članovima vašeg tima i nadređenima da ćete preuzeti inicijativu kada osjetite da vam treba više smjernica, a kada to činite kao dio svoje radne rutine, možete povećati svoje samopouzdanje i vlastite vrijednosti. Isto tako, možda imate suradnike koji također rade na izgradnji svog samopouzdanja, a ako ponudite inicijativu, progovorite i postavite pitanja, to može pomoći u oslobađanju njihovih briga.

Autor: M.V., Foto: Emma Dau / Unsplash

Nastavite čitati